Tο να παραμένει δημιουργική είναι η βασική επιδίωξή της στη ζωή. Η Ελληνοελβετίδα Iliodora Margellos ανάμεσα σε άλλα επιμελήθηκε με τα κομψοτεχνήματά της τις βιτρίνες της boutique Hermès στην Αθήνα, αναδεικνύοντας το ελληνικό στοιχείο και την αξία του χειροποίητου. Στο έργο της, οι ζωντανές απεικονίσεις της ελληνικής τοπογραφίας και μυθολογίας αντικατοπτρίζουν τη μικτή κληρονομιά της. Εστιάζοντας σε θέματα γυναικείου ρόλου, προκαλώντας αισθήματα νοσταλγίας και εξερευνώντας τα όρια της σύγχρονης έκφρασης, εμποτίζει την τέχνη της με τα πλούσια χρώματα των ελληνικών νησιών.
Έχει στο ενεργητικό της σπουδές Τέχνης στο Yale και το Columbia, καθώς και μια σειρά συμμετοχών σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, όπως τη Frieze London και το Enter Fair στην Κοπεγχάγη. Παράλληλα, το έργο της έχει παρουσιαστεί από αξιόλογους φορείς παγκοσμίως, όπως το Μουσείο Ελληνικού Μοντέρνου Πολιτισμού στην Αθήνα και τα Louise Bourgeois’ Sunday Salons στη Νέα Υόρκη.

Τι θα πει δημιουργικότητα για εσάς; Δημιουργικότητα είναι να βρίσκεις λύσεις στις προκλήσεις που υπάρχουν και να είσαι πρόθυμος να βγεις από την comfort zone σου. Είναι, επίσης, να βιώνεις το αποτέλεσμα των προσπαθειών σου, το οποίο είναι συχνά απροσδόκητο. Υπάρχει ένα στοιχείο μαγείας σε όλα αυτά!
Είστε μια πολυτάλαντη γυναίκα. Πώς καταφέρατε να φτάσετε εδώ που βρίσκεστε σήμερα; Πώς προκύπτει η έμπνευση στη real art; Προσπαθώ να διευρύνω συνεχώς το λεξιλόγιό μου, για να διατηρώ ένα ευέλικτο μυαλό. Στην πραγματική ζωή, ο καθορισμός ορίων μπορεί συχνά να σταθεί εμπόδιο για έναν καλλιτέχνη, μιας και η δημιουργική έκφραση μας καλεί να «σπάσουμε» τα όρια για να δούμε τι βρίσκεται πέρα από αυτά. Η έμπνευση έρχεται όταν είμαι έτοιμη να επικοινωνήσω οπτικά αυτό που έχω στο μυαλό μου και όταν νιώθω έτοιμη να μοιραστώ ένα καινούριο έργο με άλλους.

Τι επιρροές σάς ασκεί η Ελλάδα; Η χώρα αυτή είναι ταυτόχρονα μια ανάμνηση της παιδικής μου ηλικίας και ένα μέρος που μπορώ να αποκαλώ με ασφάλεια «σπίτι» μου σήμερα. Η γη της έχει μια απίστευτη ενέργεια που συνδυάζει το παλιό και το νέο με αναγεννητικό τρόπο. Η ομορφιά που βρίσκει κανείς στη νοσταλγική παρακμή των αρχαίων τοπίων της Ελλάδας με βοήθησε να συμφιλιωθώ με το παρελθόν μου και να μάθω πώς να κάνω χώρο για το νέο.
Η συνεργασία σας με τον οίκο Hermès να φανταστώ πως είχε ιδιαίτερη σημασία για εσάς... Φυσικά! Θεωρώ ότι ο οίκος Hermès διατηρεί την παράδοση με τον πιο κομψό τρόπο. Η σημασία των οικογενειακών αξιών και η χειροτεχνία εκτιμώνται ιδιαίτερα σε όλη την Ιστορία του, σ’ ένα επίπεδο απόλυτου επαγγελματισμού που δε συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο έχω βιώσει.

«Ο διάλογος για την ομορφιά είναι μια αόριστη συζήτηση. Διατηρώ την ιδέα της ομορφιάς ως κάτι που εκθέτει την πραγματική ευπάθεια σε προσωπικές λεπτομέρειες που είναι πρόθυμες να βγουν στην επιφάνεια για να σε προστατέψουν από την επιπολαιότητα».
Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά και πώς τα αναδεικνύετε σ’ ένα νέο έργο Τέχνης;
Χωρίς αμφιβολία, τα συγχωρητικά υλικά: η πράξη του κεντήματος ή της ύφανσης, δηλαδή η δημιουργία μιας ιστορίας συναισθημάτων, τα οποία τα μοιράζεται κανείς μέσω του ρυθμού του νήματος. Μου αρέσει να διατηρώ την ελευθερία να αφαιρώ ό,τι θεωρώ πως δεν έχει πλέον θέση σε αυτήν την ιστορία, όπως και να αλλάζω γνώμη εντελώς. Αυτό είναι το νόημα της συγχώρεσης!
Ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης και του design στη ζωή σας; Μου θυμίζουν ότι η εξύψωση των εγκόσμιων είναι αυτό που κρατά όλα τα κομμάτια μαζί, για να ανασυνταχθούν σε κάτι που αξίζει να ζήσουμε, το οποίο είναι σεβαστό και αποκαλυπτικό στην καθημερινή μας ζωή. Μου αρέσει να ασχολούμαι και με τους δύο αυτούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια συγχώνευσή τους, μια δυναμική που αμφισβητεί τα αντίστοιχα όριά τους.

Πώς αισθάνεστε εκείνη τη μαγική στιγμή της ολοκλήρωσης ενός έργου; Δεν είμαι βέβαιη αν ένα έργο ολοκληρώνεται ποτέ εντελώς. Πιστεύω ότι υπάρχει πάντα περιθώριο να το κάνεις καλύτερα, αλλά το παρουσιάζεις όταν αποφασίζεις να το σταματήσεις. Τελικά, έρχεται μια στιγμή που θα φέρει την αίσθηση της βεβαιότητας ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, κι έτσι αποφασίζεις να το απελευθερώσεις.
Υπάρχει η υπογραφή σας σε πολλά έργα. Θεωρείτε κάποιο το καλύτερό σας; Το “Deliverance”, μια οργανική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας αναρτημένη στο διάστημα, τόσο ανθεκτική όσο και ευάλωτη ταυτόχρονα, όπως η εξέλιξη της ζωής που αναπτύσσεται στη μήτρα και βρίσκει φως μετά τη γέννηση.
Μιλήστε μας για τις συνεργασίες σας και τα μαθήματα που πήρατε από αυτές. Όσο κι αν εκτιμώ τη μοναξιά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και την παραγωγή ενός έργου Tέχνης, έχω επίσης καταλήξει να αναγνωρίζω και να είμαι ευγνώμων για τις ανταποδοτικές εμπειρίες που έχει να προσφέρει μια συνεργασία. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχω δουλέψει μέχρι στιγμής έχουν μια δική τους αισθητική ταυτότητα και έχουν φέρει νέα επίπεδα κατανόησης στο πώς προσεγγίζω τη δουλειά μου ως καλλιτέχνιδα.

Έχετε αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες; Τον Βλάσση Κανιάρη (1928-2011) για την ειλικρίνεια και τη διαχρονικότητα του έργου του.
Από διεθνείς καλλιτέχνες; Τη Louise Bourgeois, που αντιμετώπισε ανοιχτά τα τραύματά της, τον Mike Kelley, που προσπάθησε να πολεμήσει τους δαίμονές του, την Eva Hesse, για τη βραχύβια, ισχυρή ιδιοφυΐα της.
Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Κάνω μόνο ένα βήμα τη φορά στα περισσότερα πράγματα στη ζωή μου!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025