Είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού προκαλεί αύξηση της πίεσης. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει υπέρταση, συνιστά την κυριότερη αιτία εκδήλωσής της, γεγονός που απορρέει από την ανάλυση της γεωγραφικής εξάπλωσης της πάθησης. Το νόσημα είναι συχνό τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην τροπική Αφρική. Ωστόσο, υπάρχουν μικρές ομάδες πληθυσμών, όπου η υψηλή πίεση αίματος δεν είναι συχνή. Για παράδειγμα, τα μέλη της Εκκλησίας των Μορμόνων στην Αμερική έχουν πολύ μικρό ποσοστό υπερτασικών. Εκεί, διαπιστώθηκε πως όλοι παρουσίαζαν κάτι κοινό: τρέφονταν με ελάχιστο αλάτι και πολλά λαχανικά. Η ημερήσια κατανάλωσή τους σε αλάτι δεν ξεπερνά τα 2 γραμμάρια κατ’ άτομο, τη στιγμή που οι Έλληνες χρειαζόμαστε 12-15 γραμμάρια καθημερινά. Ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει μέχρι και 40 φορές περισσότερο αλάτι από αυτόν της παλαιολιθικής εποχής, ενώ κινείται και λιγότερο.
Κι αν κάπου εδώ σας έπεισα να το μειώσετε, σας παραθέτω και μερικούς εναλλακτικούς τρόπους στο μαγείρεμα, για να κρατήσετε έντονη τη γεύση των συνταγών σας, αποφεύγοντάς το. Χρησιμοποιήστε κρεμμύδι, σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι κάθε μέρα στα φαγητά σας.
Θα δείτε διαφορά στη γεύση και κάνουν καλό στην υγεία σας!
Μπαχαρικά: Πλούσια σε πικάντικες γεύσεις, θα σας βοηθήσουν πολύ, δίνοντας γεύση στα φαγητά σας.
Λεμόνι: Το λεμόνι για μένα είναι φάρμακο! Πράσινο ή κίτρινο, χρησιμοποιήστε το γιατί σας κάνει καλό. Η οξύτητά του θα σας οδηγήσει να ξεχάσετε πολύ γρήγορα το αλάτι.
Ξίδι: Κυρίως το μηλόξιδο. Θα σας προσφέρει την αίσθηση του αλατιού, χωρίς την προσθήκη του.
Αρωματικά βότανα: Ένα μικρό μπαλκονάκι φτάνει για μερικές γλάστρες με διάφορα βότανα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα χρειαστείτε, ειδικά τον χειμώνα σε μια σούπα.
Μαγιά μπίρας: Ιδανική για σάλτσες για σαλάτες, μακαρόνια ή ρύζι. Περιεκτική σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενισχύει την υγεία και την ομορφιά του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Χρησιμοποιήστε ελάχιστη ποσότητα και θα δείτε τη διαφορά!
Αποξηραμένα φύκια: Ναι, καλά διαβάσατε! Αν είστε από αυτούς που ψάχνουν κάτι διαφορετικό στη μαγειρική, τα αποξηραμένα φύκια είναι για εσάς. Καθότι αλμυρά, δε θα καταλάβετε ότι θα λείπει από το φαγητό σας το αλάτι.
Αλάτι σέλινου: Μπορεί να μην το γνωρίζετε, γιατί ανήκει στη νέα γενιά καρυκευμάτων, αλλά το αλάτι σέλινου είναι διάσημο στο εξωτερικό. Του εμπορίου περιέχει συνήθως και ποσοστό θαλασσινού. Εσείς, όμως, μπορείτε να βάλετε φύλλα σέλινου στον φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ξεραθούν, κατόπιν να τα τρίψετε σε σκόνη και να τα χρησιμοποιήσετε αντικαθιστώντας το αλάτι.
Σάλτσα σόγιας: Είναι υψηλή σε νάτριο, γι’ αυτό προσθέστε τη με μέτρο. Μερικές σταγόνες είναι αρκετές για να αλλάξει η γεύση στο φαγητό σας.
Ανθρακούχο νερό: Επιλέξτε ένα ανθρακούχο νερό πλούσιο σε νάτριο. Χρησιμοποιήστε το όταν βράζετε τα λαχανικά σας. Θα αποκτήσουν αλμυρή γεύση και θα διατηρήσουν το αρχικό τους χρώμα.
Gomasio: Θα μου πείτε: «Τώρα, τι είναι αυτό;» Με 95% σπόρους σουσαμιού, το gomasio, ένα ιαπωνικό καρύκευμα, περιορίζει σημαντικά το αλάτισμα.
Κύβος λαχανικών: Προσθέστε έναν ζωμό όταν βράζουν τα μακαρόνια, το ρύζι ή και τα λαχανικά σας. Θα τα αρωματίσει ευχάριστα, και το σημαντικότερο, δε θα χρειαστεί να τα αλατίσετε επιπλέον.
Λιαστές ντομάτες: Λόγω της αποξήρανσής τους, έχουν αρκετά πικάντικη κι αλμυρή γεύση. Επιλέξτε τες άφοβα!
Το επόμενο διάστημα, ακόμη και στα γιορτινά σας εδέσματα, εμπιστευτείτε τον νέο τρόπο μαγειρέματος με λιγότερο αλάτι. Γιατί όσο πιο... ανάλατες οι γιορτές, τόσο καλύτερες!
Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα μυστικά », «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», και «Ζήτα το σωστά και θα σου δοθεί» δημιουργός του site www.omorfamystika.gr, του podcast "Πάμε Αλλιώς" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA, διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής και Life Coach αριστούχος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Instagram: @vikyhatzivasiliou
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022