fbpixel

Search icon
Search
Ask the wine experts: Tρεις ειδικοί του κρασιού λύνουν τις απορίες μας
TASTE

Ask the wine experts: Tρεις ειδικοί του κρασιού λύνουν τις απορίες μας

Απαντώντας σε πέντε κεντρικές ερωτήσεις μας μοιράζονται τα δικά τους μυστικά οινογνωσίας


Πως μπορεί το σταφύλι να γίνει η «λέξη - σταθμός» μιας ολόκληρης κουλτούρας; Το κρασί ανέκαθεν ταυτιζόταν με σημείο αναφοράς της πολιτισμικής ταυτότητας ενός λαού, αλλά και απόδειξη της γνωστικής εξέλιξής του. Στη χώρα μας, οι διαχρονικοί θησαυροί του Θεού Διονύσου πρωταγωνιστούν μέχρι σήμερα, εξελίσσοντας το ποιοτικό της επίπεδο, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των τοπικών οινοποιιών και οδηγώντας τους Έλληνες somellier σε σημαντικές διακρίσεις εθνικού, αλλά και παγκόσμιου επιπέδου. Παρόλο που στην καθημερινότητά μας επιλέγουμε μια ευρεία γκάμα οίνων για ποικίλες κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις, δεν παύουμε να διατηρούμε αρκετές απορίες μας αναπάντητες. 

Εμείς είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τρεις διακεκριμένους wine experts της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι έλυσαν βασικά ερωτήματά μας για την Τέχνη του κρασιού. Ο Άρης Σκλαβενίτης, Sommelier, Oinoscent Wine Bar, η Κική Παναγιώτου, Digital Wine & Sustainability Strategist και ο Λεωνίδας Καραπαναγιωτίδης, Assistant Restaurant Manager & Sommelier στο Cabana Restaurant του Sani Resort, μοιράζονται μαζί μας τα δικά τους μυστικά οινογνωσίας. 

Άρης Σκλαβενίτης, Sommelier, Oinoscent Wine Bar 

Ο Άρης Σκλαβενίτης έχει πτυχίο στην Οινολογία, είναι πιστοποιημένος Advanced Sommelier από Court of Master Sommeliers, διαθέτει το Diploma της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων, το Wine & Sommelier Expert Course της Genius in Gastronomy και είναι σπουδαστής στο & WSET lvl 4 Diploma. Είναι Sommelier Ambassador στο οινοποιείο Bodegas Krontiras και στο Star Wine List, γράφει άρθρα σε δημοφιλή περιοδικά του ομίλου Καθημερινή και είναι Head Sommelier και ιδιοκτήτης στο Oinoscent Wine Food Cellar. Έχει διακριθεί ως ο καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2016, 2019 & 2023, κερδίζοντας τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσει την χώρας μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων το 2026.

mr5-2167-1-1.jpg
Άρης Σκλαβενίτης. Φωτογραφία: Μάριος Θεολόγης, Math Studio.

Πώς περιγράφετε τη γεύση ενός κρασιού σε έναν πελάτη;

Πρέπει αρχικά να αναγνωρίσεις τον πελάτη, να δεις αν έχει γνώσεις ή είναι σε αρχικό στάδιο. Να περιγράψεις αν είναι γεμάτο ή ελαφρύ, έντονο αρωματικά, φρουτώδες ή πιο mineral, να περιγράψεις τα φρούτα και τα αρώματα, αν έχει βαρέλι ή όχι και στη συνέχεια να μιλήσεις για την οξύτητα, το σώμα, αν διαθέτει τανίνες και ποιες και την επίγευση.

Ποια τα βήματα, τα οποία χρειάζεται να ακολουθήσουμε με στόχο μια σωστή οινογευσία;


Το πιο βασικό είναι να ακολουθείς πάντα τα ίδια βήματα με την ίδια σειρά, ώστε να μην ξεχνάς κάποιο από αυτά, ξεκινώντας με την όψη, στη συνέχεια περιγράφεις την όσφρηση, το επόμενα βήμα είναι η ανάλυση των αρωμάτων στο στόμα και τέλος τα συμπεράσματα.

