fbpixel

Search icon
Search
 Bacne: Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή στην πλάτη
FACE & BODY

Bacne: Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή στην πλάτη

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τον τρόπο να πείτε "αντίο" στις ατέλειες


Η ακμή -δυστυχώς- δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα στο πρόσωπό μας. Με απλά λόγια, το άγχος και οι φραγμένοι πόροι μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά κυρίως ως "bacne", γνωστή και ως ακμή στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνω κορμός έχει περισσότερους αδένες που παράγουν έλαια από ό,τι σε άλλα σημεία του σώματος, γεγονός που τον καθιστά ένα ιδιότροπο θηρίο όσον αφορά τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες ομορφιάς, καθώς και τις επιλογές περιποίησης του δέρματος. Ενώ τα ξεσπάσματα είναι εξίσου συνηθισμένα στην πλάτη και το λαιμό όπως και στο πρόσωπο, η ακμή έρχεται με το δικό της ειδικό σύνολο προκλήσεων.

Δεν υπάρχει μια γενική προσέγγιση για τη θεραπεία των εξογκωμάτων και, σε μια περίεργη τροπή της μοίρας, επειδή έχετε κηλίδες στο πρόσωπο δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα έχετε και ακμή στο σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο το 15% των ανθρώπων που εμφανίζουν ακμή στο πρόσωπο θα υποφέρουν και από ακμή στο σώμα. Δεν είναι περίεργο που η ακμή είναι τόσο καλυμμένη από μυστήριο. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αν η ακμή μας είναι ορμονική, τα συγκεκριμένα συστατικά που πρέπει να ενσωματώσουμε στη θεραπευτική μας αγωγή και τις θεραπείες για την αντιμετώπιση των ουλών ακμής. Αλλά όταν πρόκειται για την πλάτη μας, είναι ένα πρόβλημα που τείνουμε να αγνοούμε για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου - δηλαδή, μέχρι να έρθουν οι θερμότεροι μήνες και να αρχίσουμε να πιάνουμε αυτά τα ρούχα χωρίς ώμους και τα καλοκαιρινά φορέματα με τιράντες.

shutterstock-1865174134.jpg

Πραγματικά όμως, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να θεραπεύσουμε την ακμή ή απλά να την καλύψουμε με ένα πουλόβερ κατά τους χειμερινούς μήνες. Η παραμέληση της πάθησης θα καταστήσει δυσκολότερη τη θεραπεία της μακροπρόθεσμα. Τα καλά νέα είναι ότι οι απλές αλλαγές στις καθημερινές μας ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά και είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν απ' ό,τι νομίζετε.

Αν λοιπόν θέλετε να απαλλαγείτε μια για πάντα από τη bacne σας, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με τους ειδικούς 

Τι είναι η "bacne" ή η ακμή στην πλάτη;

Πρόκειται για την ακμή που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της πλάτης και στους ώμους σας, καθώς αυτές οι περιοχές περιέχουν τους περισσότερους σμηγματογόνους αδένες. Είναι εξαιρετικά συχνή και μπορεί να εμφανιστεί ως εξογκώματα, λευκά ή μαύρα στίγματα καθώς και ως πιο σοβαρή κυστική ακμή.

Πώς προκαλείται;

Η ακμή στην πλάτη αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι κηλίδες στο πρόσωπο. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος σε συνδυασμό με τη συσσώρευση νεκρών δερματικών κυττάρων και βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους. Το δέρμα στην πλάτη μας είναι εξαιρετικά παχύ, οπότε η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μεγάλη. Η συσσώρευση του λαδιού και των νεκρών κυττάρων του δέρματος στους πόρους μας δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει ένα συγκεκριμένο βακτήριο που ονομάζεται "προπιονιβακτήριο" της ακμής, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό πυροδοτεί φλεγμονή στο δέρμα που οδηγεί σε "θυμωμένα" κόκκινα εξογκώματα και σημεία γεμάτα πύον.

Πιθανοί λόγοι εμφάνισης "Bacne"

