fbpixel

Search icon
Search
Food Trends 2019: Οι τάσεις στη διατροφή που είναι νόστιμες και healthy
WELLNESS

Food Trends 2019: Οι τάσεις στη διατροφή που είναι νόστιμες και healthy

Μάθετε τις καινούριες αφίξεις και τα trends που κυριαρχούν φέτος


Όπως στη μόδα, έτσι και στον κόσμο του φαγητού έχουμε trends που κάθε χρόνο αλλάζουν. Ευχάριστο είναι, ότι τα τελευταία χρόνια οι τάσεις προσανατολίζονται προς την υγιεινή διατροφή. Τις αγαπάμε επειδή μας γεννούν τη διάθεσή να ανανεώνουμε τις συνταγές μας, να δοκιμάζουμε καινούριες γεύσεις και να κάνουμε ακόμη πιο ενδιαφέρον το μενού στο τραπέζι. Έτσι κι αλλιώς, το φαγητό είναι μια καθημερινή ανάγκη, γιατί να μην το κάνουμε πιο νόστιμο και πιο ελκυστικό, έχοντας ως γνώμονα την υγεία;

Vegetarian is the new Steak

Μία τάση που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια αλλά ακόμα εξελίσσεται, είναι η εμφάνιση περισσότερων χορτοφαγικών γευμάτων. Εκτός από εστιατόρια που εμπλουτίζουν το μενού τους, υπάρχουν πλέον και χώροι εστίασης οι οποίοι ειδικεύονται στη vegetarian ή vegan κουζίνα σε διάφορες χώρες με μεγάλη επιτυχία, όπως το γνωστό abcV Kitchen στη Νέα Υόρκη, αποδεικνύοντας ότι δε χρειάζεται το γεύμα μας να περιέχει κρέας για να είναι νόστιμο ή εμφανίσιμο. Φυσικά κανείς δε ζητά να γίνουμε αυστηρά χορτοφάγοι, και δεν είναι αυτός ο σκοπός, αλλά είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η μείωση κατανάλωσης κρέατος και η αντικατάστασή του με χορτοφαγικά γεύματα δε βελτιώνει μόνο την υγεία μας, αλλά βοηθά και το περιβάλλον.

shutterstock-579691741.jpg

Οικολογικές συσκευασίες

Είναι δεδομένο (και δυστυχώς επιστημονικά τεκμηριωμένο) ότι η φύση βλάπτεται καθημερινά από τις χρόνιες πράξεις του ανθρώπου. Επίσης είναι πλέον γνωστό ότι, για να γίνει μία ουσιαστική αλλαγή, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, με μεγάλες ή μικρές πράξεις. Εδώ και μερικά χρόνια, εστιατόρια και χώροι εστίασης έχουν καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση χρήσης του πλαστικού, το οποίο κάνει ακόμα και εκατοντάδες χρόνια να αποσυντεθεί. Η αλόγιστη χρήση του ρυπαίνει τη φύση, με αποτέλεσμα οι σκουπιδότοποι να μεγαλώνουν. Γι’ αυτό, πλέον, εκτός από ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν συσκευασίες και καλαμάκια από βιοδιασπώμενα υλικά. Ένα από τα πολλά θετικά trends της σύγχρονης εποχής! Μάλιστα, ευχάριστο είναι ότι ξεκίνησε να εμφανίζεται και σε διάφορα καφέ και ταχυφαγεία της χώρας μας!

Τα παραδοσιακά και μη τουρσιά

Πιθανώς να μην υπάρχει κουζίνα ή κουλτούρα που να της λείπει το τουρσί. Σκεφτείτε το κορεάτικο kimchi, το γιαπωνέζικο pickled ginger (αυτό το κίτρινο ή ροζ που βλέπετε δίπλα στο sushi σας), την αμερικάνικη πίκλα ή το γαλλικό αδερφάκι του, το ντελικάτο cornichon. Στην Ελλάδα έχουμε μία μεγάλη ποικιλία από τουρσιά, από τα πιο κλασικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το ξινολάχανο ή τα ανάμικτα λαχανικά, τα μανιτάρια Γρεβενών ή πιο χαμηλά στον χάρτη, τα διάφορα χορταρικά, τα καλοκαιρινά μελιτζανάκια, η κάππαρη, τα κρίματα κ.α.

Η σύγχρονη τάση των εστιατορίων να ολοκληρώνουν ένα πιάτο με την προσθήκη ενός λαχανικού με τη μορφή τουρσιού είναι ευχάριστη, επειδή εκτός από νόστιμα είναι σπιτικά και ωφέλιμα για την υγεία. Η περιεκτικότητά τους σε προβιοτικά (επίσης trend των τελευταίων χρόνων) έχουν γνωστά οφέλη για τη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και την υγεία. Μπράβο και ελπίζουμε να συνεχίσει!

Zero-waste

shutterstock-1472279534.jpg

Σκεφτήκατε ποτέ πόσα πράγματα πετάτε από το ψυγείο επειδή χάλασαν και δεν προλάβατε να τα καταναλώσετε; Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο από τα προϊόντα που διατίθενται για βρώση πετιούνται. Αν σκεφτούμε ότι η μισή υδρόγειος υποσιτίζεται, αυτό είναι το λιγότερο τραγικό. Ένα από τα πιο σύγχρονα trends είναι το zero-waste, αν και ξεκίνησε από το 2003, μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστό. Μεγάλο ρόλο στη δημοτικότητά του έπαιξε η συμμετοχή πολλών εστιατορίων ανά τον κόσμο. Μερικά λαμπρά παραδείγματα είναι το Nine Lives στο Λονδίνου ή το πολυβραβευμένο Blue Hill στη Νέα Υόρκη. Ελπίζουμε να δούμε και το πρώτο zero-waste εστιατόριο και στην πόλη μας.

Γυρνώντας στις ρίζες μας

Υπάρχει ένα ευχάριστο trend που έχει εμφανιστεί τελευταία, το οποίο είναι τοπικό, όχι παγκόσμιο. Φαίνεται ότι εστιατόρια επενδύουν σε τοπικές ελληνικές γεύσεις και δημιουργούν πιάτα με βάση τις παραδοσιακές συνταγές αλλά με ένα σύγχρονο twist. Η ελληνική κουζίνα έχει αμέτρητες γεύσεις για να ικανοποιήσουν όλους τους γευστικούς κάλυκες και είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευόμαστε. Ελπίζουμε η λίστα να μεγαλώσει!

Το πιο σημαντικό:

Ο βασικός σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι τόσο η παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων αλλά η απόδειξη ότι αυτές περιλαμβάνουν επιλογές που βελτιώνουν την υγεία μας (και το περιβάλλον σε αρκετές περιπτώσεις). Αγκαλιάστε τα και εσείς, λοιπόν, και βάλτε μία ακόμα πινελιά στο τραπέζι σας ή ένα λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια να μειώσουμε τα μεγάλα περιβαντολλογικά προβλήματα.

2.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.