Ποια τα σημεία, στα οποία χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του wine pairing;


Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία όπως είναι η ένταση των αρωμάτων, το στιλ του πιάτου (αν είναι elegant ή rustic), η υφή του (π.χ. λιπαρό, τραγανό), το σώμα, η οξύτητα του και η επίγευσή του.

6da0eaed36cf9ef4ac06cb34455a27f1.jpg

Ποιες οι τεχνικές που χρησιμοποιείτε όταν δοκιμάζετε ένα νέο κρασί;

Προσπαθώ να το δοκιμάζω τυφλά χωρίς να ξέρω τι είναι και τι τιμή έχει, ώστε να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται και στην πορεία αφού ολοκληρώσω τη δοκιμή, βλέπω αν το κρασί είναι value for money και είναι αντιπροσωπευτικό της περιοχής και της ποικιλίας που προέρχεται.

Από τη μια πλευρά, παραγγέλνουμε ένα dish με στρείδια και θαλασσινά και από την άλλη ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με κεντρικό υλικό το κόκκινο κρέας. Ποιες οι ποικιλίες κρασιών που θα επιλέγατε για κάθε περίπτωση και γιατί;


Τα στρείδια και γενικά αυτού του στιλ τα πιάτα, θέλουν δίπλα τους κρασιά mineral, με υψηλή οξύτητα, όπως μια Champagne, ένα Chardonnay από την περιοχή του Chablis, ένα ωραίο Ασύρτικο από Σαντορίνη. Από την άλλη, ένα παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο με κόκκινο κρέας, αν είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, στο φούρνο και με κόκκινη σάλτσα, το Αγιωργίτικο θα ήταν μια ωραία επιλογή ή μια ξηρή Μαυροδάφνη, όπως επίσης και μια ζουμερή και φρουτώδης Λημνιώνα.

Κική Παναγιώτου, Digital Wine & Sustainability Strategist

Η Κική Παναγιώτου ξεκίνησε την πορεία της στον κλάδο της οινοποιίας το 2003. Εργάστηκε σε οινοποιεία, σαν στέλεχος πωλήσεων, οινοχόος και πλέον τα τελευταία 10 χρόνια περίπου ειδικεύεται στη δημιουργία στρατηγικής και διαχείρισης επικοινωνίας - digital marketing οινοποιείων. Τον τελευταίο χρόνο εκπαιδεύεται στη στρατηγική εφαρμογής του sustainability.

kyriaki-panagiotou-greece-emerging-talent-in-wine-award-photo-1.jpg
Κυριακή Παναγιώτου. Φωτογραφία: Arte Di Tre Studio

Πώς περιγράφετε τη γεύση ενός κρασιού σε έναν πελάτη;

Μέσα από ιστορίες! Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στον καταναλωτή από που προέρχεται το κρασί που έχει στο ποτήρι του. Με άλλα λόγια μέσα από μια ιστορία είναι σαν να του ζωγραφίζουμε μία εικόνα. Αν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το κρασί αυτό προέρχεται από μια μικρή οικογένεια που καλλιεργεί βιολογικά στην ΠΟΠ της Γουμένισσας και οινολόγος είναι μία νέα γυναίκα δεύτερης γενιάς οινοποιός που δεν σταματάει να πειραματίζεται με νέες τεχνικές σε διάφορους τύπους κρασιού, προσθέτουμε έναν επιπλέον λόγο στην απόλαυση του κρασιού του. To ίδιο και εκτός Ελλάδος, για παράδειγμα στην Τοσκάνη υπάρχουν παραγωγοί 10ης γενιάς με οινοποιεία πίσω από τον λόφο. Παλαιότερα μετρούσα τα αρώματα, έγραφα ξανά και ξανά όσο πιο πολλά μπορούσα για να μην ξεχάσω κάτι. Πλέον εξηγώ σε όλους ότι σημαντικότερο από όλα είναι να απολαμβάνουμε το κρασί και να χρησιμοποιούμε και λίγο την φαντασία και τα βιώματα μας. Οι πολλές geeky ιστορίες τρομάζουν και απωθούν.

Ποια τα βήματα, τα οποία χρειάζεται να ακολουθήσουμε με στόχο μια σωστή οινογευσία;

Ο πιο απλός τρόπος να δοκιμάσεις ένα κρασί κατευθύνεται από τα 3 βήματα που προτείνει ο πιστοποιημένος εκπαιδευτικός οργανισμός WSET (στην Ελλάδα το παράρτημα έχει τα αρχικά WSPC). Όψη, μύτη, στόμα. 'Oπως συνηθίζουμε να το αναφέρουμε SAT, Systematic Approach to Tasting. Βήμα βήμα και μέσω εκπαίδευσης μπορεί κανείς να κάνει μία γευστική δοκιμή που όσο προχωράει θα ανακαλύπτει και περισσότερα. Το WSET, με άλλα λόγια, δημιουργεί μια παγκόσμια γλώσσα κρασιού. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που βάζει σε τάξη εκατομμύρια ουρανίσκους σε όλο τον κόσμο, που έχουν πολύ διαφορετική γεύση. Είναι απλώς μία επίπονη προσπάθειά να ξεμπερδέψουμε κάτι που ο εγκέφαλος έχει ήδη κάνει για εμάς. Δεδομένου του πόσο δύσκολο είναι να επιτύχουμε την ακρίβεια στη γευστική δοκιμή με κάτι τόσο υποκειμενικό όπως η γεύση, υπάρχει και η επιλογή να πάμε 180° αντίστροφα. Σε ένα Ινστιτούτο εκμάθησης της γευστικής δοκιμής κρασιού στη Νότια Γαλλία πρότεινε τους γευσιγνώστες να αποφύγουν τις παραδοσιακές γευστικές νότες για να κάνουν ερωτήσεις όπως «Με ποιον και πού θα θέλατε να πιείτε αυτό το κρασί;» ή για παράδειγμα «Σας ξυπνά αναμνήσεις;». Εμένα, για παράδειγμα, ένα ποτήρι Ασύρτικο Σαντορίνης περασμένης εσοδείας μου γεννά τις καλύτερες καλοκαιρινές αναμνήσεις. Είναι σαν να σκάει ένα αστέρι στο ποτήρι μου. Υπάρχει περιγραφή για αυτό;

d6f6a08df0ec4dc501e75d30fcdd7224.jpg


Ποια τα σημεία, στα οποία χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του wine pairing;

Οι καλοί συνδυασμοί μπορούν να βελτιώσουν τις γεύσεις τόσο του κρασιού όσο και του φαγητού που σερβίρουμε. Υπάρχουν κανόνες που μπορείς εύκολα να τους δεις με ένα απλό search στο google αλλά wine pairing δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η εμπειρία. Για παράδειγμα, μπορεί να πας στο Γιαννακοχώρι στο εστιατόριο που υπάρχει πλέον στο Κτήμα Κυρ Γιάννη και να απολαύσεις τόσο ωραία μία παραδοσιακή Ναουσαίικη πίτα που αντίστοιχα εάν βρισκόσουν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο και το κρασί αλλά και το φαγητό να μην είχαν την ίδια γεύση. Εμπειρία είναι τα γεμιστά τη μαμάς που πάντα πηγαίνουν με όλα τα κρασιά γιατί είναι το δικό μας βίωμα. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε το pairing θέλει φαντασία.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές όμως που είναι εμφανώς δύσκολο να συνδυαστούν με κρασί, όπως οι κρόκοι αυγών που τείνουν να καλύπτουν το στόμα μας, καθιστώντας δύσκολη τη γεύση του κρασιού. Οι όξινες τροφές με ξύδι πρέπει επίσης να αποφεύγονται, γιατί η εύρεση ισορροπίας είναι το κλειδί. Το πικάντικο φαγητό λειτουργεί με ορισμένα κρασιά, αλλά θα πρέπει να τονωθεί και συνήθως ψάχνει για ένα ροζέ. Οι αγκινάρες, τα σπαράγγια και η σοκολάτα είναι όλα δύσκολα υλικά που συνδυάζονται με ιδιαίτερα πιάτα. Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να πρωτοτυπούμε και να πηγαίνουμε την εμπειρία του φαγητού ένα βήμα μπροστά. 


Ποιες οι τεχνικές που χρησιμοποιείτε όταν δοκιμάζετε ένα νέο κρασί;

Προσέχω το ποτήρι...δεν περίμενα ότι θα το έλεγα ποτέ αυτό αλλά όσο πιο παχύ είναι το σημείο που ακουμπάμε τα χείλη μας στο (χείλος του) ποτηριού, τότε το κρασί δεν έχει ίδια γεύση. Σε αντίθεση με αυτό, όταν σερβίρουμε κρασί από την ποικιλία Syrah μπορεί να δοκιμάσουμε και η αίσθηση να είναι διαφορετική.

Από τη μια πλευρά, παραγγέλνουμε ένα dish με στρείδια και θαλασσινά και από την άλλη ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με κεντρικό υλικό το κόκκινο κρέας. Ποιες οι ποικιλίες κρασιών που θα επιλέγατε για κάθε περίπτωση και γιατί;

Για να δημιουργήσετε μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συστατικά και τις τεχνικές μαγειρέματος, τον πλούτο και τη γεύση της σάλτσας και φυσικά της γαρνιτούρας. Για τα στρείδια, λοιπόν, θα έβαζα δίπλα ένα Hunter Valley Semillon από Αυστραλία ένα Albariño από Νέα Ζηλανδία, ένα Alsace Sylvaner αλλά ακόμη καλύτερα ένα αφρώδες από το Αμύνταιο ροζέ ή λευκό είναι το πιο ιδανικό. Για το ελληνικό πιάτο με σιγουριά ένα Ξινόμαυρο είτε 100% από την ποικιλία ή ακόμη και σε blend. Ένα ΠΟΠ Ξινόμαυρο από τη Νάουσα ή το Αμύνταιο, αλλά ακόμη και Ραψάνη ή Γουμένισσα, όπου συμμετέχουν στα blend και άλλες ποικιλίες.

Λεωνίδας Καραπαναγιωτίδης, Assistant Restaurant Manager & Sommelier, Cabana Restaurant του Sani Resort

Ο Λεωνίδας Καραπαναγιωτίδης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στην τουριστική βιομηχανία σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Είναι πιστοποιημένος sommelier από το Genius in Gastronomy και πιστοποιημένος butler από το British butler institute. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Assistant Manager στο εστιατόριο Cabana του Sani Resort.

snapinstaapp-1080-250704521-2962877637266245-5195172048982746175-n.jpg
Πως περιγράφετε την γεύση του κρασιού σε έναν πελάτη.

Η περιγραφή της γεύσης ενός κρασιού σε έναν επισκέπτη είναι μια σημαντική πτυχή της δουλειάς μου. Συνήθως ξεκινάω εξετάζοντας την εμφάνιση, το άρωμα, τη γεύση και την υφή του κρασιού. Όταν περιγράφω την εμφάνιση του, εξετάζω το χρώμα, τη διαύγεια και το ιξώδες του. Μπορεί να χρησιμοποιήσω όρους όπως «βαθύ ρουμπινί» ή «ανοιχτόχρυσο» για να περιγράψω το χρώμα και «διαυγές» ή «θολό» για να περιγράψω τη διαύγεια. Στη συνέχεια, εξετάζω το άρωμά του, παίρνοντας μερικές μυρωδιές για να ανιχνεύσω το μπουκέτο του. Μπορεί να χρησιμοποιήσω όρους όπως «φρουτώδες», «λουλουδάτο» ή «γήινο» για να το περιγράψω και μπορεί να προσπαθήσω να εντοπίσω συγκεκριμένες μυρωδιές όπως "βατόμουρο", «βανίλια» ή «δέρμα». Όταν πρόκειται για τη γεύση του κρασιού, παίρνω μια γουλιά και αφήνω το κρασί να κυλήσει στο στόμα μου για να ανιχνεύσω τις διάφορες γεύσεις του. Μπορεί να περιγράψω τις γεύσεις του ως «φρουτώδεις», «πικάντικες», «βοτανικές» ή «δρύινες» και μπορεί να προσπαθήσω να εντοπίσω συγκεκριμένες γεύσεις όπως «μαύρο κεράσι», «λευκό πιπέρι» ή «καπνός». Τέλος, εξετάζω την υφή του κρασιού, η οποία μπορεί να περιγραφεί ως «απαλή», «κρεμώδης», «μαστιχωτ»" ή «ταννική». Μπορεί επίσης να αναφέρω το σώμα του κρασιού, το οποίο μπορεί να είναι «ελαφρύ», «μέτριο» ή «γεμάτο». Συνολικά, όταν περιγράφω ένα κρασί σε έναν επισκέπτη, προσπαθώ να χρησιμοποιώ περιγραφική γλώσσα που είναι προσιτή και κατανοητή. Ενδέχεται επίσης να κάνω στον επισκέπτη ερωτήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις και τις γευστικές του προτιμήσεις, ώστε να προσαρμόσω την περιγραφή μου στα ατομικά του γούστα.

Ποια τα βήματα, τα οποία χρειάζεται να ακολουθήσουμε με στόχο μια σωστή οινογευσία;

Μπορώ να πω ότι υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για μια σωστή οινογευσία. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε το σωστό κρασί. Αρχικά, θα πρέπει να ελέγξετε την εμφάνιση του. Κρατήστε το ποτήρι στο φως και σημειώστε το χρώμα, τη διαύγεια και το ιξώδες του. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για την ηλικία του κρασιού, την ποικιλία σταφυλιών και τις πιθανές γεύσεις. Το επόμενο βήμα είναι να μυρίσετε το κρασί. Περιστρέψτε το στο ποτήρι για να απελευθερωθούν τα αρώματά του και, στη συνέχεια, φέρτε το ποτήρι στη μύτη σας και εισπνεύστε βαθιά. Σημειώστε το άρωμα, το μπουκέτο και την έντασή του. Αυτό το βήμα μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για τις πιθανές γεύσεις και την πολυπλοκότητά του. Μετά από αυτό, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το κρασί. Πάρτε μια μικρή γουλιά κρασί και αφήστε το να κυλήσει στο στόμα σας. Παρατηρήστε τις γεύσεις, την οξύτητα, τις τανίνες και το σώμα του. Καταπιείτε το κρασί ή φτύστε το σε ένα ξεχωριστό δοχείο. Αυτό το βήμα μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για την ποιότητα και την ισορροπία του κρασιού.

Τέλος, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε το κρασί με βάση τις παρατηρήσεις σας. Χρησιμοποιήστε ένα διάγραμμα γευσιγνωσίας για να καταγράψετε τις σημειώσεις σας και βαθμολογήστε το κρασί με βάση την εμφάνιση, το άρωμα, τη γεύση και το τελείωμα. Αυτό το βήμα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη συνολική ποιότητα του κρασιού και τις δυνατότητες συνδυασμού του με το φαγητό. Εν κατακλείδι, η τήρηση αυτών των βημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε μια σωστή γευσιγνωσία κρασιού και να εκτιμήσετε καλύτερα την πολυπλοκότητα του κρασιού. Ως σομελιέ, ενθαρρύνω όλους να πειραματιστούν με διαφορετικά κρασιά και να εμπιστευτούν τους γευστικούς τους κάλυκες.

