fbpixel

Search icon
Search
Τoxic Positivy: Γνωρίζετε ότι η υπερβολική θετικότητα μπορεί να μας φθείρει ψυχολογικά;
PSYCHOLOGY

Τoxic Positivy: Γνωρίζετε ότι η υπερβολική θετικότητα μπορεί να μας φθείρει ψυχολογικά;

Ποια είναι τα σημάδια που την χαρακτηρίζουν


Ένας αισιόδοξος άνθρωπος διαφέρει κατά πολύ από κάποιον που εξαναγκάζει τον εαυτό του να δείχνει διαρκώς χαρούμενος. Στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να πιεζόμαστε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξουν άσχημες μέρες. Αποτελούν κι αυτές κομμάτι του βίου μας και κανένας δεν μπορεί να τις αποφεύγει για πάντα. Η τοξικότητα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται ακριβώς στην υπερβολική υιοθέτηση μιας θετικής στάση απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται η πεποίθηση πως οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, οφείλουμε να διατηρούμε πάντοτε μια θετική νοοτροπία. Αυτή την άποψη την ενστερνίζονται όσοι πιστεύουν πως δεν είναι καλό να εκδηλώνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, την αδυναμία μας έναντι κάποιων συνθηκών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να απομακρύνουν όποια εσωτερική ταλαιπωρία.

Με τη τοξική θετικότητα καταλήγουμε στην απόκτηση ενός ψεύτικου προσωπείου, απορρίπτοντας όσα αληθινά αισθανόμαστε. Το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κατάλληλα την κάθε κατάσταση, είτε πρόκειται για μια δυσκολία είτε για ένα χαρμόσυνο γεγονός. Η ψυχολογία μας είναι ένας εύθραυστος κόσμος, όπου ακόμη και μια μικρή καταπίεση είναι ικανή να μας δημιουργήσει ένα ανυπόστατο βάρος. Μπορεί να μη το αντιλαμβάνεστε, αλλά εάν δεν εκφραζόμαστε, αυτό διατηρείται μέσα μας.

shutterstock-1865153395.jpg

Ένας άνθρωπος που έχει υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο σκέψης, δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Η τακτική χρήση φράσεων, όπως «Σκεφτείτε πως θα μπορούσε να ήταν χειρότερα», «Μη στεναχωριέστε»… όσο καλοπροαίρετα κι αν λέγονται, δημιουργούν μια ασπίδα και δεν προσφέρουν την ανάλογη στήριξη.

Τα 3+1 σημάδια της

Μπορείτε να την αναγνωρίσετε από διάφορες μορφές συμπεριφοράς και να προσπαθήσετε να την ελέγξετε. Τα πιο συχνά στοιχεία είναι τα εξής:

  1. Αίσθηση ντροπής, εάν είστε θλιμμένοι
  2. Απόκρυψη των πραγματικών συναισθημάτων
  3. Άρνηση ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων
  4. Κατηγορία προς όσους δεν διαθέτουν διαρκώς θετική στάση
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Δώστε προσοχή όταν θέλει κάποιος να σας μιλήσει

Τα τοξικά κλισέ που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να απέχουν από τις συζητήσεις, όταν ο άλλος δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται είναι να του εκδηλώσετε πως είστε πρόθυμοι να τον ακούσετε, χωρίς να τον γεμίσετε με τύψεις. Εξηγήστε του πως τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά.

shutterstock-657764857.jpg

Να είστε ρεαλιστές

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως είναι αδύνατον να είμαστε 24/7 γεμάτοι από θετική αύρα. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, το επόμενο είναι να πλημμυριζόμαστε από την λύπη, το φόβο, το άγχος. Μην προτιμάτε να ασκείτε πίεση στον εαυτό σας και να κάνει πράγματα για να ξεφύγει από όλο αυτό. Αντιθέτως, εστιάστε στην ψυχική υγεία και πάρτε το χρόνο σας.

Μην αποκλείετε τα συναισθήματα

Το να είμαστε στεναχωρημένοι για ένα γεγονός δεν σημαίνει πως ταυτόχρονα δεν μπορούμε να διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον. Όταν μας διέπει η υγιής θετικότητα, τότε αναγνωρίζουμε πως μπορεί τώρα να βρισκόμαστε σε ευάλωτη θέση, αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει από το να την αλλάξουμε με τον καιρό.

«Είναι εντάξει να μην είστε εντάξει»

Ας απενεχοποιήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και ας μας δώσουμε την άδεια να χαλαρώσουμε. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό στο πως βιώνει ο άνθρωπος τα συναισθήματά του, καθώς είναι ο δικός σας τρόπος για το πώς διαχειρίζεστε τα πράγματα. Εάν δεν διασχίσουμε τα στάδια, δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε πραγματικά στη λύτρωση που οδηγεί στη χαρά.

shutterstock-1718474233.jpg

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε μια υγιή αντιμετώπιση;

Δοκιμάστε να δείτε τις συνθήκες πράγματι από την θετική τους πλευρά και να τις αξιοποιήσετε με σκοπό να εξελιχθείτε προς την καλύτερη εκδοχή σας.

Αντί να πείτε «Η αποτυχία δεν είναι επιλογή», σκεφτείτε πως «Η αποτυχία είναι μια τέλεια ευκαιρία για να μάθουμε μέσα από αυτήν». Άλλα παραδείγματα παρόμοιας προσέγγισης είναι πως δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουμε πως «Θέλουμε μόνο θετική ενέργεια», αλλά πως «όλα τα συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα» ή «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο», ενώ «είναι εντάξει να νιώθουμε άσχημα μερικές φορές για κάποια γεγονότα».