fbpixel

Search icon
Search
10 βήματα για πιο καθαρό δέρμα όταν έχετε κυριολεκτικά δοκιμάσει τα πάντα
FACE & BODY

10 βήματα για πιο καθαρό δέρμα όταν έχετε κυριολεκτικά δοκιμάσει τα πάντα

Tα κορυφαία tips των ειδικών


Εάν παλεύετε συνεχώς με τα σπυράκια και αγωνίζεστε να φροντίσετε την επιδερμίδα σας, θα ξέρετε πόσο ψυχοφθόρα μπορεί να είναι η επιδίωξη ενός καθαρού δέρματος. Το πρόσωπό σας μπορεί συχνά να αισθάνεται άβολα, πληγωμένο, φλεγμονώδες και ευαίσθητο, και ας μην αρχίσουμε καν να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μακιγιάζ σε δέρμα που δεν το αντέχει.

Μερικές φορές η επίμονη ακμή μπορεί να οδηγήσει σε απελπισμένα μέτρα, και αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα, από την αλλαγή των προϊόντων περιποίησης του δέρματός σας, την τήρηση ημερολογίου διατροφής, DIY μάσκες προσώπου και πολλά άλλα, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, έχουμε εντοπίσει αυτό που θα σας βοηθήσει.

Πρώτον, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη σας ότι η ακμή των ενηλίκων είναι πολύ συνήθης. Επηρεάζει το 95% των ατόμων ηλικίας 11-30 ετών σύμφωνα με σχετικές έρευνες, και οι συνήθεις παράγοντες περιλαμβάνουν το άγχος, το αλκοόλ, τη διατροφή, αλλά και παράγοντες εκτός του ελέγχου σας, όπως οι ορμόνες. Η διαχείριση των κηλίδων δεν απαιτεί πάντα επαγγελματική ιατρική βοήθεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί, οπότε αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν χάνετε κάποιο "κόλπο", οι ειδικοί δερματολόγοι απάντησαν βοηθητικά σε όλες τις ερωτήσεις που ενδέχεται να σας βασανίζουν. 

6fb3f652a0f82d4e46ae99ec69b645df.jpg

Παρακάτω καλύπτονται τα πάντα, από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία του δέρματός σας μέχρι τα προϊόντα που αξιολογούμε για την ηρεμία και τον καθαρισμό του δέρματος. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν αν έχετε φτάσει στα όριά σας με ενοχλητικά μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα που δεν φεύγουν και επώδυνες κύστες.

Ανακαλύψτε τα top 10 βήματα που συστήνουν οι ειδικοί για να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας!

1. Περιορίστε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Τα συνεχή σπυράκια και τα social media γεμάτα από ανθρώπους με φαινομενικά τέλειο δέρμα (θυμηθείτε, τα φίλτρα δεν είναι πάντα εμφανή) μπορεί να εκδηλωθούν με το να αισθάνεστε απελπισμένοι για τη διαχείριση του δέρματός σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια υπερβολικά περίπλοκη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι να μην κατανοούν τον τύπο της ακμής που έχουν. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν λάθος συστατικά ή να εφαρμόζουν πάρα πολλά προϊόντα για να αντισταθμίσουν. Η απλή και επαναλαμβανόμενη προσέγγιση είναι το κλειδί. Το καλύτερο πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος είναι ένα συνεπές πρόγραμμα που απευθύνεται σε συγκεκριμένες δερματικές ανησυχίες. Για να δείτε το μεγαλύτερο όφελος, είναι καλύτερο να διατηρήσετε τις θεραπείες και την περιποίηση του δέρματος για τουλάχιστον έναν κύκλο δέρματος (τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες). Έτσι, προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με μια λιτή ρουτίνα που δεν περιλαμβάνει τη χρήση πολλών σκληρών προϊόντων ταυτόχρονα.