Ποια τα σημεία στα οποία χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια του ''wine pairing'';

Υπάρχουν διάφορα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια ενός wine pairing. Μερικές από τις πιο σημαντικές επισημάνσεις είναι: Γεύσεις και αρώματα: Οι γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού και του φαγητού πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Εάν το φαγητό είναι πολύ πικάντικο ή όξινο, μπορεί να υπερκαλύψει τις γεύσεις του κρασιού. Ομοίως, αν το κρασί είναι πολύ έντονο ή φρουτώδες, μπορεί να συγκρουστεί με τα ευαίσθητα πιάτα. Ένταση: Η ένταση του κρασιού και του φαγητού πρέπει να είναι ισορροπημένη. Αν το κρασί είναι πολύ έντονο, μπορεί να υπερκαλύψει το φαγητό, ενώ αν το φαγητό είναι πολύ έντονο, μπορεί να υπερκαλύψει το κρασί. Οξύτητα: Η οξύτητα του κρασιού και του φαγητού πρέπει επίσης να είναι ισορροπημένη. Αν το κρασί είναι πολύ όξινο, μπορεί να συγκρουστεί με την οξύτητα του φαγητού, ενώ αν το φαγητό είναι πολύ όξινο, μπορεί να επισκιάσει την γεύση του κρασιού. Τανίνες: Οι τανίνες είναι ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί και μπορούν να το κάνουν να έχει πικρή ή στυπτική γεύση. Όταν συνδυάζετε κρασί με φαγητό, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη το επίπεδο τανίνης του κρασιού και να επιλέγετε τρόφιμα που μπορούν να εξισορροπήσουν ή να συμπληρώσουν την πικράδα του. Εν κατακλείδι, ο συνδυασμός κρασιών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί προσεκτική εξέταση των γεύσεων, των αρωμάτων, της έντασης, της οξύτητας και των τανινών τόσο του κρασιού όσο και του φαγητού.
1ef2029034381f83f1942b57be5cac9f.jpg

Ποιες οι τεχνικές που χρησιμοποιείτε όταν δοκιμάζετε ένα νέο κρασί;

Ως σομελιέ, υπάρχουν αρκετά ''tips'' που χρησιμοποιώ όταν δοκιμάζω ένα νέο κρασί και με βοηθούν να αξιολογήσω και να εκτιμήσω καλύτερα την ποιότητά του.
Ακολουθούν μερικά από αυτά: Να είστε ανοιχτόμυαλοι: Όταν δοκιμάζετε ένα νέο κρασί, είναι σημαντικό να το προσεγγίζετε με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις.
Κάθε κρασί είναι διαφορετικό, και ακόμη και όσα παράγονται στην ίδια περιοχή και την ίδια χρονιά μπορεί να διαφέρουν πολύ σε γεύση και άρωμα. Δώστε προσοχή στη μύτη: Το άρωμα ενός κρασιού μπορεί να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για τη γεύση και την ποιότητά του. Πριν πιω μια γουλιά, αφιερώνω πάντα μια στιγμή για να στροβιλίσω το κρασί στο ποτήρι μου και να εισπνεύσω βαθιά, σημειώνοντας τυχόν αρώματα που εντοπίζω. Δοκιμάστε συστηματικά: Όταν δοκιμάζω ένα νέο κρασί, μου αρέσει να χρησιμοποιώ μια συστηματική προσέγγιση για να αξιολογώ τα διάφορα συστατικά του, όπως η γεύση, η οξύτητα, οι τανίνες και η επίγευση. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία, μπορώ να κατανοήσω καλύτερα τον συνολικό χαρακτήρα του κρασιού και τις δυνατότητες συνδυασμού του με το φαγητό. Εμπιστευτείτε τον ουρανίσκο σας: Τελικά, η πιο σημαντική πτυχή της γευσιγνωσίας κρασιού είναι να εμπιστευτείτε τον ουρανίσκο σας. Αν και μπορεί να είναι χρήσιμο να διαβάζετε κριτικές ή να συμβουλεύεστε άλλους σομελιέ, το γούστο του καθενός είναι μοναδικό και αυτό που μπορεί να είναι το αγαπημένο ενός ατόμου μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον άλλο. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση: Όπως κάθε δεξιότητα, η γευσιγνωσία κρασιού χρειάζεται εξάσκηση. Όσο περισσότερα κρασιά δοκιμάζετε και αξιολογείτε, τόσο καλύτεροι θα γίνετε στον εντοπισμό λεπτών διαφορών και αποχρώσεων μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών και περιοχών.

