fbpixel

Search icon
Search
Cheese lovers: Υπέροχες προτάσεις για τους λάτρεις ενός ακαταμάχητου πλατό τυριών -και όχι μόνο
MAGAZINE

Cheese lovers: Υπέροχες προτάσεις για τους λάτρεις ενός ακαταμάχητου πλατό τυριών -και όχι μόνο

Δοκιμάστε το στο σπίτι με τη συνοδεία ενός καλού κρασιού και θα μας θυμηθείτε


Μαλακά και κρεμώδη, παλαιωμένα και πικάντικα, αρωματισμένα με βότανα και μυρωδικά, τα τυριά της Bliss Point είναι ένα ολόκληρο γαστρονομικό κεφάλαιο. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σ’ εντυπωσιακές πιατέλες ή να τα μαγειρέψουμε -αλήθεια, ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί σ’ ένα κομμάτι τυρί;

1. Ξεκινήστε από το σκεύος. Διαλέξτε έναν άνετο δίσκο από μάρμαρο, ένα ειδικά επεξεργασμένο ξύλο ή μια μεγάλη πιατέλα, ανάλογα με το ύφος του σερβιρίσματος. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι να χωράει άνετα όλα τα στοιχεία της σύνθεσής σας. Μη στριμώχνετε τα τυριά σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να διαλυθούν, καθώς οι καλεσμένοι σας θα προσπαθούν να τα πιάσουν με το πιρούνι τους.

2. Πότε θα σερβίρετε τα τυριά σας; Αν τα βγάλετε στην αρχή, επιλέξτε ανάλαφρες γεύσεις που να ταιριάζουν μ’ ένα απεριτίφ ή ένα ποτήρι λευκό κρασί. Αν, πάλι, προσφερθούν στο τέλος, διαλέξτε έντονα τυριά, που να μπορούν να «σταθούν» δίπλα σ’ ένα απόσταγμα ή ένα παλαιωμένο spirit.

3. Μπορείτε να προσφέρετε τ’ αγαπημένα σας τυριά, αλλά μην το παρακάνετε με τον αριθμό. Τρία ή τέσσερα είναι αρκετά. Κάποτε λέγαμε πως ένα πλατό τυριών πρέπει να έχει ένα μαλακό, ένα παλαιωμένο κι ένα έντονο τυρί, αλλά οι κανόνες -ειδικά στο φαγητό- είναι για ν’ ανατρέπονται. Έτσι, μπορείτε να σερβίρετε τρεις γραβιέρες από τρεις διαφορετικές περιοχές ή με διαφορετικό βαθμό παλαίωσης.

4. Κανένα τυρί δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο -ακόμη κι αν ανήκουν στο ίδιο είδος. Είναι σαν το κρασί, η τοπικότητα, η σύνθεση και η τυροκόμηση διαφοροποιούν τη γεύση του. Μια ωραία ιδέα, λοιπόν, είναι να επιλέξετε τον ίδιο τύπο τυριού σε παραλλαγές. Μπορείτε έτσι να προσφέρετε τις Bliss Point παλαιωμένες γραβιέρες με θρούμπι, με θυμάρι, με τέσσερα πιπέρια και με τρούφα.

5. Λίγα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά από τα νοτισμένα, μπαγιάτικα κρακεράκια. Διαλέξτε, λοιπόν, φρέσκα και τραγανά ως συνοδευτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα κριτσίνια. Μια ωραία ιδέα, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, είναι τα ζεστά, τραγανά κουλούρια. Ταιριάζουν μοναδικά με τα τυριά! Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον αγαπημένο σας φούρνο και να τα ζεστάνετε λίγο πριν από το σερβίρισμα.

6. Το μέλι και τα τσάτνεϊ συνοδεύουν τέλεια τα τυριά, αλλά δεν αρέσουν σε όλους. Επίσης, κάποιοι τ’ αποφεύγουν λόγω της ζάχαρης για λόγους διατροφής. Μπορείτε, λοιπόν, να τα σερβίρετε σε μικρά μπολ δίπλα στα τυριά.

7. Προσθέστε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, τουρσιά ή ξηρούς καρπούς, όπως σταφύλια, φράουλες, βατόμουρα, δαμάσκηνα, ντοματίνια, αγγουράκι, σέλερι, ραπανάκια, χουρμάδες, ελιές, καρύδια. Προσοχή, όμως, δεν πρόκειται για σαλάτα, το τυρί είναι αυτό που θα πρέπει να πρωταγωνιστεί.

8. Μην κόβετε ποτέ το τυρί στο σκεύος που χρησιμοποιείτε για το σερβίρισμα, αλλά σε μια καθαρή επιφάνεια κοπής. Το ίδιο καθαρό θα πρέπει να είναι και το μαχαίρι σας. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει το τυρί του να μυρίζει κρεμμύδι ή σκόρδο!

9. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πώς να κόψετε τα τυριά σας: σε κομματάκια, βραχάκια ή απλά τοποθετήστε τα ολόκληρα στην πιατέλα σας. Θα πρέπει, όμως, να τα σερβίρετε με τα ειδικά μαχαίρια και τις λαβίδες τυριού.

10. Τυρί και κρασί είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός, αλλά απαιτεί προσοχή. Σε γενικές γραμμές, επιλέγουμε φρέσκα, απαλά στη γεύση τυριά για τα λευκά και ροζέ, ενώ τα παλαιωμένα κίτρινα τυριά ταιριάζουν ιδανικά μ’ έναν πλούσιο ερυθρό οίνο.