2. Διπλός καθαρισμός πριν τον ύπνο

Συμβουλή νούμερο δύο: μην κοιμάστε ποτέ με το μακιγιάζ σας. Ανεξάρτητα από την ώρα ή από το πόσα ποτά έχετε πιει, πλένετε πάντα το πρόσωπό σας πριν από τον ύπνο. Στη συνέχεια, κάντε το ξανά. Το να διασφαλίζετε ότι το δέρμα σας είναι καλά καθαρισμένο πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Ολόκληρη η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας στηρίζεται σε αυτό το ένα βήμα.

Ο πρώτος καθαρισμός θα αφαιρέσει το επιφανειακό μακιγιάζ, τη συσσώρευση προϊόντων και την καθημερινή βρωμιά, ενώ ο δεύτερος καθαρισμός θα καθαρίσει την ίδια την επιδερμίδα. Τις ημέρες που φοράτε μακιγιάζ, χρησιμοποιήστε πρώτα ένα καθαριστικό με βάση το λάδι. Και τις υπόλοιπες ημέρες, δοκιμάστε ένα γαλάκτωμα καθαρισμού. Για τον δεύτερο καθαρισμό σας, συνιστάται μια φόρμουλα που περιέχει σαλικυλικό οξύ, καθώς αυτό είναι ιδανικό για λιπαρές και επιρρεπείς σε κηλίδες επιδερμίδες.

shutterstock-2103517079.jpg

3. Συχνή απολέπιση

Η απολέπιση θα βοηθήσει στην αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ξεβουλώνοντας τους πόρους, επιτρέποντας στα προϊόντα περιποίησης να διεισδύσουν καλύτερα και αφήνοντας το δέρμα σας να δείχνει πιο υγιές και λαμπερό. Για να βοηθήσετε το καθαρό δέρμα, προτιμήστε τα χημικά pealers έναντι των φυσικών απολεπιστικών. Συνήθως, προτείνονται τα AHAs και τα BHAs δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Το σαλικυλικό οξύ (ένα BHA) κάνει θαύματα στους λιπαρούς τύπους δέρματος, καθώς διεισδύει πολύ καλά. Αν έχετε rosacea ακμή ή ευαίσθητο δέρμα, επιμείνετε σε PHAs όπως η γλυκονολακτόνη, καθώς ενυδατώνουν ενώ παράλληλα απολεπίζουν απαλά.

4. Ωστόσο μην κάνετε απολέπιση υπερβολικά συχνά

Όταν πρόκειται για απολέπιση, υπάρχει πράγματι ένα ευαίσθητο σημείο. Αν το παρακάνετε, η λειτουργία του φραγμού του δέρματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Τα απολεπιστικά δεν πρέπει να καίνε ή να ερεθίζουν το δέρμα. Αν το κάνουν, οι πιθανότητες είναι ότι χρησιμοποιείτε τα scrubs, τα toners και τα peelings λίγο παραπάνω. Το κοκκίνισμα, η ξηρότητα, το κάψιμο, το ξεφλούδισμα και τα σπυράκια είναι όλα σημάδια υπερβολικής απολέπισης του δέρματος.

Για να το αποφύγετε αυτό, εισαγάγετε τα χημικά απολεπιστικά (ή αλλιώς οξέα περιποίησης δέρματος) δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και για τα φυσικά απολεπιστικά, χρησιμοποιήστε τα μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Κορυφαία συμβουλή; Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αλεσμένα απολεπιστικά από κέλυφος καρυδιού - οι τραχιές άκρες μπορούν να προκαλέσουν μικροουλές στο δέρμα.

