fbpixel

Search icon
Search
5+1 τροφές που θα ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας
WELLNESS

5+1 τροφές που θα ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Αφήστε τη φύση να κάνει για ακόμα μία φορά το θαύμα της!


Όπως ήδη γνωρίζουμε η διατροφή διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, στην επιδερμίδα, στην ψυχολογία, αλλά και στο σώμα μας. Έτσι, πολύ λίγες φορές εστιάζουμε στα οφέλη που έχουν συγκεκριμένες τροφές, όσον αφορά τον εγκέφαλο και την ορθή λειτουργία του.

Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω!

Γενικότερα, τα συστατικά και οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε διεισδύουν στο αίμα, μεταφέρονται σε ολόκληρο το σώμα και φτάνουν μέχρι και τον εγκέφαλο μας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως επηρεάζουν την παραγωγικότητα μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλά και τον τρόπο εργασίας μας.

Με αυτόν τον τρόπο, η δίαιτα, η άσκηση και ο ύπνος συνδυαστικά επηρεάζουν το πώς συμπεριφερόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Συνεπώς, εάν αυτές οι τρεις παράμετροι εξισορροπηθούν, τότε θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την αντοχή του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας, αλλά και να προστατεύσουμε δραστικά τον εγκέφαλο μας από πιθανές βλάβες, όπως και από την φθορά που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Άλλωστε, οι βασικότερες διατροφικές συστάσεις για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωή είναι η πρόσληψη 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών και κρεατικών, η πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων νερού, η προτίμηση σε προϊόντα ολικής άλεσης και σε ξηρούς καρπούς.

Ποιες τροφές τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία;

Λιπαρά ψάρια

shutterstock-1379179709-1.jpg

Αυτό το είδος ψαριών (π.χ. σολομός ) προστατεύει τους νευρώνες (κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος) από τη συγκέντρωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

shutterstock-174088328.jpg

Μερικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι το μαρούλι, το λάχανο και το σπανάκι που είναι πλούσια σίδηρο, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ.

Φρούτα και λαχανικά

shutterstock-283675259.jpg

Συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα βατόμουρα, τα μούρα, οι μπανάνες, οι μελιτζάνες, τα καρότα, το σκόρδο, το avocado, οι φράουλες, η καρύδα και το ρόδι, ενισχύουν σημαντικά την λειτουργία του εγκεφάλου.

Πράσινο τσάι

shutterstock-1384876295.jpg

Το πράσινο τσάι είναι πολύ γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και προτιμάται από πολλούς καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός, όμως, από την ενεργοποίηση και ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, συμβάλλει και στην τόνωση της εγκεφαλικής μας λειτουργίας. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των θρεπτικών ουσιών που περιέχει καταπολεμά την πνευματική κόπωση και βελτιώνει τη μνήμη, αλλά και τη διάθεση.

Ελαιόλαδο και κρασί

shutterstock-265400270.jpg

Είμαστε πολύ τυχεροί, καθώς ζούμε σε μια χώρα που εξάγει αξιοζήλευτα αγροτικά και φυτικά προϊόντα, εκτός των άλλων. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνεται και να τα εντάξουμε με κάθε τρόπο στη διατροφή μας. Αναλυτικότερα, το ελαιόλαδο αυξάνει τη μαθησιακή ικανότητα και προφυλάσσει τα εγκεφαλικά νεύρα, ενώ το κρασί (κατά κύριο λόγο το κόκκινο) προστατεύει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Μαύρη σοκολάτα

shutterstock-561770467-1.jpg

Εάν συγκαταλέγεστε στους λάτρεις της σοκολάτας, τότε μάλλον σήμερα είναι η τυχερή σας ημέρα. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και για αυτόν τον λόγο ενισχύει την καλή διάθεση και την συγκέντρωση. Παράλληλα, το κύριο συστατικό της που είναι το κακάο βελτιώνει την ροή του αίματος στην εγκεφαλική περιοχή.

    Ποιες τροφές βλάπτουν τον εγκέφαλο;

    • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
    • Τηγανητά
    • Αλκοόλ
    • Fast food, καθώς περιέχει trans λιπαρά
    • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
    • Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
    • Νικοτίνη

    Υπάρχουν φυσικοί τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την λειτουργία του εγκεφάλου μας και να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα μας. Ωστόσο, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε πράξη η βέλτιστη λύση είναι να επισκεφθείτε έναν Διατροφολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σας προσφέρει πολύτιμες διατροφικές συμβουλές και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για τις δικές σας ανάγκες.