Η «μεγάλη» μέρα για το πολυαναμενόμενο show του διάσημου γαλλικού οίκου Dior έχει φτάσει. Τα φώτα θα ανάψουν σήμερα το βράδυ, Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 21:30 στο Καλλιμάρμαρο. Στόχος τόσο του fashion house όσο και της καλλιτεχνικής διευθύντριας Maria Grazia Chiuri είναι η ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και πολιτισμού σε συνεργασία με Έλληνες τεχνίτες και δημιουργούς. Πριν όμως από την έναρξη της φαντασμαγορικής βραδιάς, η Chiuri πραγματοποίησε ένα ταξίδι από τους Δελφούς μέχρι την Κνωσσό και τη Σαντορίνη, για να γνωρίσει από κοντά τα μέρη, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία αυτής της συλλογής.
Η συλλογή
To πάθος της πρώτης γυναίκας creative director του οίκου για τη διάδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, χωρίς αποκλεισμούς είναι γνωστό εδώ και αρκετές σεζόν. Γι΄αυτό συνεργάστηκε για τη συγκεκριμένη συλλογή, με ελληνικά εργαστήρια που διατηρούν μέχρι σήμερα με δεξιοτεχνία, ανεκτίμητες τεχνικές μεθόδους, συνδυάζοντας για παράδειγμα ραπτική με κεντήματα ή δημιουργίες ζακάρ με έντονα στοιχεία διακόσμησης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια, η κουλτούρα της οποίας τοποθετείται στο σταυροδρόμι διαφορετικών χωρών (Γαλλία και Ιταλία), άντλησε την έμπνευσή της από τον κλασσικό χιτώνα της Αρχαιότητας που αποτελεί την απόλυτη έκφανση ενός ενδύματος και παράλληλα την πηγή στην οποία πάντα επιστρέφει. Ο χιτώνας, που φέρει στο νου του τα αρχαία αγάλματα, είναι ένα απόλυτα απλό ένδυμα που τυλίγεται, χαρίζοντας κίνηση στο σώμα ενώ παράλληλα το απελευθερώνει, αγκαλιάζοντας τις καμπύλες και τις κινήσεις του. Ο χιτώνας που έχει ήδη αποτελέσει έμπνευση για τη Maria Grazia Chiuri σε πολλά της show, επανεφευρίσκεται και γίνεται το απόλυτο σύμβολο της ελευθερίας. Ένα ένδυμα απλό και συνάμα πολύπλοκο, απελευθερώνει το σώμα από κάθε είδους περιορισμούς.
Για τον Dior, δεν είναι ένα κοσμικό γεγονός αλλά πρόκειται για μία ξεχωριστή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποία τιμάται η Ελλάδα και η μοναδική τεχνογνωσία των Ελλήνων που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και πολλούς αιώνες. Στόχος είναι να τονιστούν οι έννοιες “Phos” και “Kallos” που ξεκίνησαν να λάμπουν πριμ από 2.500 χρόνια στην Αθήνα.
Οι καλεσμένοι
Στο διάσημο show επρόκειτο να παραστούν 400 καλεσμένοι εκ των οποίων οι 70 θα είναι Έλληνες. Ανάμεσα τους θα είναι και ο Λάκης Γαβαλάς, ο Βασίλης Ζούλιας αλλά και η παγκοσμίου φήμης τενίστρια Μαρία Σάκκαρη. Όσον αφορά τις διεθνείς παρουσίες φήμες λένε ότι θα δώσει το παρών η Brigitte Macron και η ηθοποιός Marion Cotillard. Πολλοί ισχυρίζονται πως Salma Hayek μαζί με τον δισεκατομμυριούχο σύζυγό της François-Henri Pinault, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα για την επίδειξη. Στην Αθήνα βρίσκεται και η διάσημη Γαλλίδα fashionista Jeanne Damas, η οποία έφτασε σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Οι προσκλήσεις έφτασαν κατευθείαν από το Παρίσι, οι οποίες παραπέμπουν απευθείας στο ελληνικό στοιχείο. Ο οίκος επέλεξε να καλέσει μόνο τους μόνιμους λάτρεις του brand, τους τεχνίτες και τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν ή συνεργάζονται μαζί του, αλλά και τους εκπροσώπους των μουσείων, τα εκθέματα των οποίων αποτέλεσαν βασικό στοιχείο έμπνευσης.
Οι τεχνίτες
Όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του show, η Maria Grazia Chiuri επέλεξε Έλληνες και Ελληνίδες να είναι οι δημιουργοί που σχεδίασαν και έραψαν την ειδική συλλογή με την ονομασία “Dior Cruise Collection”, όπως και πολλοί άλλοι επαγγελματίες, ανάμεσα τους φωτογράφοι, μουσικοί, καλλιτέχνες και τεχνίτες. Για να τιμήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάστηκαν για ένα τέλειο αποτέλεσμα, ο Dior αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών όπου ζουν και εργάζονται οι δημιουργοί να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση το φαντασμαγορικό show. Το Σουφλί, το Άργος και η Καλαμάτα είναι τρεις τοποθεσίες που θα πραγματοποιηθεί live streaming απευθείας από το Καλλιμάρμαρο.
Το «Ταξίδι των Θεών»
Λίγο πριν από την έναρξη της επίδειξης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Maria Grazia Chiuri πραγματοποίησε ένα ταξίδι στα μέρη, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευση της συλλογής της και που ονόμασε «Ταξίδι των Θεών». Αυτή η διαδρομή ξεκινάει από την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα από το μουσείο της Κνωσσού, όπου αναπτύχθηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός την περίοδο του χαλκού. Το ταξίδι της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου από την Κνωσσό έως τους Δελφούς καταγράφηκε σε ένα ντοκιμαντέρ, μέρος του οποίου θα προβληθεί πριν την έναρξη της επίδειξης στο Καλλιμάρμαρο στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
«Έπαθα εμμονή με αυτά τα αγάλματα επειδή εκπροσωπούν τη θεά που είναι συνδεδεμένη με αυτό το είδος δεξιοτεχνίας» εξομολογείται η ίδια στην ξεναγό της κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο μουσείο, με το σχετικό βίντεο να ξεκινά με ένα πανοραμικό πλάνο της Κνωσσού τραβηγμένο από ψηλά.
Εντυπωσιακή είναι και η έναρξη του βίντεο που τραβήχτηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Dior στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, τον προϊστορικό οικισμό που καταστράφηκε από τον σεισμό που προηγήθηκε της έκρηξη του ηφαιστείου και ήρθε στο φως το 1967 μέσα από τις ανασκαφές του Σπύρου Μαρινάτου.
Η φιλοσοφία
Με κάθε συλλογή Dior, η ίδια πρόθεση ανανεώνεται: εκατοντάδες εξειδικευμένοι τεχνίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους και πολλοί πολιτισμοί αλληλεπιδρούν στο όνομα της διατήρησης, της ανταλλαγής και της ανοιχτής σκέψης - αξίες που ήταν πάντα αγαπητές για τον Dior - καθιστώντας κάθε επίδειξη μόδας ένα καθολικό συλλογικό έργο, στο οποίο ξεχωρίζουν η αριστεία και οι τέχνες των αντίστοιχων χωρών.
Με απόλυτο σεβασμό στα αθηναϊκά μνημεία και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η επίδειξη μόδας θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου. Για την εκδήλωση αυτή, ο οίκος μόδας του Dior συνεργάστηκε στενά με Έλληνες αρχαιολόγους και τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να διασφαλιστεί ο σεβασμός και η πλήρης και άνευ όρων διατήρηση του χώρου.