fbpixel

Search icon
Search
Zωή μετά τον κορωνοϊό: Όσα πρόκειται να αλλάξουν στην καθημερινότητά μας μετά την πανδημία
LIFE & CAREER

Zωή μετά τον κορωνοϊό: Όσα πρόκειται να αλλάξουν στην καθημερινότητά μας μετά την πανδημία

Θα είμαστε ποτέ οι ίδιοι;


Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη για όλο τον πλανήτη συνθήκη και πως πολλοί από εμάς πλέον αναρωτιόμαστε εάν οι επιπτώσεις μιας πανδημίας πρόκειται να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε... Πράγματι, με παραπάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει πατήσει pause στη ζωή του και να έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την καθημερινότητά του είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ήταν οι προσωπικές και επαγγελματικές στιγμές μας πριν. 

Οι κοινωνιολόγοι μάλιστα, τονίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση να χρειαστεί να σηματοδοτούμε χρονολογικά αυτή την περίοδο με τους όρους, B.C. & A.C. (πριν & μετά κορωνοϊού αντίστοιχα). Ελπίζοντας ότι η κανονικότητα θα επανέλθει και πως οι κοινωνίες θα εκμεταλλευτούν τη σύγχρονη επικαιρότητα προς όφελός τους, αποκομίζοντας τα θετικά από αυτήν, ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα εκείνα που πολύ πιθανόν να αλλάξει αυτή η αόρατη απειλή. 

Εξ αποστάσεως εργασία

Θα είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες και πιο πρωτοφανείς αλλαγές της σύγχρονης ιστορίας. Η τηλεργασία ήταν ήδη μια επιλογή για πολλούς επαγγελματίες, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, το remote working είναι πλέον ένα φαινόμενο ζωτικής σημασίας για πολλές επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τα διευθυντικά στελέχη και τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, αφού θα κάνει πολλούς να συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από μια λύση έκτακτης ανάγκης υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα να αποτελεί το μέλλον των εταιριών τους. Η τηλεργασία εξοικονομεί μεγάλο μέρος του χρόνου και χρήματος, καθιστώντας τους εργαζομένους πιο χαλαρούς και λιγότερο κουρασμένους, και ως εκ τούτου διατεθειμένους να προσφέρουν άμεσα μια πιο ποιοτική εργασία. Επίσης, εξοικονομεί χώρους γραφείων, ενοικίαση και γενικά έξοδα, ενώ εξαλείφει τις πόλεις από την κυκλοφορία και τη ρύπανση. Δε θα είναι απίθανο λοιπόν, ένα σημαντικό ποσοστό των επαγγελματιών να εργάζονται από το σπίτι σε μόνιμη βάση και μετά την καραντίνα.

shutterstock-1477334117.jpg

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Όσον αφορά τον εκπαιδευτικό τομέα -τουλάχιστον σε πανεπιστημιακό επίπεδο, τα σε απευθείας σύνδεση μαθήματα και τα webinars θα αντικαταστήσουν εύκολα τα γεμάτα αμφιθέατρα και τις πολυπληθείς αίθουσες σπουδών. Είναι προφανές, ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδος μελέτης, όπως αυτές που απαιτούν εργαστηριακή εργασία και πρακτική. Ωστόσο, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να αυξήσουν σταδιακά τον αριθμό των μαθημάτων που διδάσκονται αποκλειστικά στο διαδίκτυο και να καταφέρουν να προσφέρουν άμεσα και καθολικά στους μαθητές τη δυνατότητα επιλογής: μεταξύ της μελέτης στην πανεπιστημιούπολη και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Online shopping 

Tο μοντέλο που εφευρέθηκε από την Amazon πριν από 25 χρόνια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτελέσει το νέο «χρυσό» κανόνα στις αγορές σας. Πέρα από τα brands-κολοσσούς, οι περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν πιο εύκολα να επενδύσουν σε e-shops και κατ' οίκον αποστολές. Ως εκ τούτου, οι εταιρίες ταχυμεταφορών, όπως courier, κλπ. θα ευδοκιμήσουν. Παράλληλα με αυτή τη γενική τάση, θα στηριχτούν οι μικρότερες boutiques και τα 24ωρα καταστήματα, βγαίνοντας πιο κερδισμένα από πρώτα. 

shutterstock-241795120.jpg

Δημόσιες εκδηλώσεις

Η έννοια του συγκεκριμένου όρου μπορεί να μην είναι ποτέ πια ίδια, αφού ήδη υποβάλλεται σε μια βαθιά αλλαγή. Οι διασκέψεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι δημόσιες ομιλίες, ακόμη και οι συναντήσεις πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιούνται σε απευθείας συνδέσεις μέσω κάποιων προγραμμάτων τηλεδιασκέψεων και πολύ πιθανόν να προβάλλονται σε μεγάλες plasma οθόνες, ώστε να αποφεύγονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις κόσμου -τουλάχιστον όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητο-, ωστόσο να διατηρείται με κάποιον τρόπο η ενωτική αίσθηση.

