Μία συλλογή από μοναδικά έργα εικαστικής ενσάρκωσης εκτίθεται στο κτίριο της Αμαλίας 36 μέχρι αύριο, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη είναι μία και οι διαφορετικές εκφράσεις της μπορούν, σε ιδανικές συνθήκες, να συνυπάρξουν, να αλληλοσυμπληρωθούν και να αναγνώσουν, στο τέλος, την πραγματικότητα μέσα από ένα εντελώς καινοτόμο πρίσμα.
Τα 47 πορτρέτα που αποτελούν τη συλλογή, προέκυψαν από το απόσταγμα της εμπειρίας του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη στα νοητά, υποσυνείδητα και κυριολεκτικά ταξίδια του ανά τον κόσμο, τα σύνορα του οποίου «έκλεισε» μέσα από τη ματιά του, στο πλαίσιο ενός κάδρου, στο χάρτη ενός τοίχου. Ένα συνονθύλευμα εικόνων από όλη τη γη, που ξεκινά από την Ασία και την Αφρική για να φτάσει στην Ελλάδα, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του A Voyage Within, όπως λέγεται η έκθεση, στις ρίζες της παράδοσης, σε μία ελεύθερη δημιουργική προσέγγιση μακριά από τη λαογραφική απεικόνιση. Τυπωμένα σε καμβά, τα έργα του απέκτησαν το βάθος και τη σύνθετη ανάγνωση ενός πίνακα ζωγραφικής.
Πολύ σύντομα και χωρίς λογική επεξεργασία, σχέδιο ή συζήτηση, ο φίλος και συνεργάτης του φωτογράφου τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Anatoli Georgiev, έπιασε στα χέρια του τον καμβά και άρχισε να κεντάει πάνω του λεπτομέρειες και στοιχεία, δίνοντας ασυνείδητα στα πορτρέτα του Βαγγέλη Κύρη ένα ζωντανό, τρίτο επίπεδο, ξεκλειδώνοντας έτσι καινούργιες, πολυεπίπεδες αναγνώσεις του ίδιου έργου, μέσα από την υφή. Από 25 Χ 40 εκατοστά μέχρι 2 Χ 1,5 μέτρα, τα έργα της έκθεσης είναι μία ιστορία αγάπης όπου οι σύγχρονες εφαρμογές της φωτογραφίας συνεργάζονται με τις παραδοσιακές τεχνικές του βαψίματος των κλωστών με τσάι και τη διάβρωση/παλαίωση των υλικών, στην υπηρεσία ενός οράματος, που οι δύο συνεργάτες μοιράζονται από κοινού, αλλά και με την τρίτη δύναμη της ομάδας, την accidental curator Έρικα Βασιλείου, μία διορατική και οξυδερκή λάτρη της τέχνης που λειτούργησε καταλυτικά στην ανάδειξη αυτής της μαγικής σύμπραξης.
Για χρόνια επαναστάτης της μόδας, αρνούμενος να συμβιβάσει το προσωπικό του όραμα στο βωμό της εμπορικότητας, είναι ο φωτογράφος που άλλαξε τελικά την αισθητική των ελληνικών περιοδικών ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας στα εκδοτικά δρώμενα μέσα από την τέχνη του.
Η προσωπική του καλλιτεχνική αναζήτηση τον οδήγησε, κατόπιν, σε ένα δημιουργικό ταξίδι, μέσα από τη σύνθεση πορτρέτων-αφιερωμάτων στον Τσαρούχη, νοητών cartes postales και slideshows –ταξίδια στο υποσυνείδητο του χώρου και του χρόνου. Η ενδυματολογική του προσέγγιση στην ελληνική παράδοση είναι μία ελεύθερη, ανένταχτη ανάγνωση, που σύντομα όμως πρόκειται να μετουσιωθεί σε ένα μεγάλο, ιστορικό project.
Συναντήθηκε με τον Anatoli στο απόγειο της κρίσης κι έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή καλλιτεχνικό διάλογο μαζί του. Ο Georgiev γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. Σαν παιδί, κέντησε το περίγραμμα ενός περιστεριού το οποίο μάγεψε τη δασκάλα του. Ασχολήθηκε με τον χορό και τη φωτογραφία και από το 2014 έγινε στενός συνεργάτης και πηγή έμπνευσης για τον Κύρη. Η φυσική κλίση του στην καλλιτεχνία εξελίχθηκε μέσα από βιώματα και πρακτικές, αλλά και την προσωπική του ενασχόληση με οτιδήποτε αφορά την έκφραση της δημιουργικότητάς του, από τη διακόσμηση μέχρι και τα κοστούμια του χορού.
A Voyage Within, έως 4 Απριλίου, Αμαλίας 36, Αθήνα
Φωτογραφία: Studio Panoulis