Μία λέξη που συνοδεύεται από τρόμο, από πόνο, από πανικό. Μία λέξη που έχει συνδυαστεί με πολύ άσχημα συναισθήματα, με πολύ άσχημες καταστάσεις. Ο καρκίνος συνεχίζει να υπάρχει, συνεχίζει να «χτυπά» εκατοντάδες ανθρώπους που τίθενται αντιμέτωποι σε κάποια φάση της ζωής τους με αυτόν, ωστόσο, όσο δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο φάρμακο που μπορεί να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, μοναδικό «όπλο» αποτελεί η πρόληψη.
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και η 25η του Οκτώβρη, είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Η ημερομηνία αυτή, έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίσει κάτι πολύ-πολύ σημαντικό. Έρχεται να μας υπενθυμίσει πως υπάρχει ελπίδα και το πιο βασικό, υπάρχει χρόνος. Η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές κι αυτό δεν είναι απλά ένα ακόμη κλισέ, αλλά η πραγματικότητα!
Μην παραμελείτε τον εαυτό σας!
Η πρόληψη μπορεί να κάνει τη διαφορά
Ως ένας άνθρωπος που γενικά αισθάνεται άβολα στην σκέψη και μόνο μίας οποιασδήποτε -ακόμη και της πιο απλής- εξέτασης, μπορώ να κατανοήσω απόλυτα τον φόβο που μπορεί να συνοδεύει όλη αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, τα παραδείγματα που υπάρχουν πλέον γύρω μας παντού -και είναι πραγματικά αμέτρητα- έρχονται να μας δείξουν ότι ο φόβος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να κρατήσει κανέναν μακριά από την αλήθεια. Γιατί λοιπόν να μην προλάβουμε κάτι; Γιατί να μην δράσουμε πιο γρήγορα από αυτό το «φάντασμα» που μέσα σε μία και μόνο στιγμή, μπορεί να τα ανατρέψει όλα; Η πρόληψη σώζει ζωές κι αν αυτή η φράση δεν μπορεί από μόνη της να μας αφυπνίσει, μπορούν να το κάνουν οι μαρτυρίες δεκάδων γυναικών που κινήθηκαν άμεσα, που βρέθηκαν ένα βήμα μπροστά από τον καρκίνο, τον κοίταξαν στα μάτια και τον κέρδισαν. Η μάχη μπορεί να μοιάζει άνιση, ωστόσο, υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό.
Τι μπορείτε να κάνετε; Πρώτο και πολύ-πολύ σημαντικό step, αποτελεί η μαστογραφία, που από την ηλικία των 40 και μετά, είναι απαραίτητο να γίνεται μία φορά το χρόνο. Εξίσου σημαντική, είναι και η κλινική εξέταση του μαστού από εξειδικευμένο γιατρό, κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 20 ετών μετά και τέλος, απαραίτητη είναι και η αυτοεξέταση του μαστού από εμάς τις ίδιες κι αν δεν το κάνετε ήδη, μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, προκειμένου να σας δείξει ακριβώς τις κατάλληλες κινήσεις. Αυτό που πρέπει να τονιστεί βέβαια, είναι πως πρόκειται για μία συμπληρωματική εξέταση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαθιστά τον ιατρικό έλεγχο. Είναι δεδομένο πως σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, όμως, το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα και ενέργειες που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, αποτελεί τη μοναδική ελπίδα κι αυτό, είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Κανένας φόβος -λοιπόν- και κανένας δισταγμός. Είναι ο μοναδικός τρόπος, ο μοναδικός δρόμος που μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε όλες...
Ο καρκίνος δεν κάνει διαχωρισμούς
Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πως οι celebrities αποτελούν μία κατηγορία μόνοι τους. Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία ζωή γεμάτη λάμψη και ζουν απαλλαγμένοι από κάθε πόνο και αγωνία; Η πραγματικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή. Η πραγματικότητα είναι πως απέναντι στον καρκίνο -όπως και σε πολλά άλλα πράγματα- είμαστε όλοι ίσοι κι αυτό, έρχονται να μας το υπενθυμίσουν όλες εκείνες οι διάσημες γυναίκες που μιλούν δημόσια για τη δική τους περιπέτεια. Για τον δικό τους αγώνα, για τη δική τους μάχη. Η Carla Bruni αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς πρόσφατα βρήκε το κουράγιο να βγει και να μοιραστεί δημόσια τη δική της αλήθεια. Πήρε την απόφαση να μιλήσει ανοικτά και να στείλει το δικό της μήνυμα σε κάθε γυναίκα -κι όχι μόνο- που διστάζει να κάνει το σημαντικό βήμα. «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού πριν από τέσσερα χρόνια. Χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, πέρασα τη συνήθη θεραπευτική αγωγή για αυτό τον τύπο καρκίνου. Αλλά ήμουν τυχερή: ο καρκίνος μου δεν ήταν ακόμη επιθετικός. Γιατί δεν ήταν; Επειδή δεν είχε χρόνο να γίνει επιθετικός», σημείωσε χαρακτηριστικά η Iταλίδα. Αυτή ήταν η δική της ιστορία. Κατάφερε να κρατήσει όλον αυτόν τον αγώνα μακριά από τα φώτα, μακριά από τα social media, μακριά από όλους, όμως έφτασε η στιγμή που θέλησε να μιλήσει για όλα.
Άλλο μεγάλο παράδειγμα αποτελεί η Angelina Jolie. Έχασε τη μητέρα της από καρκίνο, όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρονών. Την είδε να δίνει μία σκληρή, αλλά άνιση μάχη. Τελικά, η Marcheline Bertrand άφησε την τελευταία της πνοή τον Ιανουάριο του 2007 και τα τελευταία χρόνια, η Angelina έχει μιλήσει πολλές φορές για τη σκληρή της μάχη με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, θέλοντας να στείλει και το πιο ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, που ενδεχομένως δεν έχουν στο μυαλό τους την πρόληψη. «Οι γιατροί με ενημέρωσαν πως είχα 87% πιθανότητα να αναπτύξω καρκίνο του μαστού, καθώς φέρω μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1. Εφόσον αυτή ήταν η πραγματικότητά μου, αποφάσισα να φέρω στο ελαχιστο τις πιθανότητες και να προβώ σε διπλή μαστεκτομή. Οι πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί από 87% σε λιγότερο από 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως με χάσουν από καρκίνο του μαστού», σημείωσε όταν κλήθηκε να μιλήσει για τη δική της εμπειρία. Η Jolie έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσει να αποφύγει κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και μοιράστηκε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για εκείνη, παροτρύνοντας όλες τις γυναίκες να ερευνήσουν καλύτερα και πιο μεθοδικά τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, εκμεταλλευόμενες τα φοβερά άλματα της επιστήμης.
Κανένας φόβος και κανένας δισταγμός... Η 25η του Οκτώβρη, είναι η ημερομηνία που έρχεται να θυμίσει σε όλες τις γυναίκες πως υπάρχει ελπίδα και χρόνος. Η πρόληψη σώζει και τώρα, είναι η ώρα για το πιο σημαντικό «ραντεβού». Μην το αμελείτε!