fbpixel

Search icon
Search
Body dysmorphia: Τι είναι και πώς να το διαχειριστείτε
PSYCHOLOGY

Body dysmorphia: Τι είναι και πώς να το διαχειριστείτε

Μάθετε πως η δυσμορφική διαταραχή μας επηρεάζει στην καθημερινότητα και στην ψυχική υγεία μας


Η δυσμορφία του σώματος, είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας κατά την οποία δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε ένα ή περισσότερα αντιληπτά ελαττώματα ή ατέλειες στην εμφάνισή σας.  Όταν πάσχετε από δυσμορφική διαταραχή, επικεντρώνεστε έντονα στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματός σας, ελέγχοντας επανειλημμένα τον καθρέφτη, δίνοντας μεγάλη βάση στην περιποίηση ή αναζητώντας επιβεβαίωση, μερικές φορές για πολλές ώρες κάθε μέρα. 

Το αντιλαμβανόμενο ελάττωμά σας και οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές σας προκαλούν σημαντική δυσφορία και επηρεάζουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε φυσιολογικά στην καθημερινότητά σας.

Η δυσμορφία του σώματος μπορεί να γίνει πολύ κουραστική, απογοητευτική και απομονωτική. 

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε body dysmorphia

  • Αν ασχολείστε υπερβολικά με ένα αντιληπτό ελάττωμα στην εμφάνιση που στους άλλους φαίνεται ασήμαντο.
  • Αν περνάτε πολύ χρόνο μπροστά στον καθρέφτη και έχετε συνεχή σκέψη για απώλεια βάρους (ακόμη και αν είστε σε φόρμα)
  • Αν σκέφτεστε συνέχεια τη διόρθωση των σωματικών ατελειών με styling και μακιγιάζ, η απόκρυψη ορισμένων σημείων του σώματος.
  • Αν συγκρίνεστε συνεχώς με άλλους ή νομίζετε ότι όλοι προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή σας με αρνητικό τρόπο ή σας κοροϊδεύουν.
  • Αν αναζητάτε πολύ συχνά την επιβεβαίωση για την εμφάνιση σας από τους άλλους.
  • Αν αποφεύγετε πολύ συχνά κοινωνικές καταστάσεις.
shutterstock-1937198422.jpg

Πώς θα ξεπεράσετε τη δυσμορφική διαταραχή

1. Θεραπεία
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ. Επίσης, το journaling και η καταγραφή του φαγητού σε ημερολόγια για να εντοπίσετε τα διατροφικά μοτίβα και τις ώρες της ημέρας που νιώθετε πιο ευάλωτη. 

2. Ηλικία

Μπορεί να είναι απλοϊκό, αλλά η σοφία και η ηλικία είναι η καλύτερη συνταγή για πολλά προβλήματα και καταστάσεις ψυχικής υγείας. Η ζωή απλά γίνεται πιο διαχειρίσιμη με την εμπειρία. Οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές και τα πράγματα που κάποτε καταλάμβαναν τόσο πολύ χώρο στον εγκέφαλο δεν το κάνουν πλέον.

3. Μοιραστείτε το ταξίδι σας

Καμιά φορά, το να μοιράζεστε τον αγώνα σας για τις διατροφικές ή ψυχαναγκαστικές διαταραχές με άλλους που επίσης τις είχαν, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντικό με τη θεραπεία.

4. Η κατανόηση ότι όλα είναι προσωρινά

Είναι απολύτως αληθές και έγκυρο. Πολλές θεραπεύσιμες καταστάσεις ψυχικής υγείας απλώς θα γίνουν πιο ήπιες με το χρόνο και τη θεραπεία. Καθησυχάστε τον εαυτό σας λέγοντας πως όλα είναι περαστικά, και ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει το οτιδήποτε. 

Extra information

Η δυσμορφική διαταραχή του σώματος αρχίζει συνήθως στις αρχές της εφηβείας και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ή πυροδότησης της δυσμορφικής διαταραχής του σώματος, όπως: 

  •  Η ύπαρξη συγγενών εξ αίματος με δυσμορφική διαταραχή του σώματος ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
  • Αρνητικές εμπειρίες ζωής, όπως παιδικά πειράγματα, παραμέληση ή κακοποίηση.
  • Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η τελειομανία.
  • Κοινωνική πίεση ή προσδοκίες ομορφιάς.
  • Η ύπαρξη άλλης κατάστασης ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη
Μη παραλείπετε να δίνετε βάση στην ψυχική σας υγεία, και φυσικά, να συμβουλεύεστε από ειδικούς ώστε να σας καθοδηγήσουν και να σας βοηθήσουν να βγείτε από κάθε δύσκολη κατάσταση - πιο δυνατοί.