fbpixel

Search icon
Search
Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Πως να αυξήσετε τη γονιμότητά σας
HEALTH

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Πως να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

6 τρόποι που θα φέρουν πιο κοντά τον πελαργό


Στην εποχή μας ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί, ενώ πλησιάζουν τα 40. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο εξακολουθεί να λειτουργεί το περίφημο «βιολογικό ρολόι», που παλαιότερα συνδεόταν κυρίως με τις ηλικίες των 20’s και early 30’s. Γεγονός παραμένει πως όλα ξεκινούν από τα ωάρια. Τα οποία όσο μεγαλώνουμε μειώνονται σε αριθμό, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει και η διαδικασία της γονιμοποίησής τους, καθώς οι ωοθήκες γερνάνε και αυξάνει  το ποσοστό των ωαρίων με γενετικά προβλήματα -με αποτέλεσμα τα υγιή να λιγοστεύουν. Η κορύφωση της γονιμότητας για μια γυναίκα επιτυγχάνεται στη δεκαετία των 20 κι έκτοτε σημειώνει πτωτική πορεία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως η γονιμότητα μιας γυναίκας είναι καθολικά καταδικασμένη στη δεκαετία των 40. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες, όπως για παράδειγμα, οι ατομικοί δείκτες γονιμότητας, οι ορμόνες ή ακόμα και το ιατρικό ιστορικό. Επίσης, υπάρχουν πιο απλοί παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από εμάς, ενώ στο πλευρό μας έχουμε πάντα τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

6 τρόποι που αυξάνουν τη γονιμότητα

Λιγότερο άγχος
Ένα στα τέσσερα ζευγάρια στη χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σύλληψη, ενώ στο 10 - 15% αυτών των ζευγαριών δεν μπορεί να εντοπιστεί συγκεκριμένος λόγος στον οποίον οφείλεται η δυσκολία. Συχνά, το πρόβλημα αποδίδεται στο άγχος. Αν και είναι δύσκολο να απομονωθεί και να εξεταστεί ως μεμονωμένος παράγοντας, είναι, όμως, γεγονός πως το στρες ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στην ορμονική ισορροπία της γυναίκας. 

Άσκηση, με μέτρο
Η ήπια άσκηση ενδέχεται να αυξάνει τη γονιμότητα, ενώ παράλληλα βοηθάει στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες που βρίσκονται σε προσπάθεια αναπαραγωγής, οι ειδικοί συνιστούν ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 ή κάτω του 17. 

Υγιεινή διατροφή
Η υγεία των ωαρίων επηρεάζεται από βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά και το φυλλικό οξύ. Συγκεκριμένα για το δεύτερο, η ιδανική ποσότητα που συνιστούν οι γιατροί σε όσες βρίσκονται στο στάδιο της προσπάθειας για τεκνοποίηση είναι τα 400 mg την ημέρα. Παράλληλα, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας και τα λεγόμενα superfoods, όπως τη μάκα, τον βασιλικό πολτό, αλλά και τη σπιρουλίνα. Πρόκειται για τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με τη γονιμότητα.

Υπολογισμός ωορρηξίας
Για μία γυναίκα που έχει σταθερό κύκλο, ο μέσος χρόνος της ωορρηξίας είναι 14 ημέρες πριν από την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Αν θέλετε να είστε σίγουρες, το ασφαλέστερο είναι να προμηθευτείτε ένα τεστ ωορρηξίας. Το αποτέλεσμά του είναι έγκυρο και δε χρειάζεται συνταγή ιατρού. 

«Όχι» στο κάπνισμα

Μειώνει τη γονιμότητα και επισπεύδει την εμμηνόπαυση, ακόμα και έως δύο χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο ερευνητικό περιοδικό Tobacco Control, οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της.

Εξωσωματική γονιμοποίηση 

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ιατρική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στην περίπτωση της εξωσωματικής, όπως μαρτυρά και η ονομασία της, η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο δεν πραγματοποιείται στο σώμα της γυναίκας, αλλά σε ειδικό εργαστήριο. Ο όρος εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, που έχουν σκοπό τη βοήθεια υπογόνιμων ζευγαριών στο ν' αποκτήσουν παιδί. 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