5. Ενισχύστε τον δερματικό φραγμό σας

Ένας καλός δερματικός φραγμός είναι το μυστικό για καθαρό δέρμα. Το εξωτερικό στρώμα είναι σημαντικό, επειδή χρησιμεύει ως η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, τα μικρόβια και οι ερεθιστικοί παράγοντες, ενώ παράλληλα εμποδίζει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα. Το δέρμα με διαταραγμένο φραγμό μπορεί να είναι αφυδατωμένο και λεπιοειδές καθώς και κόκκινο και ερεθισμένο, μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπές σε ξεσπάσματα και δερματίτιδες. Για τη διατήρηση ενός υγιούς δερματικού φραγμού στραφείτε σε ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν κεραμίδια, γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ.

shutterstock-1752121364.jpg

6. Καθαρίστε την οθόνη του κινητού σας

Παρατηρήσατε αύξηση των εξανθημάτων στα μάγουλά σας ή γύρω από αυτά; Θα μπορούσε να συνδέεται με το κινητό σας τηλέφωνο. Η βρωμιά, το μακιγιάζ και το λάδι μπορούν να συσσωρευτούν στις οθόνες μας. Και κάθε φορά που σηκώνουμε την οθόνη και την κρατάμε στο πρόσωπό μας, επαναφέρουμε αυτά τα μικρόβια στο δέρμα μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμφορημένους πόρους. Τα σπυράκια που προκαλούνται από τα κινητά μας τηλέφωνα εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα, επιβεβαιώνουν οι δερματολόγοι. Για να αποφύγετε τα σπυράκια που προκαλούνται από το τηλέφωνο, καθαρίζετε τακτικά την οθόνη σας με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια.

7. Πλύνετε τα πινέλα μακιγιάζ σας

Άλλο ένα έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων; Τα πινέλα μακιγιάζ. Σκόνη, βρωμιά, λάδι, υπολείμματα μακιγιάζ και νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν στα πινέλα μακιγιάζ - γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τα καλύτερα πινέλα και σφουγγάρια μακιγιάζ σας. Όχι μόνο θα σώσει το δέρμα σας από μια έξαρση εξανθημάτων, αλλά θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε τα εργαλεία σας σε άριστη κατάσταση.

8. Πλύνετε το πρόσωπό σας μετά την άσκηση

Αν πηγαίνετε τακτικά στο γυμναστήριο, θυμηθείτε να καθαρίζετε πάντα το δέρμα σας μετά την άσκηση. Ακόμα κι αν έχετε κάνει την πρωινή σας ρουτίνα περιποίησης του δέρματος πριν πάτε στο γυμναστήριο, θα πρέπει να πλυθείτε ξανά μετά την άσκηση για να απομακρύνετε τον ιδρώτα. Ο "μπαγιάτικος" ιδρώτας δίνει στα βακτήρια μια τέλεια ευκαιρία να ανθίσουν.

0814e137b2c9169a59a9f7ad02e630dd.jpg

9. Αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια σας

Οι μαξιλαροθήκες συγκρατούν βρωμιά και αν δεν αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια σας, τότε αυτό μπορεί να συμβάλλει σε μια έξαρση εξανθημάτων. Μια φορά την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μεταξωτές μαξιλαροθήκες, καθώς είναι λίγο πιο απαλές για το δέρμα. Δεδομένου ότι το βαμβάκι έχει υψηλό ποσοστό απορρόφησης και μια πιο τραχιά επιφάνεια (ακόμη και όταν ο αριθμός των κλωστών είναι υψηλός), μπορεί επίσης να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων περιποίησης του δέρματός σας.

10. Να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα

Αν η καθημερινή σας περιποίηση της επιδερμίδας τελειώνει με μια γενναιόδωρη εφαρμογή του καλύτερου αντηλιακού προσώπου σας, να ένα εικονικό χτύπημα στην πλάτη. Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και την πρόληψη των σημείων γήρανσης του δέρματος, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Και με τόσα πολλά αντηλιακά σκευάσματα να είναι πλέον διαθέσιμα, είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρείτε ένα προϊόν που ταιριάζει στο δέρμα σας. Ακολουθήστε τη συμβουλή των ειδικών και εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με τουλάχιστον SPF 30 κάθε μέρα, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες.