fbpixel

Search icon
Search
Heatwave acne: Γιατί βγάζετε σπυράκια το καλοκαίρι;
FACE & BODY

Heatwave acne: Γιατί βγάζετε σπυράκια το καλοκαίρι;

Παρατηρείτε μια έξαρση ακμής κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών; Μάθετε τους λόγους


Είναι καλοκαίρι, είστε στο απόλυτο vacation mode και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να ανησυχείτε για τα σπυράκια και τις ατέλειες στο δέρμα σας. Με τα ρούχα και το μακιγιάζ να γίνονται πιο ελαφρά και αποκαλυπτικά, το timing δε θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Και ενώ ο χειμώνας, συνήθως, λαμβάνει την κακή φήμη στο τμήμα του δέρματος με το κρύο να αφυδατώνει έντονα το δέρμα, έχουμε καταλήξει πως η θερμότερη εποχή του χρόνου μπορεί είτε να αποτρέψει την ακμή λόγω του θαλασσινού νερού, είτε να την επεκτείνει. 

Ανακαλύψτε, λοιπόν, τους λόγους που κάνετε break-out το καλοκαίρι

Λόγος #1: Υγρασία και ιδρώτας

Ο ιδρώτας μπορεί να μην είναι ό,τι πιο γοητευτικό, αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι και το ιδρωμένο δέρμα είναι σχεδόν δεδομένο στη ζέστη. Η αυξημένη υγρασία και η ζέστη μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή λιπαρών ουσιών, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο λιπαρή επιδερμίδα. Επιπλέον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε ερυθρότητα και κοκκίνισμα. Η εφίδρωση μπορεί επίσης να αυξηθεί, η οποία μπορεί αφενός να ενυδατώσει το δέρμα και αφετέρου να οδηγήσει ενδεχομένως σε φραγμένους πόρους, αν δεν καθαριστεί σωστά. Παρόλαυτα η ζέστη και η υγρασία είναι μόνο μέρος του προβλήματος. Όταν συνέχεια διορθώνουμε το μακιγιάζ σκουπίζοντας το σε όχι τόσο μαλακές ή απολυμασμένες πετσέτες και προσθέτοντας περισσότερη πούδρα για να περιορίσουμε τη λάμψη προκαλούμε νέα βακτήρια στο πρόσωπο και ερεθίζουμε το skin barrier με το συνεχόμενο άγγιγμα που θα οδηγήσει, πιθανότατα σε ξέσπασμα.

Η λύση

Hands off your face! Σταματήστε να το τρίβετε, μην κάνετε τριπλό καθαρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην βάφεστε για να καλύψετε τη λιπαρότητα. Αντ' αυτού, πλύνετε το πρόσωπό σας μία ή δύο φορές την ημέρα με ένα κρεμώδες, μη αφρίζον καθαριστικό και περιορίστε το μακιγιάζ σας στο ελάχιστο στις περιοχές όπου έχετε την τάση να ξεσπάτε περισσότερο. 

shutterstock-1940989297-x55kS.jpg

Λόγος #2: Aircondition

Ο κλιματισμός συνήθως αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα, καθιστώντας τον απίστευτα ξηρό, ειδικά αν σας χτυπάει κατευθείαν στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικά λιπαρό δέρμα. Έτσι, ενώ το κλιματιστικό εκτοξεύει την παραγωγή λιπαρότητας σε υπερδιέγερση, ο καύσωνας εκτοξεύει αντίστοιχα τον ιδρώτα. Έπειτα η υγρασία τα αναμειγνύει όλα μαζί και τα προσκολλάει στο δέρμα σας.

Η λύση

Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά όταν ο κλιματισμός λειτουργεί είναι σχεδόν παντού το καλοκαίρι, εκτός από το να προσπαθείτε να ανακατευθύνετε τον αέρα από το να φυσάει στο πρόσωπο σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν ταξιδεύετε, σπρώξτε τους αεραγωγούς στο αυτοκίνητό σας μακριά από το πρόσωπο σας ή στρίψτε τον αεραγωγό του αεροπλάνου πάνω από το κάθισμα σας κλειστό.

Λόγος #2: Ψάχνετε δραστική λύση

Είναι κατανοητό η εμφάνιση ακμής μπορεί να προκαλεί άγχος, όμως η αλλαγή ολόκληρης της ρουτίνας σας, ή ακόμα και η προσθήκη μιας νέας φόρμουλας κατά της ακμής, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στο δέρμα σας.  Όταν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε νέες φόρμουλες ή ρετινόλη που κάνουν υπερβολική απολέπιση του προσώπου τους μπορεί να προκαλέσετε διαταραχή στην ισορροπία του pH της επιδερμίδα σας.

1-40.jpeg

Η λύση

Απλώστε έναν ορό κατά της ακμής σε όλη τη ζώνη Τ για να αποτρέψετε την εμφάνιση περισσότερων ατελειών. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απαλή θεραπεία για τα σπυράκια τοπικά.

Οι συμβουλές περιποίησης για τους καλοκαιρινούς μήνες

  • Καθαρίστε το πρόσωπο σας σχολαστικά δύο φορές την ημέρα με ένα μη φαγεσωρογόνο καθαριστικό για να απομακρύνετε την περίσσεια λιπαρότητα, τον ιδρώτα και τους ρύπους χωρίς, όμως να ξεραίνετε το δέρμα σας.
  • Φορέστε ελαφριά και oil-free προϊόντα που θα παρέχουν ενυδάτωση χωρίς να προσθέτουν βαρύτητα ή να φράζουν τους πόρους.
  • Μην κάνετε βαρύ μακιγιάζ. Αυτό μπορεί να παγιδεύσει τον ιδρώτα και το σμήγμα, οδηγώντας ενδεχομένως σε ξεσπάσματα ακμής.
  • Το SPF είναι απαραίτητο. Διατηρήστε το δέρμα σας καλά προστατευμένο με ένα SPF 50 ευρέος φάσματος, εφαρμόζοντας το γενναιόδωρα και επαναλαμβάνοντας την εφαρμογή κάθε δύο ώρες.
  • Μην κάνετε υπερβολική απολέπιση, ειδικά έπειτα από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Feature image source: @haileybieber