fbpixel

Search icon
Search
5+1 «χρυσές συμβουλές» savoir vivre στην τραπεζαρία
WELLNESS

5+1 «χρυσές συμβουλές» savoir vivre στην τραπεζαρία

Για να ζούμε και να απολαμβάνουμε καλύτερα!


Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί όταν περιμένουμε προσκεκλημένους σε φιλικό ή επαγγελματικό δείπνο, αν έχουμε προετοιμάσει «σωστά» την τραπεζαρία μας; Μια επιμελημένη εικόνα, ένας ιδιαίτερος φωτισμός, γεύσεις και αρώματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων. Η Virginia Woolf είχε τονίσει ότι: «Ένα καλό δείπνο έχει μεγάλη σημασία για την καλή συζήτηση. Δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται καλά, να αγαπά καλά, να κοιμάται καλά, αν δεν έχει δειπνήσει καλά». Το «παιχνίδι» της ταυτότητας, λοιπόν, ενός επιτυχημένου τραπεζιού ορίζεται από έναν διαχρονικό συνδυασμό κανόνων! Την κίνηση ρουα ματ όμως κάνει η κομψή συμπεριφορά!

Ποιοι είναι οι σημαντικοί κανόνες savoir vivre που συμβάλλουν στην επένδυση της «ετικέτας» του τραπεζιού;

1. ...Κάτι μου έτυχε τελικά!

Βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τα λάθη στο τραπέζι σύμφωνα με τον expert του είδους, Χρήστο Κ. Ζαμπούνη, στο βιβλίου του «SAVOIR VIVRE». Το να μπούμε, λοιπόν, στη διαδικασία της τελευταίας στιγμής να ακυρώσουμε την παρουσία μας σε κάλεσμα δεν αποτελεί ένα ευχάριστο δείγμα συμπεριφοράς κυρίως στη σχέση που έχουμε, ή θέλουμε να «χτίσουμε» με την/τον οικοδεσπότη. Επίσης, η εικόνα μιας άδειας θέσης στο τραπέζι είναι μια αμήχανη εικόνα!

32ed0406-3648-4f8f-a8bc-b06fea8a2ac9.jpeg

2. Αφήστε στην άκρη τα επαγγελματικά

Είναι σημαντικό να επικρατεί κατά τη διάρκεια του γεύματος μια ατμόσφαιρα ηρεμίας με συζητήσειςποικίλων θεμάτων στα οποία να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι καλεσμένοι! Πολλές φορές γνωρίζουμε ότι πρωταγωνιστούν τα θέματα - κλισέ, όπως η δουλειά, η οικονομική κρίση, ο καιρός… Στο «λεξιλόγιο» της εθιμοτυπίας των Γάλλων, η συζήτηση με θέμα τη δουλειά σε έξοδο, ειδικά για ποτό, αποτελεί απαγορευμένο θέμα! Οι διεθνείς οδηγοί savoir vivre προτείνουν να αποφεύγονται πεδία συζήτησης όπως η θρησκεία, η πολιτική, εθνικοί, φυλετικοί διαχωρισμοί, προσωπικές κρίσεις.

3. Η θέση μου ποια είναι;

Ειδικά όταν παρευρισκόμαστε σε δείπνα επίσημου χαρακτήρα, νιώθουμε ότι το χάος έρχεται να μάς καταπνίξει! Πολλά πιρούνια, μεγάλος αριθμός από ποτήρια, κουβέρ και πετσέτα που δεν ξέρουμε τί να τα κάνουμε! Τα πράγματα, εν τέλει, δεν είναι όμως τόσο σύνθετα! Μπορούμε να προετοιμαστούμε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ένα μικρό πλάνο, μια κάτοψη της τραπεζαρίας με όλες αυτές τις θέσεις! Πιστέψτε με, θα υπάρξουν αυτές οι στιγμές στη ζωή σας που δεν θα θέλετε, με τίποτα, να μείνετε εκτεθειμένοι!

