Τι κοινό μπορεί να έχουν η Elsa Schiaparelli και η Miuccia Prada, δύο σχεδιάστριες μόδας που δε συναντήθηκαν ποτέ; Αυτό είναι και το βασικό θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης που παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η σχέση των γυναικών-ορόσημα για την ιστορία της μόδας. Μετά την τεράστια επιτυχία του αφιερώματος στον Alexander McQueen “Savage Beauty”, έπρεπε να ακολουθήσει ένα εξίσου σημαντικό event, που θα είχε ενδιαφέρον και μεγάλη προσέλευση. Η σχέση δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της μόδας και μια υποθετική συζήτηση μεταξύ τους, καθώς οι δύο αυτές αντισυμβατικές σχεδιάστριες δε βρέθηκαν ποτέ. Οι curators Harold Koda και Andrew Bolton κατάφεραν να παρουσιάσουν μια ενδιαφέρουσα έκθεση, πραγματοποιώντας κάτι που κανείς δε μπόρεσε να οραματιστεί μέχρι σήμερα: μια φανταστική συνάντηση ανάμεσα στις δυο μεγάλες κυρίες της ιταλικής μόδας, που ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για το στιλ, την τέχνη, τις γυναίκες.
Έμπνευση για το “Impossible Conversations” αποτέλεσε η στήλη “Impossible Interviews” του Miguel Covarrubia, που κυκλοφόρησε στο Vanity Fair τη δεκαετία του ’30, μια φανταστική συζήτηση ανάμεσα σε πρόσωπα που δε θα μπορούσαν να συναντηθούν ποτέ. Ο αυστραλός σκηνοθέτης, γνωστός από την ταινία Moulin Rouge, Buz Luhrmann, σκηνοθετεί και δημιουργεί το σενάριο των διαλόγων ανάμεσα στις δύο μεγάλες προσωπικότητες, σε videos που επικεντρώνονται σε κοινά θέματα, τα οποία απασχόλησαν τις γυναίκες αυτές με τη διαφορετική τους ματιά. Οκτώ short videos στα οποία η Prada συνομιλεί με την Schiaparelli, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Judy Davis, χρησιμοποιώντας φράσεις και απόψεις έτσι όπως γράφτηκαν στην αυτοβιογραφία της “Shocking Life”.
Η πρωτοπόρος couturier Schiaparelli γεννήθηκε στη Ρώμη και πέθανε το 1973, ενώ κατά τη διάρκεια του ‘30 και ‘40 ξεχώρισε για τα γεωμετρικά σχέδια που χρησιμοποίησε και το σουρεαλισμό, που ήταν εμφανής στα εκκεντρικά -ορισμένες φορές- σχέδιά της. Στην καριέρα της περιλαμβάνονται συνεργασίες κορυφής με τον Dali και τον Cocteau, με την τέχνη να αποτελεί μέρος των δημιουργιών της. Από την άλλη, η ιταλίδα Μiuccia Prada, εκπρόσωπος του μεταμοντερνισμού, αν και οι σπουδές της δεν είχαν καμία σχέση με τη μόδα, καθώς σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, ανέλαβε την εταιρία του παππού της και μαζί με το σύζυγό της, Patrizio Bertelli, κατάφεραν να την κάνουν ένα κολοσσό που διατηρεί τη σχέση του με την τέχνη μέσω του Fondazione Prada, αλλά και συνεργασίες με τον αρχιτέκτονα Rem Kolhass.
Δημιουργοί με αντιθέσεις και ομοιότητες, με βασικό κοινό τις χαρακτηριστικές υπογραφές τους και τον τρόπο που επηρέασαν διαφορετικές εποχές, αναδεικνύοντας την απελευθερωμένη θηλυκότητα. Σεβασμός στο σώμα, δίχως φόβο για την ηλικία, όπως τόνιζε η Schiaparelli, ενώ η Prada ενίσχυε την ιδέα πως «Δεν μπορούμε να είμαστε φυλακισμένες στη μόδα κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα». Λόγια ταλαντούχων γυναικών, σε μια χαλαρή κουβέντα, έχοντας στο μυαλό τους πρότυπα δυναμικά με νεανικό πνεύμα, ανεξάρτητα από την έμφαση που δίνει η μία και η άλλη στις δημιουργίες της. Η Schiaparelli αγαπούσε ιδιαίτερα τα σακάκια της με embroideries, ενώ η Prada τις φούστες. Η Schiaparelli τα ανατρεπτικά καπέλα και η Prada τα υπέρκομψα παπούτσια.
Η έκθεση χωρίζεται σε 7 θεματικές ενότητες δίνοντας μια ιδέα για το τι πρόκειται να δει ο επισκέπτης στο Μουσείο, σε δυο βασικούς άξονες, αυτό του σώματος και της κομψότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος βρεθεί στη Νέα Υόρκη πρέπει να κάνει οπωσδήποτε μια στάση από το Μητροπολιτικό Μουσείο και να μάθει, απολαύσει, εντυπωσιαστεί, λατρέψει, ονειρευτεί, ζηλέψει … το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των σημαντικών αυτών γυναικών που θα μείνουν στην ιστορία.
Η έκθεση “Sciaparelli and Prada: Impossible Conversations” θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου 2012 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. www.metmuseum.org
ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΚΑΝΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ COURTESY OF THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART