fbpixel

Search icon
Search
Ο Βαγγέλης Κύρης μιλά για αιώνια αισθητική και τα πολλά πρόσωπα της φωτογραφίας
#GREEKSDOITBETTER

Ο Βαγγέλης Κύρης μιλά για αιώνια αισθητική και τα πολλά πρόσωπα της φωτογραφίας

Με αφορμή την έκθεση A Voyage Within που συνδιοργανώνει με τον Anatoli Georgiev


Γνωστός για τη ρηξικέλευθη ματιά του και τον τρόπο που προσεγγίζει κάθε του κάδρο -ο οποίος δε συμβάδιζε με πρότυπα και καλούπια- ο Βαγγέλης Κύρης θεωρείται ένας από τους φωτογράφους που κατάφερε να θέσει τις δικές του βάσεις στο χώρο των περιοδικών και των editorials. Ξεφεύγοντας από όσα είχαν δει οι αναγνώστες μέχρι τότε, συνδύασε μια new age αισθητική με παραδοσιακά στοιχεία, αποτυπώνοντας σε κάθε κλικ κάτι πραγματικά μοναδικό. Πιστός στην αισθητική του αλλά προσπαθώντας κάθε φορά να εξελίσσεται και λίγο παραπάνω, διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα αψεγάδιαστο portfolio, το οποίο δεν παύει ποτέ να εμπλουτίζει.

Ο αεικίνητος φωτογράφος λοιπόν, με τον πολύ καλό του φίλο και πολύτιμο συνεργάτη του τα τελευταία πέντε χρόνια, Anatoli Georgiev, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια συγκλονιστική έκθεση, με τίτλο A Voyage Within, η οποία συνδυάζει την απίθανη οπτική το πρώτου με τα αριστοτεχνικά κεντήματα του δεύτερου, σε 47 πορτρέτα. Ένα ταξίδι σε νοητούς και πραγματικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, που παρουσιάζει τη μαγική σύνδεση των πολλών πτυχών της φωτογραφίας και της μόδας.

Ο Βαγγέλης Κύρης μας μίλησε για την επερχόμενη έκθεση, για τη μέχρι τώρα πορεία του και πώς αντιμετωπίζει το μέλλον, τις μούσες του και τις αλλαγές που βίωσε από την εποχή του χαρτιού στην digital.

Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου ότι η εικαστική συνεργασία σας γεννήθηκε... χωρίς λογική εξήγηση! Ωστόσο, ποιος είναι τελικά ο στόχος της έκθεσης και τι ελπίζετε να αποκομίσουν οι επισκέπτες από αυτήν;

Όπως κάθε συναίσθημα δεν έχει λογική, έτσι και η φιλία και η συνεργασία μου με τον Anatoli Georgiev και με την Έρικα Βασιλείου, την curator των εκθέσεών μας, ξεκίνησε με ένα συναίσθημα που είναι αδύνατον να μεταφραστεί. Εγώ στη φωτογραφία προσπαθώ να καταγράψω αυτό το συναίσθημα μέσα από τα βλέμματα, ο Anatoli το εξωτερικεύει κάνοντας ζωντανή-τρισδιάστατη την εικόνα με το κέντημα, ενώ η Έρικα το παρουσιάζει στον κόσμο με τον πιο σωστό κι ενδιαφέροντα τρόπο. Ο στόχος της έκθεσης, όπως και κάθε έκθεσης πιστεύω,  είναι να αποκομίσει ο θεατής με τη σειρά του το δικό του, προσωπικό συναίσθημα.

Ο τίτλος που παραπέμπει;

Στα μεγάλα, εσωτερικά ταξίδια που βιώνουμε όλοι μας.
mdn-buterfly.jpg

embroidered-2-005261.jpg

Ζωγραφική, μόδα, φωτογραφία. Που συναντώνται τελικά οι τρεις αυτές έννοιες;

Η μόδα κάποια στιγμή, στην εξέλιξή της, γίνεται παράδοση και η παράδοση με τη σειρά της γίνεται έμπνευση για τη ζωγραφική, τη φωτογραφία αλλά και κάθε μορφή τέχνης.

Μιλήστε μας για τη γνωριμία σας με τον κύριο Georgiev. Ποια κοινά -ή και αντίθετα- στοιχεία σας οδήγησαν πέντε χρόνια αργότερα να θεωρείτε ο ένας τον άλλον καλό φίλο;

Κοινά στοιχεία μας είναι η αντίληψη που έχουμε γύρω από την αισθητική, το χώρο και τον χρόνο. Τα ταξίδια στο χώρο και στον χρόνο, η μουσική, η ωραία παρέα και ένα μόνιμο γλυκό συναίσθημα μας έκαναν καλούς φίλους και συνεργάτες. Η διαφορά ηλικίας που έχουμε με τον Anatoli νομίζουμε ότι συμπληρώνει και με μια αθωότητα αυτή τη συνεργασία.
torero.jpg
embroidered.jpg

Θεωρείστε από τους φωτογράφους που διαμόρφωσαν τον χώρο των περιοδικών, αρνούμενος να συμβιβαστείτε σε κλισέ. Τι θέλετε να καταφέρετε μέσα από τον φακό σας;

Και όσο βρισκόμουν στον χώρο των περιοδικών αλλά και τώρα, προσπαθώ πάντα να καταγράψω την αλήθεια μου. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να καταφέρω.

