Σκέφτεστε να ανοίξετε μια επιχείρηση μαζί με τους φίλους σας και αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα; Το να δουλεύετε μαζί με φίλους ακούγεται διασκεδαστικό γιατί συνδυάζει δουλειά και χρόνο για τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Ειδικά στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σας πορείας είναι αρκετά ανακουφιστικό να έχετε έναν δικό σας άνθρωπο κοντά, για να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας.
Το να μοιράζεστε, όμως, τον χώρο εργασίας σας με τους φίλους σας δεν έχει πάντα ωφέλιμα αποτελέσματα, τόσο στη δουλειά όσο και στη σχέση σας. Μπορεί να μοιάζει σαν ιδανικό σενάριο, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει και οι δυο σας να προσέξετε για να περάσετε όσο πιο ωραία και ωφέλιμα γίνεται αυτή την εμπειρία. Δείτε τι πρέπει να θυμάστε και τι όρια να θέσετε πριν ξεκινήσετε, ώστε να κρατήσετε και, γιατί όχι, να απογειώσετε τη φιλία σας και τη δουλειά σας.
Διαλέξτε κάποιον με τον οποίον μπορείτε να περάσετε πολλές ώρες μαζί
Πολύ βασική προϋπόθεση. Δεν πρόκειται για μια βραδινή έξοδο ή ένα σαββατοκύριακο εκτός. Όταν διαλέγετε να δουλέψετε με έναν φίλο σας πρέπει να είναι κάποιος με τον οποίον μπορείτε να περάσετε πολλές ώρες μαζί, να ξενυχτίσετε δουλεύοντας, να μοιραστείτε ιδέες, να κουραστείτε και να τα κάνετε όλα μαζί. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος που νιώθετε αρκετά οικεία και άνετα μαζί του για να μοιραστείτε τον χρόνο σας και ακόμη περισσότερο, να είναι κάποιος με τον οποίο μοιράζεστε τα ίδια «θέλω» κι έχετε κοινούς στόχους.
Διαχωρίστε τη φιλική από την επαγγελματική σας σχέση
Είναι λεπτή η γραμμή σε μια τέτοια συνθήκη και εύκολα μπορεί να χάσετε τον έλεγχο. Όσο διασκεδαστικό και αν είναι να είστε με τους φίλους σας, καλό είναι να βάλετε κάποια όρια όσον αφορά την επαγγελματική σας συνεργασία. Μη φέρνετε τα προβλήματα της δουλειάς στη δική σας σχέση και στον χρόνο που περνάτε εκτός δουλειάς ως φίλοι και το αντίστροφο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είστε δύο άνθρωποι που εκτιμάτε ο ένας τον άλλον και γι’ αυτό διαλέξατε να συνεργαστείτε.
Κάντε σωστή διανομή ευθυνών και ρόλων
Όταν συμφωνείτε να δουλέψετε μαζί με κάποιον φίλο σας, σημαίνει ότι διαλέξατε ο ένας τον άλλον λόγω κάποιων θετικών στοιχείων της προσωπικότητάς του. Κάποιος μπορεί να είναι πολύ καλός στην επικοινωνία με τον κόσμο και άλλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ορίστε τους ρόλους υπεύθυνα και πάντα σύμφωνα με τις ικανότητες του καθένα. Δεν πρέπει να υπάρχουν παρεξηγήσεις μεταξύ σας. Ο καθένας έχει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του, όπως θα είχε και αν δούλευε με κάποιον «ξένο». Αν επιτύχετε σε αυτό, όλα θα είναι πιο εύκολα.
Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εμψυχωτικό από το να εκτιμάτε ο ένας τη δουλειά και την προσπάθεια του άλλου. Σε έναν επαγγελματικό χώρο πάντα θα υπάρξουν συγκρούσεις και προκλήσεις, αλλά όταν έχετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού τίποτα δε μπορεί να σας ρίξει κάτω. Να είστε πάντα πρόθυμοι να βοηθάτε ο ένας τον άλλον και να μοιράζεστε τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες, όπως ακριβώς κάνετε και στην προσωπική σας σχέση.
Η επικοινωνία είναι το κλειδί
Σίγουρα θα προκύψουν κάποιες δυσκολίες στο πεδίο της δουλειάς σας, είτε αφορούν την προσωπική σας δουλειά είτε εξωτερικούς παράγοντες. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζετε αυτές τις δυσκολίες και να επικοινωνείτε ανοιχτά μεταξύ σας. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να θυμώσετε ή να απογοητευτείτε με κάτι, αλλά κάντε στην άκρη το συναίσθημα και μην ξεσπάσετε στον φίλο-συνεργάτη σας. Δείτε μαζί του το πρόβλημα και προσπαθήστε να βρείτε μια μέση λύση, ώστε να είστε όλοι ευχαριστημένοι.
Κεντρική Φωτογραφία: Imaxtree