Εταιρική ζωή

Οι μετακινήσεις εργαζομένων θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο και η τηλεδιάσκεψη θα είναι ο κύριος τρόπος συγκέντρωσης, συζήτησης, διαπραγμάτευσης και πώλησης μεταξύ επαγγελματιών διαφόρων βιομηχανιών. Ως αποτέλεσμα, συνήθειες όπως επαγγελματικά γεύματα, μεταφορικά και πολλά ακόμα μπορεί να μειωθούν σημαντικά. Οι συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων θα πραγματοποιούνται συνήθως μέσω κάμερας, ενώ φαίνεται πολύ πιθανό διάσημα fine dining εστιατόρια να προσφέρουν τα γεύματα τους στις ιδιωτικές τραπεζαρίες των CEOs. 

shutterstock-594171068.jpg

Το διαδίκτυο

Ήδη όλες οι εξ αποστάσεως δραστηριότητες που αναφέραμε και παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης για επικοινωνίες, ιδίως για συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο. Το ίντερνετ θα γίνει ο πιο σημαντικός «παράγοντας παραγωγής». Μάλιστα, πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις στην υποδομή επικοινωνιών, στους διακομιστές, στις υπηρεσίες cloud και σε άλλες σχετικές ψηφιακές υπηρεσίες. Οι γραμμές επικοινωνίας και η ψηφιακή υποδομή θα αποτελέσουν κάποια από τα πολυτιμότερα αγαθά για κάθε χώρα.

Δημόσια υγεία

Είναι λογικό πως μετά τον ιό, η υγεία θα αποτελέσει το πρωταρχικό & στρατηγικό μέλημα κάθε έθνους. Οι πολιτικές λιτότητας, που ισχύουν εδώ και μια δεκαετία σε πολλές χώρες, θα πρέπει να καταμεριστούν και στη θέση τους καλό θα ήταν να γίνουν μαζικές επενδύσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τμήματα έκτακτης ανάγκης, εγκαταστάσεις απομόνωσης και αποθέματα προστατευτικού υλικού. Τα παγκόσμια συστήματα υγείας θα πρέπει να επανασχεδιαστούν από το μηδέν προκειμένου να καταστούν ικανά να χειριστούν παρόμοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολύ πιο αποτελεσματικά στο μέλλον. Ταυτόχρονα, οι ψηφιακές ιατρικές υπηρεσίες θα αναπτυχθούν, μετατρέποντας τα smartphones μας σε καταγραφείς της υγείας μας, αλλά και μετρητές πίεσης αίματος ή γλυκόζης.

shutterstock-1249809013.jpg

Κλιματική Αλλαγή

Για πάνω από μια δεκαετία η κλιματική αλλαγή αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Από τότε οι εθνικές και υπερεθνικές αρχές εξέδωσαν χιλιάδες κανονισμούς και συστάσεις με την ελπίδα να στρέψουν την οικονομία σε μια πιο φιλική κατεύθυνση προς το περιβάλλον, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ, πιο πρόσφατα, γνωστά για την οικολογική τους συνείδηση πρόσωπα, όπως η Greta Thunberg δημιούργησαν μαζικές κινήσεις δράσης. Ωστόσο, η επιδημία του κορωνοϊού έδειξε ότι η επικείμενη απειλή για την ανθρωπότητα δεν θα προέλθει από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά από μολυσματικές ασθένειες. Κατά συνέπεια, η προσοχή πλέον θα στραφεί στις αιτίες παρόμοιων ασθενειών, ιδιαίτερα στα ζητήματα βιοποικιλότητας και στις καταστροφικές συνέπειες της αλλαγής της ισορροπίας του οικοσυστήματος: η «βιοπολιτική» πρόκειται να τεθεί στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης!

Mε πληροφορίες από το medium.com