  • Αλλαγές στις ορμόνες: Εάν είστε έγκυος ή περνάτε την εφηβεία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε bacne και εξάρσεις ακμής.
  • Υπερβολική εφίδρωση: Η σωματική ακμή είναι πιο πιθανή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν γυμνάζεστε τακτικά και αν το δέρμα σας είναι ήδη επιρρεπές στην ακμή. Ο ιδρώτας μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στο δέρμα σας και τα ρούχα σας. Όταν συμβαίνει αυτό, οι πόροι σας μπορεί να φράξουν, επειδή τα βακτήρια που προκαλούν ακμή ευδοκιμούν σε υγρές, υγρές συνθήκες. Έτσι, το να κρατάτε τον ιδρωμένο αθλητικό σας εξοπλισμό για ώρες δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα.
  • Προϊόντα για τα μαλλιά: Το να έχετε μακριά μαλλιά μπορεί να προκαλέσει ακμή, επειδή το λάδι από τις μακριές μπούκλες σας, σε συνδυασμό με τα προϊόντα μαλλιών, μπορεί να εναποτεθεί στην πλάτη σας.
  • Τριβή: Τα σακίδια πλάτης, ο αθλητικός εξοπλισμός και τα μη αναπνεύσιμα ρούχα μπορούν να τρίβονται πάνω στο ιδρωμένο δέρμα, προκαλώντας φραγμένους πόρους.
  • Προϊόντα περιποίησης του δέρματος: Τα αρώματα και τα κομεδογόνα συστατικά στο αφρόλουτρο και τη λοσιόν σώματος μπορούν να φουσκώσουν και να φράξουν τους πόρους.
  • Στρες και άγχος: Και τα δύο προκαλούν στο σώμα να παράγει περισσότερη από την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, η οποία, με τη σειρά της, ωθεί τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο λάδι.
shutterstock-427200133.jpg

Οι διαφορετικοί τύποι ακμής στην πλάτη

- Ήπια: με λίγες βλατίδες και φλύκταινες γεμάτες πύον.

- Μέτρια: Πιο εκτεταμένα λευκά και μαύρα στίγματα, με πολλές βλατίδες και φλύκταινες.

- Σοβαρή: Πολλές μεγάλες, επώδυνες βλατίδες, φλύκταινες ή κύστες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες ουλές ακμής.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

1. Κάντε μπάνιο αμέσως αφού τελειώσετε τη γυμναστική

Τα βακτήρια αγαπούν τις ζεστές, υγρές συνθήκες, γι' αυτό είναι σημαντικό να βγάλετε τα ρούχα της γυμναστικής το συντομότερο δυνατό, ειδικά τα σουτιέν, και να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι καθαρό και χωρίς ιδρώτα. Πλύνετε το δέρμα σας στο ντους κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας μια λούφα ή ένα πανί πλυσίματος για να πετύχετε έναν σχολαστικό καθαρισμό. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αν έχετε μόλις γυμναστεί, καθώς η συσσώρευση ιδρώτα και βρωμιάς μέσα στα ρούχα σας μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει ξεσπάσματα.

2. Πλένετε τα εσώρουχά σας μετά από κάθε χρήση (ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη φορά)

Ενώ δεν θα μας περνούσε από το μυαλό να φορέσουμε το ίδιο παντελόνι δύο συνεχόμενες ημέρες, πολλές από εμάς δεν πλένουμε αρκετά τακτικά τα σουτιέν μας. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε αυτό το ζήτημα, είναι πιο σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σουτιέν σας είναι καθαρό, καθώς τα κακά βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν στις τιράντες.

shutterstock-1358249066.jpg

3. Μην σκαλίζετε, πιέζετε ή γρατζουνάτε τα σημεία σας

Αυτό αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να ανοίξει το δέρμα σε ακόμη περισσότερα επιβλαβή βακτήρια, προκαλώντας ενδεχομένως λοιμώξεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Επιπλέον, τα στίγματα είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ουλές αφού έχουν σκαλιστεί.

4. Αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις πετσέτες σας

Τα κλινοσκεπάσματά σας μπορεί να συγκεντρώσουν λάδι, νεκρά κύτταρα του δέρματος, βακτήρια και υπολείμματα από τα μαλλιά, το δέρμα και τα προϊόντα σώματος, αν δεν τα αλλάζετε μία φορά την εβδομάδα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν οριστικά επιστημονικά στοιχεία ότι οι μεταξωτές μαξιλαροθήκες μπορούν να σταματήσουν την ακμή, έχουν αρκετά οφέλη. Για αρχή, το μετάξι είναι πιο μαλακό από το βαμβάκι, οπότε υπάρχει λιγότερη τριβή, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να επιδεινώσει τα στίγματα. Το μετάξι είναι επίσης λιγότερο απορροφητικό από το βαμβάκι, οπότε υπάρχει λιγότερη πιθανότητα ο λαιμός και οι ώμοι σας να τρίβονται από την υγρασία και τη βρωμιά.

5. Αποφύγετε την πίεση στην πλάτη σας

Τα σακίδια πλάτης, ειδικότερα, μπορούν να προκαλέσουν τριβή και να παγιδεύσουν τον ιδρώτα πάνω στα ρούχα σας, κάτι που αποτελεί την τέλεια καταιγίδα για ένα ξέσπασμα bacne. Μια επιλογή είναι να φορέσετε ένα καθαρό βαμβακερό μπλουζάκι ως ρυθμιστικό στοιχείο- διαφορετικά μεταπηδήστε σε μια τσάντα χειρός.