Πολλές φορές, λόγω άγχους και φόβου, αναβάλουμε για αύριο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα –στην καλύτερη των περιπτώσεων ή δεν επιχειρούμε ποτέ να κάνουμε το μεγάλο βήμα που επιθυμούμε τόσο καιρό. Η αναβλητικότητα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει πολύ κόσμο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καθησυχάζονται στο procrastinating mood τους επειδή καταφέρνουν να «σώσουν» την κατάσταση τελευταία στιγμή ή εκείνοι που λένε «από Δευτέρα» και δεν το εφαρμόζουν ποτέ. Εμείς, ανακαλύψαμε τα πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά tips για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητά σας και να μπείτε ξανά σε μια παραγωγική ρουτίνα!
1. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας
Για να κατανοήσετε ότι η αναβλητικότητα είναι ένα τροχοπέδη στη ζωή σας, πρέπει να αντιληφθείτε την αρνητική του υπόσταση. Ο πιο άμεσος τρόπος για να το εφαρμόσετε αυτό, να βρείτε τη ρίζα του λάθους και να μεταβάλετε την κατάσταση είναι να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας, δίνοντάς του νοητές απαντήσεις. Επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας η αναβλητικότητα; Σας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα το να μεταθέτετε υποχρεώσεις; Τα αποτελέσματα της δουλειάς σας είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα των δυνατοτήτων σας; Με τέτοιες, απλές ερωτήσεις θα αντιληφθείτε την έκταση του προβλήματος και θα είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα για την αλλαγή.
2. Πείτε όχι
Συχνό φαινόμενο των ημερών, κυρίως λόγω των διαστρεβλωμένων προτύπων που προβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι να προσπαθούμε να χωρέσουμε περισσότερες ευθύνες από αυτές που επιτρέπει το πρόγραμμά μας, με στόχο την επιτυχία. Αν όμως αναλάβετε 10 πράγματα μέσα στην εβδομάδα, γνωρίζοντας ότι μπορείτε να φέρετε εις πέρας τα 5 ή τα 7 ή ακόμα και τα 9, πιέζεται τον εαυτό σας να ανταπεξέρχεται σε μια κατάσταση ουτοπική, πράγμα ανέφικτο. Ακόμα κι αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε ένα απαιτητικό task, αναρωτηθείτε με τι όρους έγινε αυτό. Άλλες φορές, προκειμένου κάτι να γίνει καλά αναβάλετε συνεχώς την ολοκλήρωσή του, με αποτέλεσμα να εξελιχρεί σε πραγματική «Οδύσσεια». Πρέπει, λοιπόν να ξεχωρίσετε τις υποχρεώσεις και ευθύνες σας σε σημαντικές και ασήμαντες. Πρέπει να μάθετε να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές ή τύψεις, χωρίς να φοβάστε πως το όχι σας αντιστοιχεί στην αποτυχία.
3. Κάντε λίστες
Η αναβλητικότητα συχνά καλύπτεται από την δικαιολογία της αφηρημάδας, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα. Ξεκινήστε να δημιουργείτε λίστες με τα tasks της κάθε μέρας, αναλυτικά από το πρωί. Μην σημειώνετε μόνο τα σημαντικά, σε πρώτο επίπεδο. Προσθέστε ακόμα και τις δουλειές του σπιτιού, τους λογαριασμούς, τα γεύματά σας ή μια σειρά που θέλετε να ξεκινήσετε. Δίπλα από το κάθε bullet σχεδιάστε ένα μικρό τετράγωνο, το οποίο κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε μια διαδικασία θα το σημειώνετε. Με αυτή τη διαδικασία, της απτής καταγραφής των καθηκόντων σας, μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε τι κάνετε μέσα στη μέρα σας, πόσο χρόνο καταναλώνει και πόσο αναγκαίο είναι. Σταδιακά, θα μάθετε να κατανέμετε καλύτερα τις υποχρεώσεις σας και να τα υλοποιείτε όλα στην ώρα τους.
4. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας
Στην αρχή, ένας εύκολος τρόπος για να πείτε στον εαυτό σας «τα κατάφερα!» είναι να τον επιβραβεύετε με κάθε σημαντική επιτυχία. Αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε μια σημαντική δουλειά, αν πάρετε επιτέλους τηλέφωνο τον υδραυλικό για τη βρύση που στάζει εδώ και 3 μήνες, αν κάνετε επιτέλους το ταξίδι που αναβάλετε εδώ και εβδομάδες, τότε, ευχαριστείστε τον εαυτό σας είτε λεκτικά είτε υλικά. Μπορείτε να φάτε κάτι γλυκό που αποφεύγετε λόγω διατροφής ή να αγοράσετε εκείνα τα σκουλαρίκια που χαζεύετε στη βιτρίνα της γειτονιάς σας. Η επιβράβευση μπορεί να έχει όποια μορφή επιθυμείτε εσείς. Σταδιακά, οι επιτυχίες θα είναι τόσες, που θα αποτελούν τη ρουτίνα σας, συνεπώς η επιβράβευση θα μοιάζει άτοπη. Δελεάστε τον εαυτό σας and get things done!
5. Πρωινό ξύπνημα
Ένας παράγοντας -μεγάλος και σημαντικός- της αναβλητικότητας, είναι ο χρόνος. Ο χρόνος σας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχετε και πρέπει να τον αξιοποιείται όπως εσείς επιθυμείτε και με όποιους επιθυμείτε. Το πρωινό ξύπνημα σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε περισσότερη ώρα για τον εαυτό σας πριν τη δουλειά, αλλά είναι και μια συνήθεια που θα σας κάνει μακροπρόθεσμα πιο παραγωγικούς. Ένα καλό πρωινό κι ένα ντους ενεργοποιούν τον οργανισμό σας, σαν ένα είδος αφύπνισης. Ετοιμάστε το outfit και lunch box σας από την προηγούμενη μέρα, ώστε να κερδίσετε μερικά επιπλέον λεπτά και ξεκινήστε δυναμικά το πρόγραμμά σας! Δεν είναι παράξενο, άλλωστε, που όλα τα early birds καταφέρνουν και πετυχαίνουν ευκολότερα και αβίαστα τους σκοπούς τους. Δοκιμάστε το!