Το 2019, λίγο πριν την πανδημία όσες φίλες μου ζούσαν στη Νέα Υόρκη δοκίμαζαν τη διαλειμματική νηστεία, το γνωστό και ως fasting. Ήταν, με άλλα λόγια, τελευταία μόδα στην Αμερική. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να την δοκιμάζουν ή ακόμη και να την υιοθετούν ως τρόπο ζωής. Τον τελευταίο καιρό όλοι μιλούν για το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο των Κουρέτα, Γκουτζουρέλα και Τέκου με τίτλο «Διαλειμματική νηστεία & αποφυγή νόσων», το οποίο έχει σημειώσει 21 εκδόσεις. Μπορεί κάποιοι να το βλέπουν ως ένα ακόμη πρόγραμμα διατροφής που απασχολεί τα trends, όμως κάνουν λάθος, διότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για ένα νέο φαινόμενο.
Όπως επισημαίνεται στο βιβλίο η αποχή από την πρόσληψη τροφής για παραπάνω από 12 ώρες προκαλεί διάφορες διεργασίες στο εσωτερικό του οργανισμού, επηρεάζοντας τη διαδικασία του μεταβολισμού της ενέργειας. Αυτές οι διεργασίες σχετίζονται με τη λειτουργία των κυττάρων των οργάνων. Η νηστεία, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα:
- Να επηρεάζει τα επίπεδα σημαντικών ορμονών, αφού ρυθμίζει την ποσότητα της ινσουλίνης και της αυξητικής ορμόνης.
- Να διορθώνει τις κυτταρικές βλάβες, να αλλάζει την έκφραση πολλών γονιδίων.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος, του πεπτικού καθώς και του εγκεφάλου. Μειώνεται η φλεγμονή στο σώμα και ο οργανισμός προστατεύεται από διάφορα νοσήματα, ανάμεσα σε αυτά και ο καρκίνος. Η επήρεια της νηστείας στην αυξητική ορμόνη είναι ουσιαστικά αυτή που προκαλεί την καύση του λίπους και της μυϊκής μάζας και την αναγέννηση των ιστών των ανθρώπων. Επιπλέον βελτιώνει την υγεία των μυϊκών ιστών, του δέρματος και βοηθάει στην επιδιόρθωση τυχόν βλαβών που έχουν προκύψει. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι η επίδραση στα επίπεδα της ινσουλίνης με τη καλύτερα ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Είναι σημαντικό βέβαια να ξέρουμε ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα για την υγεία μας και να μας βοηθήσει με την απώλεια ανεπιθύμητου βάρους στην περίπτωση που τηρούμε και τους ακόλουθους κανόνες:
Επιλέγετε τα υγιεινότερα λιπαρά
Τα φυτικά λίπη που προκύπτουν από καρπούς με κέλυφος και ελαιούχους σπόρους, καθώς και τα ψυχρά έλαια είναι πολύτιμα για τη διατροφή μας, διότι περιέχουν μόνο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Αυτά ανήκουν στις ομάδες των ωμέγα 3 και ωμέγα 6. Έτσι, λοιπόν, είναι προτιμότερο να επιλέγετε ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, τυρί και καρύδια και όχι μαργαρίνη, υδρογονωμένα λίπη και εξευγενισμένα έλαια.
Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης
Το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει υψηλή ποσότητα πολύτιμων για τον οργανισμό ουσιών όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι υδατάνθρακες, βιταμίνες που ανήκουν στο σύμπλοκο Β, μέταλλα και φυτικές ίνες, σε αντίθεση με τα λευκά άλευρα και τα παράγωγά τους (σιμιγδάλι, ρύζι, λευκή ραφιναρισμένη ζάχαρη), που έχουν δεχτεί επεξεργασία πάνω από μια φορές με αποτέλεσμα να μειώνεται η θρεπτική τους αξία.
Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ωφελούν την ανθρώπινη υγεία, καθώς περιέχουν βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιοδραστικές ουσίες που μπορούμε να βρούμε μόνο σε τρόφιμα που βρίσκονται σε φυσική κατάσταση. Όσον αφορά την κατανάλωση ακατέργαστων τροφίμων πρέπει να είστε προσεκτικοί με την μάσηση τους, προκειμένου να σπάνε οι δεσμοί που τα κρατούν δομημένα και οργανισμός να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης σε περίπτωση μετεωρισμού ή δυσπεψίας πρέπει να τα περιορίσετε ή να τα καταναλώνετε μαγειρεμένα ώστε να είναι εύπεπτα.
Μειώστε την κατανάλωση κρέατος
Το κρέας που προέρχεται από ζώα συμβατικής παραγωγής περιέχει ορμόνες οι οποίες χορηγούνται στα ζώα για ταχύτερη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα να πρόκειται για υποβαθμισμένη ποιότητα κράτος. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Εναλλακτικά, λοιπόν, μπορούμε να επιλέγουμε την κατανάλωση προϊόντων όπως είναι τα μανιτάρια και τα όσπρια, τα αυγά και οι καρποί με κέλυφος.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Το αλκοόλ επιδρά στο νευρικό σύστημα (αυτό βέβαια αφορά σε μεγάλες ποσότητες και καθημερινή ή πολύ συχνή κατανάλωση). Ακόμη και για το κόκκινο κρασί, οι τελευταίες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι δεν θα ωφελήσει στο καρδιαγγειακό σύστημα έναν άνθρωπο που μέχρι τώρα δεν το κατανάλωνε συχνά, να ξεκινήσει να πίνει ένα ποτήρι κάθε μέρα. Επιπλέον, το αλκοόλ επιβαρύνει το ήπαρ, στου οποίου την αποτοξίνωση στοχεύουμε με τέτοιες διατροφές όπως η διαλειμματική νηστεία. Συνεπώς, επειδή το αλκοόλ αναστέλλει την καύση του λίπους και γενικώς συνδέεται με διάφορες νόσους καλό είναι να καταναλώνεται με πολύ σύνεση και φειδώ.
Αφαιρέστε το αλάτι από την καθημερινότητά σας
Γενικώς, οι συστάσεις των γιατρών είναι να καταναλώνουμε λιγότερο από 6g άλατος την ημέρα. Πολλά τρόφιμα περιέχουν ήδη αλάτι, οπότε θα πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί με έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένες τροφές.
Προσέξτε την κρυμμένη ζάχαρη
Πολλά ροφήματα, αλλά και τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη ενώ δεν το περιμένετε. Θα ήταν καλό να ελέγχετε τις ετικέτες για να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, αλλά και να προτιμάτε φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι δηλαδή προτιμότερο να φτιάξετε έναν χυμό ή ένα smoothie μόνοι σας, παρά να προμηθευτείτε ένα έτοιμο που σίγουρα περιέχει ζάχαρη ή γλυκαντικά.
Πίνετε άφθονο νερό
Η κατανάλωση περίπου δυο λίτρων νερό την ημέρα, μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό σας. Επιπλέον να επιδιώκετε την κατανάλωση ροφημάτων και καφέ χωρίς ζάχαρη.