Πώς ξεκίνησε η ιδέα της νέας έκδοσης; Είχαµε µια σκέψη για µια έκδοση µε το εικαστικό µας έργο, συγκυριακά γνωρίσαµε το Θανάση Μουτσόπουλο, ιστορικό και καθηγητή στο Πανεπιστήµιο Κρήτης και µας έκανε πρόταση για ένα βιβλίο µε τη δουλειά µας. Τo «Kalos&Klio, ένα εγχειρίδιο του ψηφιακού κόσµου και των σκουπιδιών του πλανήτη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS.
Πώς αποφασίζουν δύο καλλιτεχνικές φύσεις να συνεργαστούν; Από το 2004, που γνωριστήκαµε, έχοντας παράλληλες εικαστικές εκθέσεις στην πόλη, καταλάβαµε τον κοινό προσανατολισµό και επιδιώξαµε να συνεργαστούµε, κάτι που άρχισε να δίνει εικαστικά έργα από το 2006. Τα κοινά µας στοιχεία σχετίζονται µε τον τρόπο που αντιλαµβανόµαστε και βιώνουµε την εποχή, το ενδιαφέρον για την ποπ κουλτούρα, τον εθισµό µας στο kitsch και το έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη της Αναγέννησης, της Ανατολής και την αγάπη στην υπερβατική χρήση του χρώµατος και την ψυχοδραστικότητα της θρησκευτικής τέχνης.
Πόσο σηµαντική είναι «η ισχύς εν τη ενώσει» στο χώρο της τέχνης; Στην περίπτωση ενός καλλιτεχνικού διδύµου τα πράγµατα είναι περίπλοκα, αφού η υπερτροφική ατοµικότητα πρέπει να υποχωρήσει, να περάσει το στάδιο της ζύµωσης, του κοινού βιώµατος, ώστε να αρχίσει να προκύπτει ένα κοινό σκεπτικό. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούν τα κοινά σηµεία αναφοράς και οι ανάλογοι στόχοι από τις δυο πλευρές. Στην περίπτωσή µας, τα πράγµατα λειτούργησαν ανάλογα, ενώνοντας τις δυνάµεις µας και λειτουργώντας συµπληρωµατικά.
Τι λέτε µέσα από την τέχνη σας που δεν µπορείτε εύκολα να εκφράσετε διαφορετικά; Το προσωπικό µας σύµπαν αποτελείται από ένα σύνολο ερεθισµάτων και εµπεριέχει στοιχεία απ’ όλη την ανθρωπότητα και τους πολιτισµούς. Η πρότασή µας έχει να κάνει µε την «αγιοποίηση» του ευτελούς και την «απενεργοποίησή» του, αφού στα έργα µας µπορεί να δει κάποιος δίπλα σ’ ένα αριστούργηµα της δυτικής τέχνης -ένα γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου- να στέκεται ο Πίκατσου. Το διαδίκτυο και οι παγκόσµιες συνθήκες έχουν δηµιουργήσει έναν κόσµο όπου τα όρια µεταξύ υψηλού-χαµηλού, εικονικού-πραγµατικού, παλιού-σύγχρονου είναι δυσδιάκριτα. Παρόλ’ αυτά, στα έργα µας υπάρχει µια κριτική-πολιτική στάση απέναντι στην εποχή.
Τα ψυχεδελικά µοτίβα είναι χαρακτηριστικά της τέχνης σας. Μιλάµε για µια νέα ψυχεδέλεια σε σχέση µε αυτή του ’60; Η ψυχεδέλεια είναι κάτι που αφορά το εικαστικό µας έργο και εµπεριέχει τον οπτικό κώδικα του µοτίβου. Βέβαια, υπάρχει η προφανής σύνδεση µε τα 60’s, αλλά αν µελετήσει ανθρωπολογικά κάποιος τα φαινόµενα αυτά θα τα συναντήσει από τους Μaya, τους ινδουιστές, τις φυλές του Αµαζονίου µέχρι τη ∆ύση, µε στόχο την υπερβατική εµπειρία του ανθρώπου. H εποχή σήµερα ενσωµατώνει το στοιχείο του φαντασιακού κόσµου µέσω του διαδικτύου όπου συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν τα πάντα.
Πόσο επηρεάζουν οι συνθήκες τη δηµιουργικότητα; Η επικαιρότητα µας αφορά στο επίπεδο κοινωνικών, πολιτικών φαινοµένων, αλλά µια δύσκολη εποχή είναι ιδανική για τη δηµιουργία δυνατής τέχνης.
Ποιες δουλειές σας ξεχωρίζετε µέχρι στιγµής; Το project «Virtual Vanitas, µε το οποίο καθορίσαµε και τον τρόπο που δουλεύουµε, το εικαστικό ρούχο «i Lola», επηρεασµένο από τις ταινίες επιστηµονικής φαντασίας και το γλυπτό «Ευαγγέλιον», ένα επίχρυσο ευαγγέλιο κοµµένο στο σχήµα του όπλου ούζι.
Τι ετοιµάζετε για το άµεσο διάστηµα; ∆ουλεύουµε στην εξέλιξη του project Virtual Vanitas, στη λογική του Penelope in Cyberland, ετοιµάζουµε τη συµµέτοχη µας σε οµαδικές εκθέσεις, σχεδιάζουµε πράγµατα στο εξωτερικό και µια συνεργασία µε το art shop IANOS. Επίσης, οργανώνουµε τις νέες εκθέσεις στο χώρο µας Kalos&Klio showroom.
Who is who
Οι Χρήστος Καλός και Κλειώ Τανταλίδου δουλεύουν ως εικαστικό καλλιτεχνικό δίδυµο. Σπούδασαν Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Το 2009, ίδρυσαν το Kalos&Klio Showroom, το ιδιωτικό τους studio κι ένα art project space στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (www.kalosklioshowroom.blogspot.com, Facebook: Kalos&Klio showroom).
KEIMENO ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