Αbout

Στην εποχή του εγώ αναζητούμε το εμείς. Την παρέα, την συναναστροφή με τους αγαπημένους μας, τη συζήτηση με τους φίλους μας. Ψάχνουμε μέσα από ένα τραπέζι γεμάτο τρόφιμα υψηλής ποιότητας, με τους δικούς μας ανθρώπους, το σημείο ευδαιμονίας.

Τι είναι αυτό που κάνει τα τοπικά προϊόντα ξεχωριστά; Κάθε τρόφιμο αποτελεί μια ιστορία, μια παράδοση.

Με ποιον τρόπο ο συνδυασμός τυριού και κρασιού μπορεί να γίνει μοναδικός; Η ένωσή τους αποτελεί μια έκρηξη στον ουρανίσκο μας που ενώνει τη συζήτηση, τα συναισθήματα και την απόλαυση.

Εσείς με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τυριά που θα σερβίρετε στο επόμενο τραπέζι σας; Η Bliss Point, το σημείο ευδαιμονίας, είναι ένα brand βασισμένo σε μια μοναδική συλλογή ελληνικών τροφίμων υψηλής ποιότητας που παράγονται από μικρούς παραγωγούς σε όλη τηn Ελλάδα, χειροποίητα, με μοναδικές συνταγές. Μία συλλογή που συνθέτει έναν μοναδικό γευστικό χάρτη, που αξίζει να γνωρίσετε. Θα βρείτε τα προϊόντα της σ’ επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.

Quiche Lorraine με πράσο, χοιρινό και παλαιωμένη γραβιέρα με θρούμπι

2-e8gIS.jpg

Αυτή η πλούσια τάρτα αρέσει σε όλους. Το μυστικό της γεύσης της είναι η παλαιωμένη γραβιέρα με θρούμπι της Bliss Point!

Υλικά

  • Για τη ζύμη (μια φόρμα-
  • ταρτιέρα 25 εκ.)
  • 150 γρ. βούτυρο κρύο
  • 275 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό, ο κρόκος
  • 50 γρ. κρύο νερό
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ. γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα με θρούμπι Bliss Point, τριμμένη
  • 200 γρ. μπέικον
  • 4 πράσα, 50 γρ. νερό
  • 4 αβγά
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας: κόβουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και το βάζουμε σε μια λεκάνη με το αλεύρι, τον κρόκο του αβγού, το κρύο νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Τη βάζουμε σ’ ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Μετά το μισάωρο ανοίγουμε τη ζύμη σ’ ένα φύλλο λίγο πιο μεγάλο από το μέγεθος της φόρμας. Μεταφέρουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, την οποία έχουμε βουτυρώσει και στρώνουμε με τα δάχτυλα. Αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε φέτες. Κόβουμε το μπέικον σε λωρίδες. Σε ζεστό τηγάνι, βάζουμε το μπέικον και το αφήνουμε για λίγα λεπτά (χωρίς κάποια λιπαρή ουσία) μέχρι να ψηθεί και να καραμελώσει. Όταν είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σ’ ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι -και χωρίς να το ξεπλύνουμε- βάζουμε τα πράσα, το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, με καπάκι, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν και να γίνουν γλυκά. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 10΄. Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αβγά, το γιαούρτι, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το μπέικον με τα πράσα και ανακατεύουμε. Βγάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη από το ψυγείο και τη γεμίζουμε με το μείγμα. Ψήνουμε για 45΄ ή μέχρι η τάρτα να ψηθεί καλά και ν’ αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε.

Ριζότο με μανιτάρια και παλαιωμένη γραβιέρα με τρούφα

3-NfpL0.jpg

Θέλετε να ετοιμάστε ένα ριζότο εστιατορικού επιπέδου; Δεν είναι δύσκολο. Με την παλαιωμένη γραβιέρα με τρούφα της Bliss Point, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Υλικά για 4 μερίδες

Για τα μανιτάρια

  • 200 γρ. μανιτάρια, 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο δενδρολίβανο

Για το ριζότο

  • 1.300 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 6 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι , 250 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα με τρούφα, Bliss Point τριμμένη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σ’ ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν. Όταν τα μανιτάρια είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για λίγα ακόμη λεπτά. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και αφήνουμε στο πλάι μέχρι να ετοιμάσουμε το ριζότο. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία ρηχή κατσαρόλα. Αρχικά ζεσταίνουμε το νερό (ή τον ζωμό, αν χρησιμοποιούμε). Στο τηγάνι (ή την κατσαρόλα), ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλατίζουμε και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει γλυκό και διάφανο. Στη συνέχεια, βάζουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 3΄- 4΄, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρυθμίζουμε το χρονόμετρο της κουζίνας στα 17΄. Προσθέτουμε σταδιακά με μια κουτάλα το ζεστό νερό (ή τον ζωμό). Περιμένουμε κάθε φορά ν’ απορροφηθούν τελείως τα υγρά πριν συνεχίσουμε τη διαδικασία. Θα πρέπει ν’ ανακατεύουμε συνεχώς με μεγάλες κινήσεις, ενώ δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε όλο το νερό (ή τον ζωμό). Όταν περάσουν τα 17΄, το ρύζι θα πρέπει να είναι έτοιμο -ένα ωραία χυλωμένο, υγρό ριζότο, σχετικά σταθερό, αλλά όχι στεγνό. Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το ριζότο σε βαθιά πιάτα, γαρνίρουμε με τα μανιτάρια, το φρέσκο πιπέρι και την τριμμένη γραβιέρα και σερβίρουμε.

Κεντρική Φωτογραφία: Πιατέλα με ποικιλία τυριών της Bliss Point: Τρία είδη γραβιέρας παλαιωμένης με τέσσερα πιπέρια, με θρούμπι, με θυμάρι συνδυασμένη με κρασότυρο ξηρό Κρήτης και γραβιέρα με τρούφα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020