Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε σε χορό; Ίσως ποτέ, καθώς αυτή η παράδοση που κληρονομήθηκε από τον Μεσαίωνα και καθιερώθηκε κατά την Αναγέννηση δείχνει να χάνεται στη σύγχρονη εποχή. Όχι όμως για το Musée des Arts Décoratifs, το οποίο έχει θέσει ως αποστολή να τιμήσει τον πρώτο ετήσιο χορό του, το 2025, σαν ευκαιρία να δημιουργήσει ένα μοναδικό γεγονός, μια «γιορτή της μόδας και της γαλλικής τέχνης της ζωής». Έτσι, κάνουμε λόγο για μία πρωτοβουλία που θα υποστήριζε το μουσείο και τις συλλογές του, όπως το Met Gala, που αποτελεί την ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται προς όφελος του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ευρωπαϊκής προέλευσης, ο χορός "ball" (από το παλιό γαλλικό "baller" που στην αυλική λογοτεχνία αναφέρεται στον χορό στην αυλή στα μέσα του 12ου αιώνα) αποτελούσε ανέκαθεν μια ευκαιρία για την high society να συναντηθεί, φορώντας τα καλά της. Κρατάμε στο μυαλό μας τις εικόνες που αφήνουν ιστορίες όπως η "Anna Karenina" του Leo Tolstoy για πιο classy looks, αλλά και το "The Great Gatsby" του Francis Scott Fitzgerald για πιο luxurious εμφανίσεις, που συνοδεύουν τις μοναδικές περιπέτειες που λάμβαναν χώρα στην καρδιά της δεκαετίας του '20.
Στις μέρες μας, οι χοροί γίνονται όλο και πιο σπάνιοι. Εκτός από τη Βιέννη, γνωστή ως η παγκόσμια πρωτεύουσα των χορών, ή τη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο ο Διεθνής Χορός Debutante, λίγες πόλεις έχουν αναλάβει την αποστολή της αναβίωσης αυτής της παράδοσης. Μια πρόκληση που το Musée des Arts Décoratifs αποφάσισε να αναλάβει διοργανώνοντας, στις 6 Ιουλίου 2025, τον πρώτο του ετήσιο χορό. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αντιθέτως, είναι μια ευκαιρία να τιμήσει την εκατονταετηρίδα της Exposition des Arts Décoratifs, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1925.
Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 1925, η International Exhibition of Modern Decorative and Industrial Arts (Διεθνής Έκθεση Μοντέρνων Διακοσμητικών και Βιομηχανικών Τεχνών) -όπως ονομάστηκε τότε- έφερε επανάσταση στην καλλιτεχνική δημιουργία στη Γαλλία, επιτρέποντας κυρίως την εμφάνιση του κινήματος Art Deco, που αντιτέθηκε στα βολάν και τις οργανικές μορφές της Art Nouveau. Ο διακοσμητής Maurice Dufrène συνοψίζει καλύτερα τον στόχο αυτής της έκθεσης, τον οποίο ορίζει ως την αντιπαράθεση «όλων των γνώσεων και όλων των τεχνών, στις πιο πλούσιες εκφράσεις», προκειμένου να δείξει στον κόσμο τη γαλλική τεχνογνωσία...
Το Musée des Arts Décoratifs δεν περίμενε το συγκεκριμένο κίνημα εποχής για να πρωτοπορήσει. Εγκαινιάστηκε είκοσι χρόνια νωρίτερα, το 1905, στην πτέρυγα και το Pavillon de Marsan του Palais du Louvre. Μέχρι σήμερα, διατηρεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ακόμη ορισμένα έργα από τα εκθέματα του 1925, όπως το γραφείο-βιβλιοθήκη του Pierre Chareau (ανακατασκευασμένο).
Μένει να φανταστούμε πώς θα μπορέσει αυτός ο διάσημος χορός να καταλάβει τον χώρο του Musée des Arts Décoratifs, στις 6 Ιουλίου 2025.