Κοιτάτε αργά το βράδυ το Instagram ή το TikTok και ξαφνικά πέφτετε πάνω σε μια σειρά από φωτογραφίες ή βίντεο με τους φίλους ή την οικογένεια σας να διασκεδάζουν χωρίς εσάς. Αναρωτιέστε: Γιατί δεν με κάλεσαν; Μήπως απλά ξέχασαν να με συμπεριλάβουν;
Και στη συνέχεια, εξίσου γρήγορα, πέφτετε σε ένα rabbit hole προσπαθώντας να βγάλετε νόημα σε όλα αυτά: Αναρωτιέσαι τι κάνατε λάθος, εύχεστε να σας είχαν συμπεριλάβει, ξεφυλλίζετε τα προφίλ τους στα social media για να βρείτε ενδείξεις για το τι τους έκανε να σας αφήσουν απ' έξω εξ αρχής. Τελικά, μένετε να σιγοβράζετε μέσα στη θλίψη, την ενοχή ή την ντροπή, επειδή έχετε αναπτύξει τον φόβο του να χάσετε κάτι.
Τι είναι το FOMO;
Το FOMO, ή αλλιώς το Fear Of Missing Out, αναφέρεται στο αίσθημα ή την αντίληψη ότι άλλοι άνθρωποι διασκεδάζουν, βιώνουν νέα πράγματα ή ζουν μια καλύτερη ζωή από εσάς. Και ενώ πιο συχνά εμφανίζεται όταν βλέπετε ή αντιλαμβάνεστε αυτά τα χαρακτηριστικά σε ανθρώπους που αγαπάτε και είστε κοντά, μπορεί επίσης να εμφανιστεί με κοινωνικές σχέσεις. Όταν βλέπετε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε αλλά παρακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν πολύ ωραία πράγματα που θα θέλατε να κάνετε κι εσείς, αυτό μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στο πώς νιώθετε για τον εαυτό σας.
Το FOMO δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ίσως ο μεγαλύτερος ένοχος του FOMO). Το FOMO μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Ένας αθλητής που βλέπει συχνά κάποιον που θαυμάζει να γυμνάζεται στο γυμναστήριο τέσσερις με πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βιώνει άγχος που σχετίζεται με την πεποίθηση ότι δεν είναι σε θέση να αφιερώσει χρόνο ή να συμβαδίσει με τόσο υψηλά πρότυπα. Κάποιος που απολαμβάνει το διάβασμα μπορεί να πυροδοτηθεί από τον μακρύ κατάλογο βιβλίων κάποιου άλλου που έχει διαβάσει κατά τη διάρκεια ενός έτους και μπορεί να αισθανθεί ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος, αρκετά μορφωμένος ή ικανός να διατηρήσει αυτό το επίπεδο κατανόησης.
Γιατί συμβαίνει;
Το FOMO μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για FOMO εάν έχουν υποκείμενη κατάσταση ψυχικής υγείας ή έχουν χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης. Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι όλα κακά, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιβλαβή. Και ειδικότερα, η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη προσφέρονται και οι δύο για να βιώνετε το FOMO πιο συχνά και με πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Πώς επηρεάζει την υγεία σας;
Ο φόβος της απώλειας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Μπορεί να εμφανίσετε σωματικά κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος και περιλαμβάνουν:
1) Πόνος στο στομάχι και ναυτία
2) Πονοκέφαλοι
4) Αίσθημα παλμών της καρδιάς και αυξημένος καρδιακός ρυθμός
5) Αισθήματα συναισθηματικής δυσφορίας
6) Διανοητικά και συναισθηματικά, μπορεί να βιώσετε αύξηση των παρεμβατικών σκέψεων. Μπορεί ακόμη και να αναλωθείτε στον κύκλο της αρνητικής αυτο-ομιλίας, καθιστώντας πιο δύσκολο να διαχειριστείτε και να πιστέψετε στην αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεκτίμησής σας.
Συμβουλές για να ξεπεράσετε και να αντιμετωπίσετε το FOMO
Προσδιορίστε τα ερεθίσματα σας
Για το λόγο αυτό, αν εντοπίσετε ποια είναι τα ερεθίσματα που σας πυροδοτούν, μπορείτε να προσπαθήσετε να τα αποφύγετε ή να προετοιμαστείτε για το πώς θα αντιδράσετε όταν εμφανιστούν αυτά τα ερεθίσματα.
Αναπτύξτε την αίσθηση του εαυτού σας
Η ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού σας είναι ζωτικής σημασίας σε όλα τα στάδια της ζωής σας. Κάντε έναν κατάλογο όλων των πραγμάτων που σας δίνουν χαρά, που σας κάνουν να αισθάνεστε σίγουροι με τον εαυτό σας και τον τρόπο που κινείστε στον κόσμο γύρω σας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια λίστα όλων των πραγμάτων που δεν σας εξυπηρετούν, των πραγμάτων που σας βλάπτουν ή σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί.
Αξιολογήστε την πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Από το FOMO προκύπτουν άλλα πράγματα όπως το JOMO (η χαρά της απουσίας) και το ROMO (η πραγματικότητα της απουσίας). Και αυτό το κομμάτι της πραγματικότητας είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να θυμάστε: Αυτό που βλέπετε στο διαδίκτυο είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τα παρασκήνια.
Ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο
Μπορείτε να υιοθετήσετε πολλά από αυτά τα εργαλεία διαχείρισης μόνοι σας, αλλά μερικές φορές, οι καταστάσεις μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκες, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε.