Είναι Σάββατο πρωί και βρίσκεστε με την κολλητή σας στο αγαπημένο σας brunch spot. Mετά τον δεύτερο διπλό cappuccino κι ενώ απολαμβάνετε μαζί πεντανόστιμα σοκολατένια pancakes μοιράζεται μαζί σας ότι τον τελευταίο καιρό νιώθει σχεδόν αποτυχημένη και σκέφτεστε μας πώς είναι δυνατόν; Είναι ο πιο δυναμικός άνθρωπος που γνωρίζετε! Στην καθημερινότητά της καταφέρνει να είναι άψογη στις εργασιακές της υποχρεώσεις, να περνάει χρόνο με τους φίλους της και παράλληλα να είναι διαθέσιμη για ό,τι ζητήσετε ενώ σχεδόν αντικειμενικά κάνει, στα μάτια σας τουλάχιστον, τα πάντα τέλεια. Φαινομενικά έχει τη ζωή της υπό έλεγχο και χωρίς πολλή προσπάθεια. Στην πραγματικότητα όμως υπερπροσπαθεί για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις ευθύνες που έχει αναλάβει, ενώ η ίδια νιώθει τρομερή ανασφάλεια, φοβάται κάθε αποτυχία και στην ιδέα και μόνο ενός λάθους την πιάνει ελαφρύς πανικός. Στο τέλος της ημέρας νιώθει εξαντλημένη από την πίεση και την ανάγκη της να δείχνει μονίμως ότι γνωρίζει τα πάντα και ακόμη περισσότερο από τον καταναγκασμό της να πείσει, κυρίως τον εαυτό της, ότι έχει καταφέρει έστω κι ένα αξιοσημείωτο πράγμα στη ζωή της.
Η κρίση ειλικρίνειας της φίλης σας εάν κι ελαφρώς υπερβολική σας γεμίζει με σκέψεις και για κάθε δικαιολογία που της δίνετε για όλα αυτά τα συναισθήματα ανεπάρκειας και φόβου που την κατακλύζουν το μόνο που σκέφτεστε είναι «ναι συμφωνώ μαζί σου δεν ξέρω τι κάνω στη ζωή μου και δεν έχω ιδέα πώς να διαχειριστώ ακόμη και την λάθος παραγγελία καφέ που έκανα προχτές στο γραφείο για τη διευθύντριά μου»!
Οκ το παραπάνω σενάριο ίσως να είναι λίγο υπερβολικό, αλλά η αλήθεια είναι -μιλώντας από προσωπική εμπειρία- ότι οι περισσότεροι millenials εκεί έξω βιώνουν ακριβώς αυτά τα συναισθήματα καθημερινά. Έχοντας έρθει από νεαρή ηλικία αντιμέτωποι με πολλές απαιτήσεις και ζώντας σε μία σύγχρονη εργασιακή κουλτούρα που δυστυχώς εκθειάζει το multi-tasking μας είναι τρομερά δύσκολο να αποδεχθούμε ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι και ότι είναι εντάξει να δείχνουμε τις αδυναμίες μας. Με την κουλτούρα του “fake it until you make it” να είναι mantra για τη γενιά μας, συγκρίνουμε τον εαυτό μας συνεχώς μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο φαινομενικής τελειότητας. Ενώ λοιπόν εξωτερικεύουμε την απόλυτα δυναμική πλευρά του εαυτού μας από πίσω σχεδόν παραλύουμε από το stress και την αβεβαιότητα για τις αποφάσεις μας καθώς «κάνουμε υπερωρίες» για να καλύψουμε κάθε μας αδυναμία.
Mιάς και τα σύνδρομα είναι trend, αυτή η νέα συναισθηματική κατάσταση έχει αποκτήσει το δικό της όνομα: “duck syndrome”. Τι σημαίνει; Φέρτε στο μυαλό σας μία πάπια, και όμως μιλάω σοβαρά, αφού το συμπαθέστατο αυτό πτηνό κολυμπάει με απόλυτη ηρεμία στην επιφάνεια μίας λίμνης παράλληλα όμως αυτό που δε βλέπουμε είναι ότι τα μικρά της πόδια δουλεύουν ασταμάτητα στο νερό έτσι ώστε να μπορέσει να επιπλεύσει. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και στη ζωή μας. Όλοι μας επιδεικνύουμε τον ανεπιτήδευτο σχεδόν τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουμε τα πάντα κρύβοντας με επιμέλεια κάθε δυσκολία και set back.
the science
Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπερεκτιμάμε συστηματικά το πόσο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι είναι οι άνθρωποι γύρω μας, ακόμη και αυτοί που γνωρίζουμε αρκετά καλά. Ο λόγος; Συνήθως βλέπουμε μόνο αυτό που επιθυμούν και όχι την προσωπική τους συναισθηματική κατάσταση την οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν αποκαλύπτουμε εύκολα. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι να γινόμαστε θύματα ενός πολύ καλά σκηνοθετημένου θεατρικού και οι συνέπειες αυτού είναι σχεδόν καταστροφικές. Κάνοντας υποθέσεις για την ευτυχία των άλλων ενθαρρύνουμε τους εαυτούς μας να κρύψουμε την πραγματικότητα και κάθε αρνητικό συναίσθημα, γεγονός που οδηγεί σε μοναχικότητα και δυστυχία.
Σύμφωνα με την καταξιωμένη ψυχίατρο Dr. Roxanne Dryden-Edwards, το σύνδρομο της πάπιας περιγράφει την κατάσταση στην οποία κάποιος φαίνεται ήρεμος και δυναμικός στην επιφάνεια ενώ στην πραγματικότητα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητά του και τις απαιτήσεις της προσωπικής κι επαγγελματικής του ζωής. Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Stanford με σκοπό να περιγράψει τη συναισθηματική κατάσταση των φοιτητών του απαιτητικού ιδρύματος. Στην ουσία αναφέρεται στην πίεση που επιβάλλει ο σύγχρονος δυτικός κόσμος σε όλους μας να πετύχουμε την τελειότητα.
Η Dr. Carol Langlois υποστηρίζει ότι η ρίζα του συνδρόμου βρίσκεται στην προσωπική μας ταυτότητα και αυτοπεποίθηση αλλά και στο πώς μας αντιμετωπίζει το υπόλοιπο κοινωνικό μας σύνολο. Σύμφωνα με την ψυχολόγο κι ερευνήτρια, άνθρωποι με θετική εικόνα του εαυτού τους είναι λιγότερο πιθανό να υποκύψουν στην πίεση και να εμφανίσουν το σύνδρομο της πάπιας καθώς νιώθουν άνετα με την προσωπικότητά τους και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την άποψη των γύρω τους. Ωστόσο, το περιβάλλον είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας καθώς τονίζει ότι οι περισσότεροι millenials δεν παθαίνουν στην πραγματικότητα burn out αλλά εξαντλούνται από τη συνεχόμενη προσπάθεια να διατηρήσουν τη δυναμική εικόνα που προβάλλουν παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες μπορεί να βιώνουν.
the tips
Εάν λοιπόν βρίσκετε τον εαυτό σας να προσπαθεί, πολλές φορές με μεγάλη δυσκολία να αποδείξει ότι δεν κάνει λάθη, ότι έχει τα πάντα υπό έλεγχο και ότι είναι ευτυχισμένος, ενώ καταπιέζετε τους φόβους σας και κρυφά πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από εσάς, τότε μάλλον υποφέρετε κι εσείς από το σύνδρομο της πάπιας. Mην αγχώνεστε, γιατί μάλλον όλοι είμαστε σε αυτή τη θέση! Δυστυχώς ή ευτυχώς η λύση δεν είναι τόσο απλή αλλά μπορείτε να βελτιώσετε τα πράγματα με μικρά βήματα!
