Το βραδινό αποτελεί ένα από τα τρία βασικά γεύματα. Μάλιστα, έπειτα από μία κουραστική και απαιτητική ημέρα έχουμε την ανάγκη από πεντανόστιμες γεύσεις που θα συμβάλλουν στην χαλάρωση και την ηρεμία. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές συνήθως συνοδεύονται από αρκετές θερμίδες και λιπαρά, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί «ενοχικό» γι' αυτές τις ώρες. Για να μην νιώσετε ξανά τύψεις λοιπόν, αλλά και για να ικανοποιήσετε στο έπακρο τη γευστική σας παλέτα, συγκεντρώσαμε παρακάτω 4 πεντανόστιμες συνταγές με λίγες θερμίδες για όλα τα γούστα.
Συνεχίστε να διαβάζετε για να τις ανακαλύψετε κι είμαστε σίγουρες ότι θα σας ξετρελάνουν!
Vegan Pizza
Υλικά
- 1 ζύμη για πίτσα
- 150 γραμμάρια vegan τυρί
- 3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας για πίτσα
- 2 μανιτάρια μεγάλα
- 1 κρεμμύδι σε λωρίδες λεπτές
- 1 ντομάτα σε στρογγυλές φέτες
- 2 κουταλιές σούπας μαύρες ελιές, κομμένες
- Πιπέρι
- Φρέσκος βασιλικός
Εκτέλεση
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη και την καλύπτουμε με τη σάλτσα ντομάτας και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το μισό τυρί, σε κομμάτια και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες, τις ντομάτες, τις ελιές και το υπόλοιπο τυρί. Ρίχνουμε πιπέρι και βάζουμε την πίτσα να ψηθεί για 20 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό ή ρόκα.
Ψητά λαχανικά με dressing ταχίνι
Υλικά
- 200 γρ. καρότα, λευκά
- 200 γρ. αγκινάρες, Ιερουσαλήμ
- 200 γρ. καρότα baby
- 2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος
- 2 κρεμμύδια
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το dressing ταχινιού
- 1 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- 50 γρ. ταχίνι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 50 γρ. νερό
- πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ξεφλουδίζουμε τα λευκά καρότα, τις αγκινάρες και τα baby καρότα. Κόβουμε στα 4 τα λευκά καρότα και τις αγκινάρες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και τα baby καρότα. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες πάχους 1 εκ. και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά και τα απλώνουμε σε ένα ταψί 30x40 εκ. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Για το dressing ταχινιού
Όσο ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάζουμε το dressing. Χτυπάμε σε ένα γουδί το σκόρδο με λίγο αλάτι μέχρι να λιώσει εντελώς και το προσθέτουμε το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού και το νερό. Ανακατεύουμε με το γουδοχέρι. Προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε πάνω από τα λαχανικά.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Wrap με κοτόπουλο & σαλάτα
Υλικά
- 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, ψημένο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
- 5 αραβικές πίτες, μεγάλες
- 150 γρ. μελιτζανοσαλάτα
- 2 ντομάτες, μέτριες
- 1 αγγούρι, μέτριο
- 100 γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια 0.5-1 εκ.
- Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια 1 εκ. Κόβουμε τις ντομάτες στα δύο κατά μήκος και αφαιρούμε τα ζουμιά και τα σπόρια τους. Τις κόβουμε σε κυβάκια 0,5 εκ. Καθαρίζουμε το αγγούρι και αφαιρούμε τους σπόρους του. Το κόβουμε σε κυβάκια 0,5 εκ. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε ένα μπολ. Απλώνουμε καλά 2 κ.σ. από το χούμους πάνω σε κάθε πίτα προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι τα άκρα της. Μοιράζουμε και σκορπίζουμε επάνω σε κάθε πίτα τα υλικά μας μαζί με την κομμένη φέτα και τυλίγουμε εάν θέλουμε. Ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ και πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σαλάτα σολομού
Υλικά
- 1 φιλέτο σολομού
- 1 μικρή πιπεριά
- Σκόρδο
- Λεμόνι
- Σκόνη σκόρδου
- Μαϊντανό
- Πιπέρι
- Μαρούλι
- Βασιλικός
- Ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση
Αλείψτε το σολομό με το λεμόνι, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγη σκόνη σκόρδου, τον μαϊντανό και το πιπέρι. Ψήστε το σολομό μέχρι να ροδίσει σε μέτριο φούρνο. Ανακατέψτε το μαρούλι με την πιπεριά, τον βασιλικό, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την ρίγανη, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Βάλτε από πάνω το ψάρι
Καλή σας απόλαυση!