fbpixel

Search icon
Search
Αλκυονίδες ημέρες: Τι συμβολίζουν και κάθε πότε εμφανίζονται τελικά;
ECO GLOW

Αλκυονίδες ημέρες: Τι συμβολίζουν και κάθε πότε εμφανίζονται τελικά;

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο αισιόδοξη και φωτεινή όλου του χειμώνα


Τις τελευταίες ημέρες, η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία και ο ηλιόλουστος, καθαρός ουρανός δίνουν την αίσθηση της άνοιξης, παρόλο που ακόμα βρισκόμαστε στον χειμώνα. Το γεγονός αυτό συμβάλει στην ψυχολογία μας και μας κάνει πιο αισιόδοξους για όσα βρίσκονται μπροστά μας. Οι ημέρες αυτές ονομάζονται «αλκυονίδες» και πολλοί ίσως να αναρωτηθούν γιατί να ονομάζονται έτσι, πώς προέκυψαν, τι συμβολίζουν και πότε ακριβώς εμφανίζονται.

Παρακάτω, απαντάμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα...

Τι αναφέρει ο μύθος

shutterstock-2182369577.jpg

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση. Συγκεκριμένα, προέρχεται από τη μυθική Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά των ανέμων Αίολου, μια πανέμορφη, παντρεμένη με τον Κήυκα. Μάλιστα, ο γάμος τους έμοιαζε τόσο ιδανικός που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών. Τότε ο Δίας για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους βύθισε το καράβι του Κύηκα και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ τον χαμό του συζύγου της που ζήτησε από των Δία να την μεταμορφώσει σε πουλί. Ο Δίας την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα. Τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στα βράχια και κατέστρεφαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνης. Τότε ο Δίας να σταματούν οι άνεμοι και να λάμπει ο ήλιος για δεκαπέντε ημέρες μέσα στην καρδιά του χειμώνα προκειμένου να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της. Κάπως έτσι πήραν το όνομά τους οι Αλκυονίδες ημέρες...

GOOD TO KNOW: Η Αλκυόνη συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή.

Η επιστημονική εξήγηση

shutterstock-384658780.jpg

Η εμφάνιση των αλκυονίδων ημερών σήμερα αναφέρεται στο διάστημα 15 Δεκεμβρίου με 15 Φεβρουαρίου, διάστημα το οποίο περιέχει τη μυθολογική σύνδεση και των 14 ημερών γύρω από το ηλιοστάσιο το Δεκέμβριο, και το μύθο των Πλειάδων και την περίοδο επώασης των αβγών των αλκυόνων τον Ιανουάριο. Όσο για τον ορισμό του φαινομένου από μετεωρολογικής πλευράς, εμφανίζονται στατιστικά κατά το παραπάνω διάστημα και ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, άλλοτε λίγες και άλλοτε περισσότερες, και χαρακτηρίζονται από σχετική άπνοια, ηλιοφάνεια με έως 15 ή και 20 βαθμούς και μικρή νεφοκάλυψη. 

Η εξήγηση του φαινομένου είναι επειδή παρατηρείται η ίδια βαρομετρική πίεση λόγω της εξισορρόπησης των βαρομετρικών πιέσεων μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης, της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει ως αποτέλεσμα μια αντί-κυκλωνική κατάσταση με άπνοια και καλοκαιρία, ενώ μπορεί να ειδωθεί ως φυσιολογικό φαινόμενο απλά λόγω της θέσης της Ελλάδας στα νοτιοανατολικά. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως κάθε χρόνο παρατηρούνται αλκυονίδες ημέρες. Υπήρξαν χρονιές που απουσίασαν εντελώς, όπως το 1947, ενώ ούτε οι ημερομηνίες ούτε η διάρκειά τους είναι σταθερές.

GOOD TO KNOW: Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι αλκυονίδες μέρες ήταν ένα σταθερό μετεωρολογικό φαινόμενο κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου.

majorelleplaidlongsleevedressparisgirlbalconyoutfit4.jpg


Είναι γνωστό ότι ο υπέροχος καιρός ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα «γεμίζει» κατά κάποιον τρόπο τις μπαταρίες μας και μας χαρίζει αισιοδοξία. Είναι σαν ένα «διάλειμμα» από τον χειμώνα και μια «γεύση» από την άνοιξη που πλησιάζει κι εμείς δε βλέπουμε την ώρα να την υποδεχτούμε κι επίσημα. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στο φως, με τις ελπίδες μας για όλα αυτά που έρχονται να παραμένουν ζωντανές - κάτι που δηλώνουν και τα λόγια του σπουδαίου ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, ο οποίες είχε γράψει: «Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες Αλκυονίδες μέρες καρτερούν».