Θυμόμαστε πάντα ότι τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να μάς διευκολύνουν στη σειρά που μάς σερβιριστούν τα πιάτα στο δείπνο και πάντα από έξω προς τα μέσα! Έτσι, λοιπόν, από την έξω πλευρά και αριστερά έχουμε το πιρούνι της σαλάτας και μέσα και αριστερά το πιρούνι του κυρίως γεύματος. Αντίστοιχα, εκ δεξιών, από έξω έχουμε το κουτάλι της σούπας και μέσα και δεξιά το μαχαίρι του κυρίως γεύματος. Φυσικά, υπάρχει και περίπτωση να έχουμε και τα μαχαιροπίρουνα για το ψάρι που τοποθετούνται ξανά με τον τρόπο που συνίσταται να τα τρώμε. Στην κορυφή του πιάτου στήνονται το κουτάλι και το πιρούνι, αντίστοιχα, αν στο επιδόρπιο έχουμε κάποιο κέικ. Πάντα τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται με τη διάταξη που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φάμε! Τα πιάτα τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο το ένα πάνω στο άλλο, ώστε στη βάση να έχουμε πάντα το πιάτο του κυρίως γεύματος. Τα ποτήρια τοποθετούνται δεξιά και περιφερειακά του πιάτου. Ξεκινάμε από το ποτήρι του νερού, δεξιά του είναι το ποτήρι του κόκκινου κρασιού, του λευκού και τέλος του καφέ ή του τσαγιού που συνοδεύουν το επιδόρπιο. Το πιάτο του ψωμιού τοποθετείται αριστερά και περιφερειακά του πιάτου και η πετσέτα δίπλα από τα μαχαιροπίρουνα της αριστερής πλευράς του πιάτου.

73954ad9-1985-4055-b528-367244738fb3.jpeg

4. Πατήστε “off” στο κινητό σας

Το κινητό μας είναι ολόκληρος ο κόσμος μας πλέον! Δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε οποιοδήποτε νέο από γνωστό μας στα social ή όταν μας καλέσουν! Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ενώ είμαστε σε γεύμα, έχουμε το κινητό μας πάνω στην τραπεζαρία, στέλνοντας μηνύματα ή σκρολάροντας στο Instagram! Αν συμβαίνει κάτι έκτακτο και πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία, ζητούμε συγγνώμη και πηγαίνουμε σε άλλον χώρο να μιλήσουμε.

5. Σταθείτε στο… ύψος σας!

Είναι σημαντικό να έχουμε μια καλή, υγιή στάση σώματος γενικότερα! Όμως, ειδικά σε ένα επίσημο γεύμα, όποιος γνωρίζει το body language μας, αν μάς αποκωδικοποιήσει εκείνη τη στιγμή που τρώμε να καμπουριάζουμε, δεν θα γίνουμε οι αγαπημένοι του! Η μη ίσια στάση σώματος δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης, οπότε ας αλλάξουμε πλεύση!

5256a901-0fff-41f5-b80a-b5c01061f5dc.webp

6. Συγγνώμη, αυτό τι είναι;

Κανόνας χρυσός που ισχύει για όλες τι συνθήκες στη ζωή μας είναι το τακτ! Μια λεπτή γραμμή αν την περάσουμε είναι πάντα εφικτό να καταλήξει σε παρεξήγηση. Σε ένα τραπέζι όπου μπορεί να τρώμε με την οικογένεια ή φίλους ή με συναδέλφους μας, διατηρούμε την διακριτικότητά μας όσο καλά και να πιστεύουμε ότι τους γνωρίζουμε! Δεν κάνουμε αδιάκριτες ερωτήσεις ούτε κοιτάμε με περίεργο βλέμμα. Είμαστε ψύχραιμοι και συζητάμε μαζί τους με ηρεμία!

À ta santé!