fbpixel

Search icon
Search
Oι παραστάσεις-«διαμάντια» για να παρακολουθήσετε τώρα στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Oι παραστάσεις-«διαμάντια» για να παρακολουθήσετε τώρα στη Θεσσαλονίκη

Όσα παίζουν στα θέατρα της πόλης


Η εποχή αυτή ενδείκνυται για θέατρο και απολαυστικές στιγμές κάτω από τα άστρα και τον - ακόμη - καλοκαιρινό ουρανό. Αν και ο Αύγουστος ολοκληρώνει το ταξίδι του για φέτος, οι θεατρικές παραστάσεις - «διαμάντια» με τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες συνεχίζουν δυναμικά να μας χαρίζουν υπέροχα θεάματα. Αρχαίες τραγωδίες, κωμωδίες αλλά και πιο σύγχρονα έργα έρχονται τις προσεχείς ημέρες στην καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης και μας καλούν να τα παρακολουθήσουμε. 

Γνωρίστε το τρέχον πρόγραμμα παρακάτω! 

Μήδεια του Ευριπίδη στο Θέατρο Δάσους


1-miaPM.jpg

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετούν ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου. Η Μήδεια του Ευριπίδη, όπως τη διασκεύασαν και εμπνεύστηκαν την αποτύπωσή της οι δύο σκηνοθέτες, ακολουθεί το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Στο γνωστό έργο, ο έρωτας ανατρέπει τη λογική, μεταμορφώνει τους ανθρώπους, πολιορκεί ακόμη και τις πιο ιερές σχέσεις, όπως αυτή ανάμεσα στη μητέρα και τα παιδιά της. Η ερωτική προδοσία μετατρέπεται σε αβυσσαλέο μίσος και κατευθύνει τη μοίρα όλων. Η Μήδεια - που για χάρη του Ιάσονα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας κι εγκατέλειψε την πατρίδα της - βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που την θεωρούν ξένη, βάρβαρη. Όταν εκείνος της ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, η πληγωμένη και περιφρονημένη Μήδεια μεταμορφώνεται σε σκοτεινό και εκδικητικό αγρίμι. «Μπορεί η γυναίκα να μην αντέχει ν’ ακούει για μάχες και σπαθιά, μα όταν πολιορκηθεί ο έρωτάς της, δεν υπάρχει πιο πολεμόχαρη ψυχή», γράφει ο ποιητής και βάζει τη πρωταγωνίστρια να εξοντώσει τη νεαρή αντίζηλό της, στέλνοντάς της δηλητηριασμένα δώρα που προκαλούν τον φρικιαστικό θάνατό της. Η προδομένη Μήδεια δεν σταματάει εκεί. Διαπράττει το αδιανόητο: Σκοτώνει τα παιδιά της με τα ίδια της τα χέρια. Μια πράξη, που κρύβει τη θέλησή της να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της και να μην επιτρέψει στην εξουσία να τα δολοφονήσει. Γι' αυτό ο Ευριπίδης – παρά την αποτρόπαια πράξη της - στο τέλος, αντί να την τιμωρήσει, την αποθεώνει. Παίζουν οι: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Αναστάσης Ροϊλός. Κορυφαίες Χορού: Μυρτώ Αλικάκη, Γιώτα Νέγκα, κ.ά. 

Info: 30 Αυγούστου, 21:00, Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. 


Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου στο Θέατρο Δάσους


2-u0Ayp.jpg

Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη έρχεται στη Θεσσαλονίκη την τελευταία μέρα του Αυγούστου. Στη γνωστή αυτή τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του - αλυσοδεμένου στον Καύκασο - Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του ανελέητου Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνας κατά της δύναμης της εξουσίας. Παίζουν οι: Γιάννης Στάνκογλου, Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Αλέκος Συσσοβίτης, Ιωάννης Παπαζήσης, κ.ά.

Info: 31 Αυγούστου, 21:00, Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου.


Αριστοφάνης - Ηρώνδας: Contra tempo στις Συκιές


706203.jpg

Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo είναι ο τίτλος της δεύτερης καλοκαιρινής παραγωγής που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα. Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη θα συναντηθούν με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα, σε μια παράσταση που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκηνική μάχη και ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα, με μοναδικά όπλα την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα. Η διασκεδαστική τους «αντιδικία» στην παράσταση του ΚΘΒΕ δεν είναι παρά η αφορμή να μιλήσουμε για το Τότε αλλά και για το Τώρα της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Γελώντας, φυσικά. Παίζουν οι: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Χαλκιάς , Σταμάτης Γαρδέλης, κ.ά.

Info: 31 Αυγούστου, 21:00, Ανοικτό θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης, Κάρολος Κουν 11. 


Πέρσες του Αισχύλου στο Θέατρο Δάσους


699888.jpg

Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Στελεχωμένη από μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά κοινωνία και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή Θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Το κοίλον και η ορχήστρα ενώνονται για να συμμετάσχουν σε μια κοινή συζήτηση για την ήττα, τη δυσκολία της παραδοχής της και την αμηχανία της συνέχειας, με τη συμμετοχή εθελοντών που εισέρχονται σταδιακά στον χώρο αναζητώντας το νήμα της ύπαρξής τους μετά την καταστροφή, σαν αντικατοπτρισμός της παρούσας, ιστορικής συγκυρίας. Παίζουν οι: Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, κ.ά.

Info: 2 & 3 Σεπτεμβρίου, 21:00, Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου.


Το Όνειρο ενός Γελοίου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Δάσους


698139.jpg

Με το πιο αισιόδοξο και διορατικό κείμενο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Το Όνειρο ενός Γελοίου καταπιάνονται αυτήν τη φορά η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης. Ο ήρωάς μας δεν βρίσκει ενδιαφέρον σε τίποτα, δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν προσδοκά τίποτα. Το βλέμμα του καρφώνεται σ’ ένα αστεράκι. Ήξερε πως εκείνη τη νύχτα η πράξη θα εκτελεστεί. Και σίγουρα θα είχε σκοτωθεί αν δεν υπήρχε εκείνο το κοριτσάκι... Τη νύχτα εκείνη είδε το όνειρο που του αποκάλυψε την αλήθεια, το όνειρο που έγινε ο προάγγελος για μια νέα ζωή, ανακαινισμένη... είναι σε σύγχυση; Μια ιδιότυπη ιλαροτραγωδία, ένα φανταστικό αφήγημα - αριστούργημα του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας, μας ξεναγεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την προπτωτική κατάσταση της αθωότητας στον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Ο γελοίος άνθρωπος μας κάνει μετόχους της ιστορίας και πρόσωπα του διηγήματος, γινόμαστε θεατές και χαρακτήρες του έργου ταυτόχρονα. Ένα όνειρο γίνεται αιτία να αλλάξει ένας άνθρωπος για πάντα. Παίζουν οι: Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα.

Info: 4 Σεπτεμβρίου, 21:00, Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου.


Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Cezaris Graužinis στο Θέατρο Δάσους


3-DjWV7.jpg

Tην επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι χθεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. Παίζουν οι: Έλλη Τρίγγου, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δανάη Μιχαλάκη, κ.ά.

Info: 5 Σεπτεμβρίου, 21:00, Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου.

Κεντρική φωτογραφία: Stavros Habakis.