fbpixel

Search icon
Search
First Date Etiquette: Τι δεν πρέπει να κάνετε με τίποτα στο πρώτο ραντεβού
LIFE & CAREER

First Date Etiquette: Τι δεν πρέπει να κάνετε με τίποτα στο πρώτο ραντεβού

Ποιοι άτυποι κανόνες κερδίζουν όταν το savoir vivre συναντά το φλερτ;


«Σχεδόν όλοι θα κάνουμε μια καλή εντύπωση, όμως μόνο λίγοι θα δημιουργήσουν μια καλή εντύπωση με μεγάλη διάρκεια» έχει δηλώσει πολύ επιτυχημένα η γνωστή συγγραφέας για ζητήματα life coaching και ανθρώπινων σχέσεων, Sonya Parker. Τι σημαίνει όμως ο όρος «καλή εντύπωση» και ποια είναι τα κεντρικά στοιχεία και οι διαδικασίες τις οποίες είναι ανάγκη να ακολουθήσουμε ώστε να «χτίσουμε» την πιο αντιπροσωπευτική μας εικόνα; Μια σειρά πειραμάτων από τους ψυχολόγους Janine Willis και Alexander Todorov του Princeton αποκαλύπτει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να σχηματίσουμε την εντύπωσή μας για έναν άγνωστο προερχόμενη από το πρόσωπό του, με τις μετέπειτα εκφράσεις του να μην αλλάζουν την ολική εντύπωση που έχουμε δημιουργήσει γι’ αυτόν. Όταν κάνουμε λόγο για ερωτικό «παιχνίδι» και φλερτ, τα πράγματα τις περισσότερες φορές μετατρέπονται σε ένα μπλεγμένο κουβάρι γεμάτο αμηχανία, ανησυχία και αμέτρητα ερωτηματικά. Οι διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις δεν αποτελούσαν ποτέ την πιο easy οδό για μια απόλυτα cool επικοινωνία, συνοδευόμενη από μια μη «τσαλακωμένη» εικόνα μας.

dinner-date.jpg

Το πρώτο στοιχείο, το οποίο είναι σημαντικό να λάβουμε υπ’ όψιν όταν ξεκινάμε την πρώτη μας επικοινωνία με κάποιον/κάποια, και πόσο μάλλον όταν προετοιμαζόμαστε για το πρώτο μας ραντεβού με το συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι να μην ξεχνάμε να είμαστε ο εαυτός μας. Μπορεί να ακούγεται κλισέ και κοινότυπο, αλλά πιστέψτε με δεν είναι καθόλου δεδομένο! Όταν ο «risky» παράγοντας «συναίσθημα» εισβάλλει αιφνιδιαστικά στην επικοινωνία, τότε η «τεραστίων διαστάσεων» ανάγκη μας να προβάλλουμε την ταυτότητά μας αγνοεί αρκετούς κινδύνους με επικρατέστερο…τον εαυτό μας! Στο πρώτο ραντεβού, συγκεκριμένα, μπορούμε να ακολουθήσουμε elegant κανόνες savoir vivre αναδεικνύοντας τα αγαπημένα στοιχεία της προσωπικότητάς μας με πολλή προσοχή, καθώς πάντα οι επικοινωνιακές γραμμές είναι πολύ λεπτές και είναι απαραίτητο να μην ξεφύγουμε από την ισορροπία!

Ας δούμε τα 5 don’ts στο «παιχνίδι» της πρώτης εντύπωσης, τα οποία θα καταφέρουν να κρατήσουν ασφαλή την προσέγγισή μας

1. Φτάνουμε στην ώρα μας

Μια κίνηση καθυστέρησης σίγουρα δεν είναι πάντα «αφροδισιακό»! Όταν κάποιος μας ενδιαφέρει αρκετά και σε λίγη ώρα πλησιάζει το πολυαναμενόμενο πρώτο ραντεβού μαζί του, μέσα στην κατάσταση αγωνίας και ανυπομονησίας η αργοπορία σε μεγάλο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί και αγένεια. Και αυτό αφορά και τις δυο πλευρές των ατόμων. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε και σε αυτό το σημείο ισορροπία, ωριμότητα και φυσικά το ενδιαφέρον και την αισιοδοξία μας για το συγκεκριμένο ραντεβού.

