Ενώ η νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ορισμένων πολιτισμών εδώ και αιώνες - κυρίως σε θρησκευτικό πλαίσιο ως μορφή καθαρισμού - έχει γνωρίσει μια αναβίωση τα τελευταία χρόνια χάρη στην πληθώρα επιστημονικών ερευνών γύρω από τα οφέλη της. Η διαλειμματική νηστεία ή αλλιώς το λεγόμενο fasting μπορεί όντως να κάνει τη διαφορά στη διατροφή σας και στον τρόπου που αισθάνεστε. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένοι κανόνες δέσμευσης που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν ξεκινήσετε...
Πώς επηρεάζει η νηστεία το σώμα;
Αυτό που κάνει είναι να το θέτει υπό μια ήπια μορφή στρες, αναγκάζοντας τα κύτταρά μας να προσαρμοστούν ενισχύοντας την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται, λέει η ιατρική βοτανολόγος και διατροφολόγος Daniela Turley. «Όταν νηστεύουμε, η έλλειψη γλυκόζης αναγκάζει το σώμα να παράγει τη δική του γλυκόζη», εξηγεί η Turley. «Επειδή ο οργανισμός μας εξοικονομεί ενέργεια κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο βασικός μεταβολικός μας ρυθμός γίνεται πιο αποτελεσματικός». Περαιτέρω σε έναν κύκλο νηστείας, συμβαίνει μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, όταν το σώμα καίει την κύρια πηγή ενέργειας που είναι το αποθηκευμένο λίπος. Ενώ η επίδραση της νηστείας στο σώμα εξαρτάται από τον τύπο της, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη: μπορεί να ωθήσει την απώλεια βάρους, να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής και την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Ποιες είναι μερικές από τις διαφορετικές προσεγγίσεις;
Αν και η τήρηση μιας συγκεκριμένης διατροφής κατά το fasting (κατά το οποία νηστεύετε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) δεν αποτελεί συχνά έναν αυστηρό κανόνα, είναι καλύτερο οι επιλογές τροφίμων που κάνετε να είναι υγιεινές. Η Turley συμβουλεύει επίσης να έχετε έναν γιατρό να παρακολουθεί τις αιματολογικές σας εξετάσεις κατά τη διάρκεια της νηστείας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες, χαμηλές πρωτεΐνες και χαμηλά μέταλλα.
Η μέθοδος των 12 ωρών
Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τους αρχάριους, επειδή είναι πιο εύκολο να υιοθετηθεί. Οι άνθρωποι καλούνται να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων σε ένα παράθυρο 12 ωρών και στη συνέχεια να νηστέψουν για τις υπόλοιπες 12. Έτσι, αν σταματήσετε να τρώτε μέχρι τις 8 το βράδυ, θα περιμένετε μέχρι τις 8 το πρωί για να πάρετε πρωινό. Μπορείτε επίσης να πίνετε μη θερμιδογόνα ροφήματα (μαύρο καφέ, μαύρο τσάι ή τσάι από βότανα και νερό) κατά τη διάρκεια των ωρών νηστείας σας, τόσο για αυτή, όσο και για τη μέθοδο 16:8.
Η μέθοδος 16:8
Αυτή η δημοφιλής προσέγγιση απαιτεί να τρώτε τα τρία ημερήσια γεύματά σας μέσα σε ένα παράθυρο 8 έως 10 ωρών και να νηστεύετε για τις υπόλοιπες 14 έως 16 ώρες. Αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα με το να τελειώσετε το βραδινό σας γεύμα το αργότερο στις 8 το βράδυ και να μην ξαναφάτε μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.
Η μέθοδος 5:2
Πέντε ημέρες κανονικής διατροφής (και υπενθύμιση ότι αυτή θα πρέπει ιδανικά να είναι μια υγιεινή διατροφή) διχοτομούνται από δύο ημέρες θερμιδικού περιορισμού (συνήθως 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες). Το αν οι δύο ημέρες περιοριστικής διατροφής θα διαδέχονται η μία την άλλη εξαρτάται από εσάς, αλλά μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος, από μεταβολική άποψη, αν τις ακολουθήσετε διαδοχικά.
Η μέθοδος της εναλλασσόμενης ημέρας
Μια άλλη δημοφιλής επιλογή - αυτή η νηστεία απαιτεί από τους ανθρώπους να περιορίζουν τις θερμίδες (σε 500 συνολικά) κάθε δεύτερη μέρα.
Η «αυθόρμητη» μέθοδος
Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η προσέγγιση είναι «συγγενής» με την ολοένα και πιο δημοφιλή μεθοδολογία της Διαισθητικής Διατροφής - προτείνει στους ανθρώπους να παραλείπουν απλώς μερικά γεύματα την εβδομάδα όταν δεν αισθάνονται πεινασμένοι.
Μην νηστεύετε εάν...
Είστε έγκυος ή θηλάζετε, έχετε διαβήτη ή ιστορικό διατροφικής διαταραχής και ζητάτε πάντα επαγγελματική ιατρική καθοδήγηση πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί μερικές φορές να έχει αρνητική επίδραση, ιδίως στις ικανότητες λήψης αποφάσεων.