Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ενώ ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν αποτελεί εξαίρεση και για τους άντρες, με τη μόνη διαφορά ότι νοσούν πιο σπάνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι μας αφορά όλους.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την ο συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών παγκοσμίως με εκτιμώμενες 2,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και περισσότερους από 627.000 θανάτους κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα εμφανίζονται περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Τέλος, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη στην ιατρική, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη έχουν καταφέρει να κάνουν άλματα στη διαδικασία της παράτασης ζωής αλλά και της ίασης. Η φράση «Η πρόληψη σώζει ζωές» δεν είναι απλά ένα κλισέ σλόγκαν αλλά είναι η πραγματικότητα.
Τι είναι καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος συμβαίνει όταν πραγματοποιούνται αλλαγές που ονομάζονται μεταλλάξεις σε γονίδια τα οποία ρυθμίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων. Οι μεταλλάξεις «αναγκάζουν» τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο και στην περίπτωση του μαστού σχηματίζονται είτε στους λοβούς είτε στους αγωγούς του. Πιο συγκεκριμένα, οι λοβοί είναι οι αδένες που παράγουν γάλα και οι αγωγοί είναι οι οδοί που φέρνουν το γάλα από τους αδένες στη θηλή. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον λιπώδη ιστό ή στον ινώδη συνδετικό ιστό στο στήθος κάθε γυναίκας. Τα μη ελεγχόμενα καρκινικά κύτταρα συχνά εισβάλλουν και σε άλλους υγιείς ιστούς του μαστού και μπορούν να ταξιδέψουν στους λεμφαδένες, οι οποίοι βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να μετακινηθούν σε άλλα μέρη του σώματος δημιουργώντας τελικά τις γνωστές μεταλλάξεις.
Η πρόληψη είναι το παν
Όπως αναφέραμε παραπάνω η πρόληψη αποτελεί ίσως το πιο «δυνατό χαρτί» στη διαδικασία αντιμετώπισης τόσο του καρκίνου του μαστού αλλά και όλων των ειδών της συγκεκριμένης ασθένειας. Παρόλο που υπάρχουν παράγοντες, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως είναι το DNA, έχουμε την ευκαιρία, με διάφορες κινήσεις, να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η γυμναστική, η ρύθμιση των επιπέδων του άγχους και φυσικά ο τακτικός έλεγχος αποτελούν σωτήριες λέμβους.
Η αυτοεξέταση αποτελεί τον πρώτο βήμα της πρόληψης. Είναι προτιμότερο να γίνεται αυτή η εξέταση μία φορά τον μήνα, την ίδια ημερομηνία. Η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην εξοικείωση με το πώς φαίνεται και «αφουγκράζεται» μια γυναίκα το στήθος της, έτσι ώστε να γνωρίζει τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν.
Ο τακτικός έλεγχος για μαστογραφία - μία φορά τον χρόνο - αποτελεί αποδεδειγμένη αξία στην έγκυρη διάγνωση. Δεν θα αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσει προς την ίαση. Συγκεκριμένες συστάσεις για μαστογραφίες είναι διαφορετικές για κάθε γυναίκα, η οποία θα πρέπει πάντα να συμβουλεύετε τον προσωπικό της γιατρό και να ακολουθεί τις οδηγίες του.
Οργανισμοί και σύλλογοι κατά του καρκίνου του μαστού
Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί μία σειρά από δράσεις και ενέργειες που βοηθούν ουσιαστικά τους ανθρώπους που νοσούν και που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού, με στόχο έναν κόσμο χωρίς θανάτους από καρκίνο μαστού. Στα χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος αριθμεί πλέον πάνω από 2.500 μέλη, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο σώμα εκπαιδευμένων εθελοντριών, βοηθώντας εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα.
Ο Σύλλογος διαθέτει Κοινωνική Υπηρεσία, Ψυχολογική Υπηρεσία, Νομικό Σύμβουλο, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Γραμματεία.
Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ ιδρύθηκε το 1976 με έδρα τον Πειραιά. Στα 46 χρόνια δράσης και προσφοράς, ο Όμιλος ΑγκαλιάΖΩ στηρίζει τους ασθενείς με καρκίνο. Ο ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα αιρετά μέλη του οποίου είτε είναι ασθενείς είτε έχουν εμπειρία της νόσου.
Ο Όμιλος αποτελείται από μέλη και εθελοντές. Παράλληλα, για την επίτευξη του έργου του, υποστηρίζεται από επαγγελματίες στο τομέα της επικοινωνίας, της ψυχολογικής υποστήριξης, της διαχείρισης των λογιστικών και οικονομικών ζητημάτων, καθώς και της γραμματειακής υποστήριξης. Επιπλέον, συνεργάζεται με έμπειρους και καταξιωμένους Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων του αντικαρκινικού χώρου, οι οποίοι συνιστούν την Επιστημονική Επιτροπή του Ομίλου.
Δράσεις και εκδηλώσεις
Estée Lauder Hellas: Φωταγώγηση του Δρομέα
H Estée Lauder Hellas, για ακόμα μία χρονιά στέκεται ενεργά στην ενημέρωση και πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, φωταγωγώντας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Δρομέα με το χαρακτηριστικό pinkχρώμα. Το πολύ γνωστό έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, έγινε μέρος της φετινής καμπάνιας, συνεχίζοντας μία παράδοση πολλών χρόνων και πολλών σημείων που έχουν συμμετάσχει από το 2019 στη δράση αυτή. Μάλιστα, η φωταγώγηση του Δρομέα θα παραμείνει έως τις 10/11, ημέρα του 41ου Μαραθωνίου της Αθήνας. Το γλυπτό αποτελεί χαρακτηριστικό και συμβολικό σημείο, πόσο μάλλον για τους δρομείς οι οποίοι περνούν από μπροστά του κατά τη διάρκεια της διαδρομής, λίγο πριν τον τερματισμό τους.
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Έκθεση «Η ομορφιά του τραύματος»
Οι φωτογραφίες της 24χρονης εικαστικού, Αγγελικής Λαμπρακάκη, μετατρέπουν σε τέχνη τον καρκίνου του μαστού και παράλληλα αποκαλύπτουν μία ανθρώπινη ιστορία που δίνει ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας. Οι φωτογραφίες της παρουσιάζονται σε μία έκθεση που φιλοξενείται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με μήνυμα: «Ενημερώσου, εξετάσου, ζήσε»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Καμπάνια κατά τον καρκίνο του μαστού
Ενημερωτική δράση για τον καρκίνο του μαστού, οργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο ύψος της Μακένζι Κίνγκ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το Ίδρυμα Γουλανδρή τιμά τις γυναίκες της συλλογής του
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει δυο θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο "Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή" στις 6 μ.μ. και στις 7 μ.μ.
Ανακαλύψτε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους παρουσιάζεται η γυναικεία μορφή σε έργα καλλιτεχνών όπως Marc Chagall, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Georges Braque, Auguste Rodin, Hans Arp και Alberto Giacometti και γνωρίστε το έργο γυναικών δημιουργών που εκπροσωπούνται στη Συλλογή του Ιδρύματος όπως Camille Claudel, Barbara Hepworth, Niki de Saint Phalle, Jeanne-Claude, Germaine Richier, Claude Lalanne, Σοφία Βάρη κ.ά. Κρατήσεις θέσεων εδώ