Step 1: Πάρτε τον χρόνο σας
Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη σας να πείτε ναι σε όλα και να δείξετε ότι μπορείτε να αναλάβετε άπειρες ευθύνες χωρίς να σας παραλύσει το άγχος. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τρέχετε σαν την τρελή προσπαθώντας να βάλετε tick δίπλα σε όλα σας τα to-dos έχοντας χάσει τον έλεγχο. Σταματήστε, πάρτε μία βαθιά ανάσα και δείτε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Κανείς δε θα σας κατηγορήσει επειδή είπατε όχι στο ακατόρθωτο. Βρείτε τον δικό σας ρυθμό, αξιολογήστε σωστά τον χρόνο σας και αποδεχθείτε ότι είναι οκ κάποιες φορές να μη μπορείτε να φέρετε εις πέρας κάποιο task. Άλλωστε το να γνωρίζετε τις αδυναμίες σας δε σημαίνει ότι υποτιμάτε τον εαυτό σας!
Step 2: Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Είναι πολύ εύκολο να νιώσετε ανεπαρκής όταν αποτυγχάνετε σε κάτι το οποίο έχετε αναλάβει. Δεν αφορά μόνο τη δουλειά σας. Εάν δεν είστε fan της μαγειρικής αλλά παρ’όλα αυτά αποφασίσετε να φτιάξετε σουφλέ σοκολάτας είναι πολύ λογικό στην καλύτερη των περιπτώσεων να σερβίρετε ένα σχετικά οκ κέικ σοκολάτας. Στο μυαλό σας βέβαια αυτό μεταφράζεται ως μία αποτυχία την οποία ακόμη και αν αντιμετωπίσετε με χιούμορ επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας. Βασιστείτε στις δυνάμεις σας και βάλτε στόχους που μπορείτε να πετύχετε.
Step 3: Μάθετε να βάζετε όρια
Μπορεί να επαναλαμβάνομαι αλλά τα όρια είναι το κλειδί της επιτυχίας και αυτοπεποίθησης. Πείτε όχι όταν πρέπει ή όταν απλά το θέλετε και μάλιστα κάντε το κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζετε τον εαυτό σας σε μία συνεχή κατάσταση καταπίεσης. Κάντε οριοθέτηση στους άλλους αλλά και στον εαυτό σας!
Step 4: Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας
Είναι αρκετά δύσκολο αλλά θα νιώσετε καλύτερα. Όταν σας κατακλύζει το άγχος ή απλά νιώθετε άσχημα μιλήστε σε κάποιον για αυτό. Μπορεί να θεωρείτε ότι δε θα σας ακούσουν ή ότι δεν έχει νόημα αλλά είναι εντάξει να δείξετε ότι δεν έχετε τα πάντα υπό έλεγχο. Άλλωστε κάνεις δεν περιμένει από εσάς να είστε πάντα καλά.
Step 5: Σταματήστε να κρίνετε τόσο αυστηρά τον εαυτό σας
Είστε άνθρωπος και οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Είναι οκ! Συνήθως δεν είναι τόσο σοβαρά όσο νομίζουμε. Την επόμενη φορά που τρομοκρατημένοι θα προσπαθήσετε να κρύψετε κάποιο από αυτά, σκεφτείτε ότι εκεί έξω υπάρχουν γιατροί που λόγω κάποιου λανθασμένου χειρισμού έχουν χάσει ασθενή. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να ζουν και να προσφέρουν. Think about it!
the book
How to Fail - Elizabeth Day
Εμπνευσμένο από το διάσημο podcast της, το βιβλίο της Elizabeth Day εξυμνεί την αποτυχία με πολύ χιούμορ σε μία σχεδόν επίπονη ειλικρινή εξιστόρηση του τι μπορεί να συμβεί όταν όλα απλά πηγαίνουν λάθος. Μέσα από προσωπικές της εμπειρίες τονίζει ότι έχει εξελιχθεί πολύ περισσότερο από τα λάθη της παρά από τις επιτυχίες της. Ένα μανιφέστο βασισμένο στο πιο απλό συμπέρασμα της ζωής. Ό,τι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς! Ένα must read ανάγνωσμα για όσους έχουν αποτύχει έστω και μία φορά στη ζωή τους, άρα για όλους!
the shopping guide
Items που θα σας φτιάξουν τη διάθεση ακόμη και τις ημέρες που νιώθετε ότι δε μπορείτε να αντιμετωπίσετε τίποτα και απλά θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι αγκαλιά με το πάπλωμά σας!
Fail and have fun while doing it!