2. Όχι στα «άκρα»

Η λέξη - κλειδί για να επικοινωνήσουμε τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας στο πρόσωπο που μας ενδιαφέρει είναι η ειλικρίνεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα «παίξουμε» με όλους τους πιθανούς κινδύνους αγγίζοντας τα άκρα, ειδικά στο πρώτο μας ραντεβού. Τι σημαίνει αυτό; Σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον δέκτη του μηνύματός μας να του περιγράφουμε με υπερβολικές λεπτομέρειες τα αρνητικά της μοίρας μας και το πόσο «θύματα» ή άτυχοι υπήρξαμε μέσα σε διάφορες καταστάσεις και συνθήκες. Αλλά περνώντας και στην αντίθετη πλευρά, ίδιας έντασης φυσικά, δεν θεωρείται κομψό, και ελκυστικό εν τέλει να μιλάμε για τον εαυτό μας σαν να είναι ένα τρίτο πρόσωπο, αναφερόμενοι σε τεράστιες επιτυχίε,ς τέλειες αποφάσεις που πήραμε στη δουλειά ή στην προσωπική μας ζωή. Είναι πολύ όμορφο να μοιραζόμαστε πράγματα που μας έκαναν περήφανους για τον εαυτό μας, αλλά με τρόπο που μπορούμε να διαφυλάξουμε μια ισορροπία. Ως αποτέλεσμα, θα το εκτιμήσει και το πρόσωπο που κάθεται απέναντί μας!

firstdate-4y9fd.jpg

3. Όχι πρώην σε θάλασσες και ακτές!

Είναι άκομψο, αγενές και δημιουργεί δυστυχώς ένα κλίμα αμηχανίας στη γενικότερη ατμόσφαιρα του πρώτου ραντεβού. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί και σε όλους μας, ας μην κρυβόμαστε. Το να αναφερόμαστε σε τραυματικές προσωπικές καταστάσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά πρώην σχέσεις μας σημαίνει αυτόματα ότι ανοίγουμε με μεγάλη αποτυχία έναν τεράστιο δρόμο που σαμποτάρει τον ίδιο μας τον εαυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ας μην κάνουμε πράξη το δημοφιλές ρητό «αρνητική διαφήμιση, παραμένει διαφήμιση»!

4. Κάνουμε ερωτήσεις χωρίς να κατακρίνουμε

Η ουσιαστική δομή μιας υγιούς και δημιουργικής συζήτησης βασίζεται στις ερωτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε ροή στην κουβέντα με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει καθώς αποτελεί τον μοναδικό δρόμο να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από ένα συνεχόμενο feedback. Επίσης, το να κάνουμε ερωτήσεις και ειδικά όταν μας «βγαίνει» χωρίς να το σκεφτούμε δείχνει και ερωτικό ενδιαφέρον από την πλευρά μας και σίγουρα το στοιχείο αυτό θα γίνει άμεσα κατανοητό, ειδικά στην περίπτωση του να είναι αμοιβαίο.

Βέβαια, στην περίπτωση όπου οι απαντήσεις οι οποίες μας δίνονται την δεδομένη στιγμή δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε ή δεν ταυτίζονται σε γενικότερο βαθμό με τα κυρίαρχα «πιστεύω» μας, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρουμε μια έντονη θέση και θα κατακρίνουμε τον συνομιλητή μας. Προβάλλουμε μια αρνητική εικόνα του εαυτού μας η οποία οδηγεί τον απέναντί μας σε αμηχανία.

5. Μακριά το κινητό τηλέφωνο

Αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς κανόνες ευγένειας σε οποιαδήποτε συνθήκη. Όταν έχουμε βγει πρώτο ραντεβού και θέλουμε πραγματικά να γνωρίσουμε το άτομο που μας ενδιαφέρει, η εικόνα ενός κινητού τηλεφώνου πάνω στο τραπέζι με τη συνοδεία ενός τηλεφωνήματος, αποστολής μηνύματος ή συνεχόμενου scrolling οδηγούν ευθύς αμέσως σε «total disaster» και σε κόκκινης κάρτας! Δείχνουμε το ενδιαφέρον μας στο άτομο με το οποίο έχουμε βγει πρώτο ραντεβού και απομακρύνουμε το κινητό από την αρχή.