Ζώντας πια στην digital εποχή των social media, πώς διατηρείτε ζωντανή την αισθητική που κυριαρχούσε σε editorial και σελίδες περιοδικών; Είναι πιο δύσκολο τώρα;

Δεν υπάρχει πουθενά πια, παγκοσμίως μιλώντας, η ίδια αισθητική που κυριαρχούσε τότε στα περιοδικά. Αλλά πώς να είναι ίδια, αφού είναι διαφορετική η εποχή; Δεν είναι πιο δύσκολα τώρα, απλά είναι αλλιώς.

Η δική σας σχέση με τα social media ποια είναι; Τα θεωρείτε πια απαραίτητα για έναν φωτογράφο ή καλλιτέχνη για να μπορέσει να αναγνωριστεί το έργο του;

Η σχέση μου με τα social media είναι πολύ καλή, όσο μου το επιτρέπει βέβαια ο χρόνος. Φυσικά, κάθε μέσο αναγνώρισης είναι χρήσιμο για κάθε καλλιτέχνη, και πάντα ανάλογο της εποχής του.

Τι θυμάστε ποιο έντονα από τη μέχρι τώρα πορεία σας;

Είχα υπέροχες συνεργασίες με τους καλύτερους στιλίστες, μακιγιέρ, κομμωτές  και εκδότες, που πάντα θυμάμαι με αγάπη. Είχα και πολύ κακές, που δεν τις θυμάμαι καν. Οι συνεργασίες με τις αγαπημένες μου μούσες, Μάρα Δεσύπρη, Σοφία Χρυσοχοίδου κι Έστερ Μαστρογιάννη, είναι πάντα κομμάτι του εαυτού μου και της δουλειάς μου, και δεν παύουν να συνεχίζονται στα τωρινά και τα μελλοντικά μου projects.
a-voyage-invitation.jpg

Σας λείπει η εποχή του χαρτιού ή είστε άνθρωπος που δεν κοιτά ποτέ πίσω;

Δεν μου λείπει γιατί δεν εγκατέλειψα ποτέ το χαρτί, άλλωστε συνεχίζω να τυπώνω, με τις εκθέσεις και τις εκδόσεις βιβλίων. Αλλά και περιοδικά με χαρτί ακόμα υπάρχουν. Λιγότερα, αλλά υπάρχουν. Για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημα, πάντα κοιτάω λίγο μπροστά και λίγο πίσω.

Πείτε μου την άποψή σας για την ελληνική σκηνή της μόδας σήμερα. Δεδομένων των συνθηκών, ποιους νέους σχεδιαστές ξεχωρίζετε και θαυμάζετε για την πορεία τους;

Η άποψή μου για την ελληνική μόδα είναι και ήταν πάντα η ίδια, θεωρώ ότι είναι ένας χώρος με πολύ μεγάλα ταλέντα και πολύ μεγάλους κομπογιανίτες. Έτσι είναι όλη η Ελλάδα, σε όλους τους τομείς και σε κάθε εποχή.

Στη δική σας καθημερινότητα, η μόδα τι ρόλο παίζει;

Καμία, η μόδα δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο, παρά μόνο το στιλ. Άλλωστε αυτό είναι που θαυμάζω και στην εμφάνιση ενός ανθρώπου.
embroidered-detail.jpg

Ποια γυναίκα έχετε φωτογραφίσει και σας μάγεψε με την παρουσία της και ποια ελπίζετε να ποζάρει κάποτε στον φακό σας -και γιατί;

Εκτός από τις μούσες μου, με μάγεψε η Jerry Hall όταν τη φωτογράφισα. Θα ήθελα να φωτογραφίσω την Tilda Swinton σε ένα από τα projects που κάνουμε, για το υπέροχο πρόσωπό της, σε συνδυασμό με την εσωτερικότητα που μου βγάζει.

Πώς ορίζετε την κομψότητα σε μια πρόταση;

Σιλουέτα μη κραυγαλέα.

Τι άλλο ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;

Ο Anatoli, η Έρικα και εγώ, ετοιμάζουμε ένα ιστορικό project που θα παρουσιαστεί το 2020-2021 με σκοπό να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Info: Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 4 Απριλίου στο Κτίριο Αμαλίας 36. 

hermes.jpg