Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη θέσει πολύ γερές βάσεις για μία ακόμη επιτυχημένη διεξαγωγή του, γνωστοποιώντας όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι περιμένουμε να δούμε τη φετινή χρονιά. Αυτήν τη φορά, το Φεστιβάλ αποκάλυψε ότι θα τιμήσει δύο σπουδαίους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, στη διάρκεια του, από τις 6 έως 16 Μαρτίου. Πρόκειται για τον Γάλλο δημιουργό Nicolas Filibère, ο οποίος τολμά να καταδυθεί στα άδυτα του ανθρώπινου ψυχισμού και την Αμερικανίδα σκηνοθέτη και φωτογράφο Lauren Greenfield, η οποία αποκαλύπτει την παρακμή της αμερικανικής νεόπλουτης κοινωνίας.
Nicolas Philibert
Ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες των εποχών μας, ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο και βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Nicolas Philibert, δημιουργός σπουδαίων ντοκιμαντέρ, όπως το "Être et avoir" και "Nénette" θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στις τέχνες. Στα πολύ σημαντικά γεγονότα της παρουσίας του στη πόλη συγκαταλέγεται το γεγονός ότι θα παραδώσει ένα Masterclass, το οποίο θα συντονίσει ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, παραγωγός και σεναριογράφος Marco Gastin.
Η φιλοσοφία του
O Γάλλος σκηνοθέτης καταπιάνεται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και παρατηρήσεων του κόσμου στις ταινίες του, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως πρωτότυπες και ακριβείς. Ο δημιουργός εκφράζει μια σειρά από επίκαιρους και θεμελιώδεις κοινωνικούς προβληματισμούς, επιδεικνύοντας αφοσίωση, σεβασμό και ευαισθησία απέναντι στο εκάστοτε θέμα του. Ο ίδιος σημειώνει: «Με συναρπάζει πρωτίστως ο εύθραυστος χαρακτήρας του απρόβλεπτου και όχι η άνεση της βεβαιότητας. Η αθέατη πλευρά είναι εκείνη που έχει ενδιαφέρον».
Τα έργα του που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Στο πλαίσιο του spotlight που διοργανώνει το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθεί μια σειρά ταινιών του που αφορούν εναλλακτικές ψυχιατρικές προσεγγίσεις, καθώς και ένα αποκαλυπτικό πορτρέτο των ανθρώπων που εργάζονται ως νοσηλευτές.
Στο "Each and Every Moment" ο σκηνοθέτης ακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα μιας μαθητείας που φέρνει χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες νοσηλευτικής αντιμέτωπους με έννοιες, όπως η σωματική ευθραυστότητα, ο πόνος και οι ασθένειες. Ο χρόνος τους κινείται μεταξύ διαλέξεων και πρακτικής άσκησης. Πρόκειται για μια έντονη και δύσκολη περίοδο, στη διάρκεια της οποίας καλούνται να αποκτήσουν γνώσεις και να εξοικειωθούν με πολύπλοκες τεχνικές διαδικασίες, χωρίς να χάσουν την ανθρωπιά και την ενσυναίσθησή τους.
Το ντοκιμαντέρ "On the Adamant", που απέσπασε Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2023, ρίχνει μια τρυφερή και διαφωτιστική ματιά στον φιλόξενο μικρόκοσμο του Adamant, ενός ξεχωριστού πλωτού κέντρου ψυχικής υγείας στον Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού. Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για έναν μοναδικό σταθμό φροντίδας που καλωσορίζει ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
Στα δύο επόμενα ντοκιμαντέρ του, "At Averroès & Rosa Parks" και "The Typewriter and Other Headaches", ο Filibère διερευνά βαθύτερα το θέμα που τον απασχόλησε σε προηγούμενα έργα του. Τα Averroès και Rosa Parks είναι δύο ψυχιατρικές μονάδες του Παρισιού που ανήκουν στο ίδιο δίκτυο με το Adamant. Χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις και καταγράφοντας συναντήσεις μεταξύ ασθενών και φροντιστών, ο σκηνοθέτης αναδεικνύει μια μορφή ψυχιατρικής που δίνει χώρο στα λεγόμενα των ασθενών.
Στο "The Typewriter and Other Headaches", ο Philibert μαζί με μια ομάδα εθελοντών επισκέπτονται ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα στα σπίτια τους και αναλαμβάνουν να επισκευάσουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενά τους: μια γραφομηχανή, ένα ηχοσύστημα, έναν εκτυπωτή. Οι εθελοντές ακούν προσεκτικά, με σεβασμό και υπομονή, τις ιστορίες, τις ανάγκες και τις ανησυχίες κάθε ασθενούς, ενώ ο σκηνοθέτης τούς επιφυλάσσει τον ίδιο σεβασμό με την κάμερά του. Ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ, και ταυτόχρονα μια έκκληση για συμπόνια.
Lauren Greenfield
Επίκαιρο και αφυπνιστικό, το έργο της σπουδαίας σκηνοθέτιδος και φωτογράφου Lauren Greenfield κριτικάρει την τοξική πλευρά του υπερκαταναλωτισμού και σχολιάζει την παρακμή μιας νεόπλουτης τάξης που ξοδεύεται σε εφήμερες απολαύσεις. Το 27ο TDF θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στο έργο της αμερικανίδας δημιουργού, ενώ ακόμη θα την υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος.
Η φιλοσοφία της
Πνεύμα πολυσχιδές και αεικίνητο, η Lauren Greenfield έχει αποτυπώσει στο έργο της τις παραμορφωμένες όψεις της σύγχρονης εκδοχής του Αμερικανικού Ονείρου. Εδώ και 30 χρόνια, από τότε που διάβασε το βιβλίο "Less Than Zero" του Brett Easton Ellis, ασχολείται με την πλουτοκρατία. Το κυνήγι της ομορφιάς και η εμπορευματοποίησή της, ο εθισμός στην απόκτηση αγαθών, η εξάρτηση από τα χρήματα, η υπερβολή της αφθονίας, η εξουσία και η σαρωτική επέλαση του καταναλωτισμού αποτελούν ορισμένα από τα ζητήματα που διερευνά η Greenfield στο πολυεπίπεδο φωτογραφικό και κινηματογραφικό της έργο.
Τα έργα του που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ
Το πιο πρόσφατο project της δημιουργού, είναι η σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο "Social Studies", ένα πρωτοποριακό κοινωνικό πείραμα που εξερευνά τις επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πρώτη γενιά των digital natives, των σημερινών εφήβων. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από smartphones σε πραγματικό χρόνο, η σειρά ντοκιμαντέρ εξετάζει το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν την παιδική ηλικία. Μας συστήνει μια ομάδα νέων που έρχονται αντιμέτωποι με τον σχολικό εκφοβισμό, τα πιεστικά πρότυπα ομορφιάς, τις μόνιμες συγκρίσεις και τον ρατσισμό, οι οποίοι καλούνται να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους και να λάβουν αποφάσεις που ενδεχομένως θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ένα ωμό και αποκαλυπτικό ταξίδι στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και παράλληλα ένα τρυφερό και ανησυχητικό πορτρέτο μιας γενιάς που μεγαλώνει στην εποχή των social media. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν και τα πέντε επεισόδια της σειράς.