Η καλοκαιρινή απόλαυση συνδέεται με φρέσκο ψάρι, ταξιδιάρικη μυρωδιά ούζου, μοσχομυριστό βασιλικό και δροσερό λεμόνι. Και όλα αυτά, "μπλεγμένα" μοναδικά με την πλούσια γεύση των ζυμαρικών. Μόνοι μας ή με την αγαπημένη μας παρέα, μπορούμε να δημιουργήσουμε την πιο επιμελημένη τραπεζαρία, η οποία θα αποπνέει παραδοσιακά αρώματα που μας μεταφέρουν απευθείας δίπλα στη θάλασσα.
Εμείς συγκεντρώσαμε 3 συνταγές με θαλασσινές μακαρονάδες, όπου με απλές και εύκολες τεχνικές μπορούμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη καλοκαιρινή απόλαυση!
Μακαρόνια με τόνο και κόκκινη σάλτσα
Υλικά
- 1 συσκ. σπαγγέτι (χωρίς γλουτένη)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 12 ντοματίνια (κομμένα στη μέση (βελανίδια))
- 1 ντομάτα (τριμμένη)
- 2 συσκ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. ελιές (φιλέτο)
- 1 συσκ. τόνος σε νερό
- 2 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- 1 κ.σ. κάπαρη (ψιλή)
- Λίγο αγουρέλαιο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 1 λεπτό λιγότερο, από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα. Αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύουμε και βράζουμε για 8 λεπτά. Στραγγίζουμε τον τόνο από το νερό. Τον θρυμματίζουμε και τον ρίχνουμε στη σάλτσα. Προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη. Όπως στάζουν τα βρασμένα μακαρόνια τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα νερά που στάζουν. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Τέλος, πασπαλίζουμε τη μακαρονάδα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, αλατίζουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Γαριδομακαρονάδα
Υλικά
- 8 γαρίδες μέτριες κατά προτίμηση φρέσκιες
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
- 1/4 φλ. ούζο
- 1 πρέζα/ες καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
- 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
- 2 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 300 γρ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
Βγάζουμε το κέλυφος από το σώμα και αφήνουμε το κεφάλι, γιατί σε αυτό κρύβεται όλη η νοστιμιά. Δείτε εδώ πως καθαρίζονται σωστά τα θαλασσινά. Αφαιρούμε με προσοχή το έντερο από την ράχη της κάθε γαρίδας που θα χρησιμοποιήσουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την καυτερή πιπερίτσα, για έξτρα σπιρτάδα. Σβήνουμε με το ούζο, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε τις γαρίδες σε μία πιατέλα και τις σκεπάζουμε. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να μην παραβράσετε τις γαρίδες. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Ξαναρίχνουμε τότε τις γαρίδες να βράσουν, για 2 λεπτά μόνο, με τη σάλτσα. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε με μία τσιμπίδα. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι όπως στάζουν νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέσα στη σάλτσα για 1 λεπτό, σε δυνατή φωτιά για να "γλασάρει" η σάλτσα. Πασπαλίζουμε τη μακαρονάδα με το μαϊντανό.
Spaghetti alle Vongole
Υλικά
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 800 γρ. αχιβαδάκια (vongole)
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 καυτερή πιπερίτσα (ψιλοκομμένη)
- 2 κ.σ. φρυγανιά
- 4 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε πρώτα τα αχιβαδάκια σε μπόλικο νερό. Τα αφήνουμε για 1 ώρα σε μπολ καλυμμένα με νερό να αποβάλουν την άμμο. Τα ξεπλένουμε ξανά.
Σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπεριά για 1 λεπτό, να ξανθύνουν. Αφαιρούμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα αχιβαδάκια με ελάχιστο νερό και δυναμώνουμε τη φωτιά. Πάρτε τα μικρά αχιβαδάκια, είναι πιο εύγευστα, και μην τα παραβράσετε γιατί σκληραίνουν και χάνουν τη νοστιμιά τους. Σκεπάζουμε το τηγάνι και ανακατεύουμε πότε πότε για να ανοίξουν οι αχιβάδες (4 με 5 λεπτά). Όσες αχιβάδες δεν ανοίξουν, τις αφαιρούμε. Προσθέτουμε τη φρυγανιά και το μαϊντανό. Στο μεταξύ, βράζουμε τα σπαγγέτι 2 λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Με τσιμπίδα, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε δυνατή φωτιά τα αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι το νερό των ζυμαρικών και το ζουμί από τα αχιβαδάκια να γίνουν παχιά σάλτσα. Μοιράζουμε σε τέσσερα πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου