fbpixel

Search icon
Search
Επόμενη σχέση: Αλλάξτε στάση, γυρίστε σελίδα
PSYCHOLOGY

Επόμενη σχέση: Αλλάξτε στάση, γυρίστε σελίδα

Ο σημαντικός ρόλος της καλής ψυχολογίας για είστε ανοιχτοί σε μια γνωριμία και σε νέο δεσμό


Η επόμενη σχέση είναι ένα καινούριο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής μας. Για κάποιους αποτελεί μία διορθωτική εμπειρία μετά από μία προβληματική προηγούμενη σχέση, ενώ για άλλους δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από μια επανάληψη του ίδιου μοτίβου. Είναι όντως δύσκολο ή ριψοκίνδυνο να μπούμε σε μια επόμενη σχέση;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι πολύ άτυχοι στη ζωή τους και ισχυρίζονται πως όσο κι αν προσπαθούν δε θα έχουν το αποτέλεσμα που θα ήθελαν να απολαμβάνουν. Είναι τότε που δηλώνουν απογοητευμένοι με τον εαυτό τους, την τύχη τους και συχνά, την ίδια τη ζωή. Αυτό έχει ως συνέπεια να φοβούνται προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε καινούργια προσπάθεια και να τα βλέπουν όλα μαύρα. Τη στιγμή που απογοητεύονται και υποκύπτουν στην απαισιοδοξία τους, την ίδια ακριβώς στιγμή προσπαθούν να αποβάλουν τα αρνητικά σενάρια και να πιστέψουν πως αξίζει τελικά να ρισκάρουν μια επόμενη σχέση.

Πολλοί δοκιμάζουν να μπουν σε μια νέα σχέση κουβαλώντας μαζί τους αρνητική διάθεση και κατασκευάζοντας εκ των προτέρων καταστροφικά σενάρια. Η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το πώς νιώθουν και τι σκέφτονται γι’ αυτόν, αλλά καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στους άλλους. Αν έχουν μια θετική εικόνα εαυτού, συμπεριφέρονται θετικά και είτε πιστεύουν ότι και οι άλλοι θα σκεφτούν κάτι θετικό γι’ αυτούς είτε παραμένουν ψύχραιμοι απέναντι σε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο δεχθούν. Αν, όμως, πιστεύουν κάτι αρνητικό για τον εαυτό τους, τότε προδιαγράφεται το τι θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν για τους ίδιους, όσο και το τι θα θεωρήσουν σίγουρο για τους άλλους και τις προσδοκίες τους από αυτούς.

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Κάπως έτσι ενεργοποιείται ο κύκλος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Μια νέα συμπεριφορά έρχεται να επαληθεύσει ως αληθινή μία προηγούμενη συμπεριφορά, η οποία δεν ήταν αληθινή. Αν, για παράδειγμα, η Μ. πιστεύει ότι είναι άτυχη και πως όσους συντρόφους κι αν γνωρίσει στη ζωή της πάντα θα αποτυγχάνει, τότε θα αρχίσει, συνειδητά ή ασυνείδητα, να φέρεται έτσι ώστε να καταλήγει σε αποτυχία. Και είναι εκείνη η στιγμή, η στιγμή της αποτυχίας, που θα δώσει δίκιο στον εαυτό της λέγοντας «Τα έλεγα εγώ πόσο άτυχη είμαι και πως όσες σχέσεις κι αν κάνω δε θα πηγαίνουν καλά. Να η απόδειξη, μια ακόμη απόδειξη, για το πόσο δίκιο είχα».

Το να αγχωνόμαστε προτού μπούμε σε μια νέα σχέση είναι απολύτως φυσιολογικό. Το να πιστεύουμε ότι θα αποτύχουμε κι επομένως να απογοητευόμαστε προτού δοκιμάσουμε να είμαστε στη σχέση αυτή είναι άδικο και μη ρεαλιστικό. Αν κάνουμε μόνο αρνητικά σενάρια δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και τα θετικά που μας συμβαίνουν, καθώς όλη η ενέργειά μας επικεντρώνεται στο λάθος, με αποτέλεσμα να παραβλέπουμε ή να αγνοούμε συστηματικά το υγιές και το λειτουργικό.

Αν η βαθιά επιθυμία μας είναι να αποδείξουμε τελικά πως η ζωή είναι μαύρη, άδικη ή και τα δύο και πως δεν αξίζει να προσπαθούμε γιατί δε θα τα καταφέρουμε, μπορούμε να επιλέξουμε να συνεχίσουμε να νιώθουμε άτυχοι ή αδικημένοι από τη ζωή και τους άλλους. Τίποτε, όμως, δεν αποδεικνύει ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι αρνητικά μόνο και μόνο επειδή εμείς τα σκεφτόμαστε έτσι.

neli2.jpg

Περισσότερα για συντροφικές σχέσεις στο βιβλίο της Νέλης Βυζαντιάδου με τίτλο «Και τώρα οι τρεις μας» από τις εκδόσεις University Studio Press.

neli-glh3w-ltr7b.jpg

Info:

Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους.

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Επιπλέον, έχει κυκλοφορήσει πέντε βιβλία.

Facebook: Νέλη Βυζαντιάδου, Instagram: neli_byzantiadou