Το ταχίνι έχει μπει έντονα στο διατροφολόγιο των περισσοτέρων τα τελευταία χρόνια. Τα οφέλη του είναι πολλά και η γεύση του ξεχωριστή. Προάγει την υγεία της καρδιάς, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης ενώ παράλληλα είναι και ιδανική τροφή για μετά την προπόνηση. Από την άλλη πλευρά, οι αρκετές θερμίδες που έχει μας οδηγούν στο να το καταναλώνουμε με μέτρο. Καθώς το ταχίνι παράγεται από το σουσάμι είναι μία από τις πιο νόστιμες νηστίσιμες επιλογές. Κι ενώ το έχουμε συνηθίσει στις γλυκές του εκδοχές, εμείς θα σας πείσουμε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε αλμυρές συνταγές.
Ανακαλύψτε τες παρακάτω και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Ταχινόσουπα
Υλικά
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 πράσο
- 1 φλυτζ. αστράκι ή όποιο άλλο ψιλό ζυμαρικό προτιμάτε
- Λίγα αποξηραμένα βασιλομανίταρα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ταχίνι
- Χυμός από ½ λεμόνι
- Χυμός από ½ πορτοκάλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα λαχανικά με τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει και τα σιγοβράζουμε μόνο με αλάτι και πιπέρι. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το αστράκι για 5-6 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα βασιλομανίταρα και σκεπάζουμε με το καπάκι για άλλα 5 λεπτά. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, κρατάμε μια κούπα από το νερό τους και τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε στον πολτό των λαχανικών το ζυμαρικό μας και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια αποσύρουμε από την φωτιά. Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο από το νερό των λαχανικών που έχουμε κρατήσει. Τέλος, ενσωματώνουμε το «ταχινολέμονο» στην ταχινόσουπα και σερβίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού.
Κριθαράκι με ταχίνι
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 250 γρ. κριθαράκι
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 50 γρ. λιαστές ντομάτες
- 60 γρ. ταχίνι
Για το σερβίρισμα
- 1 ντοματίνια
- ρίγανη
- σουσάμι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσουν. Βάζουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό να θωρακιστεί. Βάζουμε μία δόση από τον ζωμό λαχανικών, τη ντομάτα κονκασέ και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις απορροφηθεί η υγρασία προσθέτουμε άλλη μια δόση από τον ζωμό και ανακατεύουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία επιπλέον 4-5 φορές μέχρι να βράσει το κριθαράκι. Ιδανικά ο ζωμός μας πρέπει να είναι ζεστός για να μην ρίχνει τη θερμοκρασία της κατσαρόλας μας. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με ντοματίνια, ρίγανη, σουσάμι και ελαιόλαδο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Κουλουράκια με ταχίνι
Υλικά
- 1/2 φλυτζ. ταχίνι
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλυτζ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του*
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
- 2 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ταχίνι και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, στον υπόλοιπο χυμό, ρίχνουμε τη σόδα και αφού αλληλοεπιδράσουν τα ενσωματώνουμε στο μείγμα, μαζί με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμαράκι. Πλάθουμε σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά στις αντιστάσεις του φούρνου μας.
Ταχινόπιτα
Υλικά
Για την πίτα
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ.)
- 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
- 1/4-1/2 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.σ. κανέλα (κοφτή)
- 1/2 κ.γ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
- 1/2 κ.γ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
- 320 γρ. χλιαρό νερό (περίπου 1½ φλ.)
Για την γέμιση
- 400 γρ. ταχίνι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό νερό της συνταγής. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Η ταχινόπιτα μπορεί να γίνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και λίγο λίγο το νερό (περίπου 1,5 φλ.). Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη. Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 7 με 8 λεπτά, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο. Η ζύμη θα φουσκώσει έτσι κι αλλιώς και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος απλά θα πάρει παραπάνω χρόνο.
Για τη γέμιση
Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και πλάθουμε σε μακρύ ρολό. Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε για να µη ξεραθούν. Τα αφήνουμε για 15′ να ξεκουραστούν. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30×12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες όταν ψηθούν. Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά.
Για το ψήσιμο
Τυλίγουμε την ταχινόπιτα σε σαλίγκαρο (σαρίκι). Την ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο. Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο). Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 30΄, να ροδίσουν καλά. Αν φτιάξετε μικρές ταχινόπιτες θέλουν ψήσιμο στους 150°C για 15-20′. Μόλις ροδίσουν και μοσχοβολήσουν είναι έτοιμες. Ζεστές είναι το κάτι άλλο, αλλά και κρύες είναι το ιδανικό σνακ. Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στη γέμιση με μέλι. Μπορείτε αντί για 8 μεγάλες να κάνετε 16 μίνι ταχινοπιτάκια
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου