fbpixel

Search icon
Search
Francis Bacon: Για ποιο λόγο η Tate επιστρέφει τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη;
ARTS & CULTURE

Francis Bacon: Για ποιο λόγο η Tate επιστρέφει τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη;

Πάνω από 1000 items, τεράστιας αξίας!


Η εμβληματική γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο, προχώρησε σε μία κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Αποφάσισε να επιστρέψει μία πλούσια συλλογή με έργα του Francis Bacon που αποτελείται από σπάνια έγγραφα και σκίτσα, που στο παρελθόν η αξία τους άγγιξε τις 20 εκατ. λίρες, λόγω αμφιβολιών για τη γνησιότητά τους. Πρόκειται για μία πλούσια δωρεά που έκανε το 2004 ο Barry Joule, που υπήρξε επί σειρά ετών στενός φίλος του γνωστού καλλιτέχνη. Οι δυο τους, πέρασαν πολλά, δημιούργησαν πλούσιες αναμνήσεις κι έγραψαν τη δική τους ιστορία, ωστόσο, τώρα η Tate έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε...

Το σημαντικότερο απόκτημα και τα ερωτηματικά!

Η απόφαση της Tate

Όταν το 2004, ο Barry Joule προχώρησε στη δωρεά της εντυπωσιακής, αυτής, συλλογής, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα ακολουθούσε. Εκείνη την περίοδο, άπαντες έκαναν λόγο για το πιο σημαντικό απόκτημα του αρχείου της Tate, όμως, περίπου 18 χρόνια μετά η γκαλερί αποφάσισε να την επιστρέψει. Ο λόγος; Υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για τη φύση και την ποιότητά τους. Η Τate, υποστηρίζει πως το υλικό αυτό δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και γι΄αυτό κρίθηκε ακατάλληλο, με τον Joule από τη μεριά του, να υπερασπίζεται τη γνωσιότητά του. Από τα 1000 pieces της δωρεάς, τα 800 -περίπου- είναι αποκόμματα περιοδικών και εφημερίδων και μερικά από αυτά, έχουν ακόμη έντονα σημάδια ή επιχρίσματα. Παράλληλα, υπάρχουν 39 φωτογραφίες του Bacon και των φίλων του, μια επιλογή βιβλίων κι άλλων εγγράφων κι ένα album με σκίτσα, που χαρακτηρίζονται «άγνωστης συγγραφής».

bacon.png
Portrait of Muriel Belcher, 1979

Η Tate ανέφερε πως: «Ο Francis Bacon είναι ένας από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς Βρετανούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η Τate τίμησε την τέχνη του για πάνω από μισό αιώνα, έχοντας διοργανώσει την πρώτη του έκθεση το 1962 και σήμερα η συλλογή του περιλαμβάνει αρκετούς από τους πιο διάσημους πίνακές του που εκτίθενται στο κοινό. Το 2004 ο Barry Joule, φίλος και γείτονας του Francis Bacon στα τελευταία του χρόνια, πρόσφερε στην Tate ένα σύνολο αρχειακού υλικού που είχε πρόσφατα έρθει στο φως. Η Tate Archive αποδέχτηκε τη δωρεά ως «υλικό που σχετίζεται με το στούντιο του Francis Bacon στο 7 Reece Mews, Λονδίνο» κι έπειτα, διατέθηκε για περαιτέρω μελέτη. Ολόκληρη η δωρεά έχει ερευνηθεί από ιστορικούς τέχνης και αυτή η έρευνα έχει δημιουργήσει αξιόπιστες αμφιβολίες για τη φύση και την ποιότητα του υλικού. Επομένως, κρίθηκε ακατάλληλο για διατήρηση στο αρχείο Tate κι έχει προσφερθεί πίσω στον δότη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του δωρητή».

The Artist

bacon1.jpg

O Francis Bacon γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1909 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος κι από μικρός, ήταν ξεκάθαρο πως είχε μεγάλη αγάπη για την τέχνη. Είχε μία περίεργη αύρα, δεν ήταν ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Μεγαλώνοντας, απέκτησε μία έντονη, καλλιτεχνική μορφή και λίγο αργότερα, έφτασε η στιγμή της αναγνώρισης. Πριν από όλα αυτά -ωστόσο- βίωσε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις σε προσωπικό επίπεδο. Μόλις στα 16 του χρόνια, ο πατέρας του, μη μπορώντας να αποδεχτεί τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, τον έδιωξε από το σπίτι. Το ποτό κι ο τζόγος, μπήκαν στη ζωή του και κάπως έτσι, τα πράγματα έγιναν αρκετά δύσκολα. Η τέχνη ήταν η διέξοδός του, όμως μετά τον πατέρα του, είδε κι άλλους ανθρώπους να τον κρίνουν πολύ-πολύ αυστηρά. Να τον καταδικάζουν, να τον απορρίπτουν. Τα έργα του αποτύπωναν την σκληρή αλήθεια του ανθρώπινου πόνου. Έδειχναν την ωμή αλήθεια, χωρίς φίλτρα, χωρίς τίποτα περιττό. Ζωγράφιζε αφηρημένα πρόσωπα να ουρλιάζουν και σταυρούς, έκανε focus στον πόνο, στην οργή, στα πιο έντονα, δυσάρεστα συναισθήματα.

Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, βρέθηκε στο επίκεντρο και στην πορεία, έφτασε η στιγμή της αναγνώρισης, καθώς άρχισε να εκθέτει τα έργα του τακτικά στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Μόσχα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του ήταν το «Portrait of George Dyer Talking» και το «Study after the Velázquez Portrait of Papa Innocent X». «Δημιουργώ εικόνες που είναι συμπυκνώσεις της πραγματικότητας». Αυτή ήταν πάντα η δική του απάντηση, η δική του αλήθεια. Η ζωή του δεν ήταν εύκολη, πέρασε από πολλά στάδια και τον Απρίλιο του 1992, άφησε την τελευταία του πνοή, ωστόσο μαζί, άφησε και μία τεράστια καλλιτεχνική κληρονομία. Τα σπουδαία έργα του, έγιναν περιζήτητα στην αγορά τέχνης και σήμερα, τα περισσότερα από αυτά, συγκαταλέγονται στους πιο ακριβούς πίνακες, συγκεντρώνοντας ποσά-ρεκόρ στις δημοπρασίες. Ό,τι κι αν έχει ειπωθεί γι' αυτόν, ό,τι κι αν πιστεύει κανείς, ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Τα πράγματα δεν ήταν ποτέ εύκολα, όμως, πάντα πάλευε με τις καταστάσεις, με την πραγματικότητα, με τους ανθρώπους, με τους δικούς του, εσωτερικούς δαίμονες. Ο Francis Bacon ζει μέχρι και σήμερα, μέσα από τα έργα του...