Εν κατακλείδι, αυτές οι προσωπικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν έναν σομελιέ να αναπτύξει βαθύτερη εκτίμηση για την πολυπλοκότητα του κρασιού και να παρέχει πιο τεκμηριωμένες συστάσεις στους πελάτες του. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνετε το κρασί και να εμπιστεύεστε τους δικούς σας γευστικούς κάλυκες
26ddf41028452ac759b6c1710964bcad.jpg
Από την μία πλευρά παραγγέλνουμε ένα dish με στρείδια και θαλασσινά ενώ από την άλλη ένα παραδοσιακό πιάτο με κεντρικό υλικό το κόκκινο κρέας. Ποιες οι ποικιλίες κρασιών που θα επιλέγατε σε κάθε περίπτωση και γιατί;

Όταν πρόκειται να συνδυάσετε το κρασί με το φαγητό, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η γεύση και η υφή του πιάτου, τα χαρακτηριστικά του κρασιού και η προσωπική σας προτίμηση. Ακολουθούν οι προτάσεις μου για ετικέτες κρασιών που ταιριάζουν με στρείδια και θαλασσινά, καθώς και με ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με κόκκινο κρέας. Για στρείδια και θαλασσινά, θα συνιστούσα ένα τραγανό, δροσιστικό λευκό κρασί τύπου ''Riesling'' ή ''Ασσύρτικο'' με ορυκτότητα και έντονες οξύτητες. Ένας κλασικός συνδυασμός για τα στρείδια είναι μια Σαντορίνη η οποία μπορεί να συμπληρώσει την αλμυρή γεύση των θαλασσινών και να προσφέρει μια αναζωογονητική αίσθηση στην υφή τους. Εναλλακτικά, ένα ξηρό Riesling οπως μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά, καθώς αυτά τα κρασιά έχουν φωτεινή οξύτητα και νότες εσπεριδοειδών που μπορούν να αναδείξουν τις λεπτές γεύσεις των θαλασσινών.

Για ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με κόκκινο κρέας, όπως το κοκκινιστό ή το σουβλάκι, θα συνιστούσα ένα γεμάτο κόκκινο κρασί με μέτριες τανίνες και έντονο γευστικό προφίλ. Ένας κλασικός συνδυασμός για πιάτα με κόκκινο κρέας είναι ένα ''Ξινόμαυρο'' το οποίο έχει γεμάτο σώμα και στιβαρή γεύση που μπορεί να αντέξει τις πλούσιες γεύσεις του πιάτου. Εναλλακτικά, ένα ''Syrah'' μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά, καθώς αυτά τα κρασιά έχουν έντονες γεύσεις φρούτων και νότες μπαχαρικών που μπορούν να συμπληρώσουν τις αλμυρές γεύσεις του κρέατος.  Τελικά, το καλύτερο κρασί για κάθε περίσταση θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες γεύσεις και υφές του πιάτου, καθώς και από τις προσωπικές προτιμήσεις. Ως σομελιέ, ενθαρρύνω πάντα τους ανθρώπους να πειραματιστούν με διαφορετικούς συνδυασμούς κρασιών και να βρουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

Cheers!