fbpixel

Search icon
Search
Το βιβλίο της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, περιγράφει λεπτομερώς την καριέρα της στον πιο ισχυρό ρόλο της χώρας
LIFE & CAREER

Το βιβλίο της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel, περιγράφει λεπτομερώς την καριέρα της στον πιο ισχυρό ρόλο της χώρας

Τα απομνημονεύματά της πρόκειται να δημοσιευθούν σε περισσότερες από 30 χώρες


Η Angela Merkel θα κυκλοφορήσει τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματά της τον Νοέμβριο με τίτλο «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021», σκιαγραφώντας το ταξίδι της στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας «πιο στενά από ποτέ». Η πρώην καγκελάριος, η εικόνα της οποίας στη Γερμανία και στο εξωτερικό έχει αμαυρωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα συμπληρώσει τα 70 της χρόνια τον Ιούλιο. Σημειώνει ότι η ζωή της μπορεί να διασπαστεί σε εμπειρίες σε «δύο γερμανικά κρατίδια – 35 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, 35 χρόνια στην επανενωμένη Γερμανία», σύμφωνα με τον αγγλικό εκδότη του βιβλίου, Pan Macmillan.

Ο τόμος των 700 σελίδων γράφτηκε με την επί μακρόν πολιτική σύμβουλο της ίδιας, Beate Baumann. Καλύπτει την παιδική ηλικία της στην Ανατολική Γερμανία, το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας της το 1989, στον απόηχο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, την εκρηκτική πολιτική άνοδο μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και τα 16 χρόνια ως καγκελάριος.

eleytheria-tis-angela-merkel.jpg


H Merkel ανέφερε σε δήλωση των εκδοτών της ότι το βιβλίο θα θέσει και θα απαντήσει στο ερώτημα: «Τι σημαίνει ελευθερία για μένα;», το οποίο είπε ότι «με έχει απασχολήσει όλη μου τη ζωή». «Ελευθερία, για μένα, είναι να ανακαλύπτω πού βρίσκονται τα όριά μου και να πιέζω τον εαυτό μου σε αυτά τα όρια», είπε. «Με απασχολεί ασφαλώς σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η ελευθερία προϋποθέτει δημοκρατικές συνθήκες· χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ελευθερία, για μένα, είναι να μην σταματάς ποτέ να μαθαίνεις, να μην μένεις ποτέ ακίνητος, να συνεχίζεις να προχωράς μπροστά, ακόμα και μετά την αποχώρησή μου από την πολιτική».

Το βιβλίο υπόσχεται να προσφέρει «αναμνήσεις και ιδέες από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες της με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου», συχνά ως η μόνη γυναίκα στην αίθουσα, ενώ εξιστορεί «σημαντικά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή σημεία καμπής... πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις που διαμόρφωσαν την εποχή μας».

Το πολιτικό υπόβαθρο της Γερμανίδας καγκελαρίου και η παραίτηση

shutterstock-1577637655.jpg

Τερμάτισε την ενεργό πολιτική της καριέρα το 2021, αφού υπηρέτησε ως καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2005. Έκτοτε έχει μείνει έξω από την πολιτική διαμάχη και μακριά από τα γεγονότα του κεντροδεξιού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Merkel υπηρέτησε ως Ομοσπονδιακή Υπουργός Γυναικών και Νεολαίας από το 1991 έως το 1994, Ομοσπονδιακή Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας από το 1994 έως το 1998 και ως ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας από το 2000 έως το 2018.

Η ίδια, η οποία ήταν «η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο» από το περιοδικό Forbes για 10 συνεχόμενα χρόνια, ήταν στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μεταξύ 2005 και 2021. Ήταν η πρώτη, και μέχρι στιγμής μοναδική γυναίκα, που υπηρέτησε ως καγκελάριος της Γερμανίας. Ωστόσο, η κληρονομιά της έχει αντιμετωπίσει κριτική από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική, κυρίως για την προσέγγισή της προς τη Μόσχα και την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση, εγκαίρως για να προλάβουν το εορταστικό κύμα πωλήσεων βιβλίων του Δεκεμβρίου.