Το Gua Sha έχει αποκτήσει μια σημαντική θέση στη ρουτίνα ομορφιάς μας εδώ και κάποια χρόνια και συχνά αποτελεί ένα βασικό βήμα στο skincare μας, πριν την εφαρμογή του makeup και όχι μόνο. Πότε όμως στην πραγματικότητα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε και τι είναι το Gua Sha τέλος πάντων; Η Katie Brindle εξηγεί στο net-a-porter.com γιατί αυτό το «εργαλείο» θα μπορούσε να είναι το μυστικό για ένα πάντα λαμπερό δέρμα, αλλά και για έναν απολαυστικό νυχτερινό ύπνο.
Τι είναι το Gua Sha;
Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, και ουσιαστικά πρόκειται για την τριβή ενός επίπεδου, στρογγυλεμένου «εργαλείου», συνήθως από νεφρίτη, πάνω στο δέρμα. Σε μετάφραση, το "gua" σημαίνει πάτημα ή χάδι και το "sha" αναφέρεται σε εξάνθημα ή ερυθρότητα, αλλά ενώ οι παραδοσιακοί κινέζοι θεραπευτές δουλεύουν σκληρά και βαθιά (το δέρμα μπορεί να μείνει κατακόκκινο μετά), χρειάζεστε ένα ελαφρύτερο άγγιγμα στο πρόσωπο για να αποκομίσετε τα οφέλη του. Η Katie Brindle, θεραπεύτρια κινεζικής ιατρικής υποστηρίζει, «το Gua Sha χαλαρώνει τους μύες, κάνει την ενέργεια και το αίμα να κινούνται και μετατοπίζει τυχόν πρηξίματα. Ενισχύει την κυκλοφορία - ορισμένες μελέτες δείχνουν έως και 400% - η οποία απομακρύνει τις τοξίνες και φέρνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά». Περιγράφεται καλύτερα ως μια λειτουργική μίξη μασάζ και γυμναστικής, βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης -είναι καταπληκτικό για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων και σφιγμένου σαγονιού- και κάνει το δέρμα να δείχνει σφριγηλό, λαμπερό και πιο υγιές.
Πώς το χρησιμοποιώ;
«Μπορείτε να κάνετε Gua Sha στο πρόσωπο, το σώμα και το τριχωτό της κεφαλής, και είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε με νερό (για παράδειγμα στο ντους) ή με κάποιο λάδι, αλλά ποτέ σε γυμνό δέρμα, λέει η Brindle. «Κρατήστε το εργαλείο επίπεδο στο δέρμα, κάτω από τα μάτια ή πάνω από τυχόν κοκκινίλες, για να καταπραΰνετε και να ξεφουσκώνετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την κυρτή πλευρά και δουλέψτε το πάνω στο δέρμα, κάνοντας πάντα μικρές κινήσεις προς μία μόνο κατεύθυνση, όχι μπρος-πίσω», λέει. «Τρίψτε το κατά μήκος του λαιμού, δουλέψτε το με μικρές οριζόντιες κινήσεις πάνω από το κόκκαλο των φρυδιών για να το ανασηκώσετε, ή κρατήστε το και πιέστε το προς τα πάνω ανάμεσα στα φρύδια για να απελευθερώσετε την ένταση. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο, δουλέψτε ελαφρά για να μετακινήσετε το υγρό κάτω από το δέρμα και στη συνέχεια πιο σταθερά για να χαλαρώσετε τους μυς.»
Είναι καλύτερο να το κάνω πρωί ή βράδυ;
Το Gua Sha προσώπου δεν απαιτεί διαφορετική τεχνική αν γίνεται το πρωί ή το βράδυ. Τούτου λεχθέντος, το βράδυ μπορεί να θέλετε να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο στον αυχένα και το σαγόνι σας για να βοηθήσετε στην ενίσχυση του ύπνου και να χαλαρώσετε την ένταση που προκαλείται από το άγχος και την κακή στάση του σώματος μιας μακράς εργάσιμης ημέρας. Το να βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός σας παραμένει ελαστικός είναι πραγματικά σημαντικό για να δείχνετε και να αισθάνεστε νέοι και ζωντανοί. Ομοίως, το πρωί συχνά νιώθουμε κουρασμένοι και μπορεί να δείχνουμε πρησμένοι, οπότε το να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο στον λαιμό, τα μάγουλα και τα μάτια σας θα μπορούσε να είναι χρήσιμο.
Ποιο κρυστάλλινο Gua Sha να διαλέξω;
Ο νεφρίτης είναι γνωστός για τις εξισορροπητικές του επιδράσεις και την ικανότητά του να δροσίζει, οπότε βοηθά στην αποσυμφόρηση των χαρακτηριστικών, ενώ παράλληλα καθαρίζει τις φλεγμονές. Ο ροζ χαλαζίας σχετίζεται με την καρδιά, οπότε είναι ιδιαίτερα καλός για χρήση στον λαιμό και το στήθος, αλλά όχι τη νύχτα, καθώς μπορεί να είναι πολύ διεγερτικός. Και ενώ ο αμέθυστος συνδέεται με τα βράδια και τον χειμώνα, ο κιτρίνης είναι καλός για το καλοκαίρι και τα πρωινά. Ο πραγματικός γνώστης των κρυστάλλων γνωρίζει ότι πρέπει πρώτα να καθαρίσει τον κρύσταλλο του από προηγούμενες αρνητικές ενέργειες πλένοντάς τον και στη συνέχεια αφήνοντάς τον έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Αλήθεια ή μύθος, αυτό το τελετουργικό προτείνει έναν ωραίο τρόπο για να καθαρίσετε τους κρυστάλλους σας και να τους κάνετε εντελώς δικούς σας!