Και ποιος δε γνωρίζει την περιοχή Ruhr της Γερμανίας, όπου η παραγωγή χάλυβα βρίσκεται εδώ κι αιώνες στο επίκεντρο. Μια περιοχή όπου η βιομηχανία δεν περνάει ποτέ κρίση, αλλά αντιθέτως βρίσκεται συνεχώς στο άνθος της. Εκεί, ένα new entry κάνει την εμφάνισή του και κινεί την περιέργεια των κατοίκων αλλά και των τουριστών.
Πρόκειται για το ολοκαίνουριο μουσείο Küppersmühle, το οποίο χαρίζει αέρα ανανέωσης σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ ήδη έχει καταφέρει να γίνει talk of the town. Ένα μοναδικό κτίσμα για το οποίο χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια κατασκευής και, πλέον, γίνεται αντικείμενο θαυμασμού για τον καθένα.
Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, από τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα κιόλας, όλοι γνώριζαν για το εμπορικό στοιχείο της συγκεκριμένης περιοχής, γι' αυτό και μετέπειτα χτίστηκαν πολλά κτίρια τα οποία λειτούργησαν ως μουσεία.
Δε θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για μια περιοχή που θα διάλεγε κανείς ως πρώτη επιλογή για να ζήσει μόνιμα. Ωστόσο, λειτουργεί ως meeting point τόσο για τους κατοίκους της Γερμανίας όσο και για ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ακόμα ένα μουσείο πήρε τη θέση τους στους δημοφιλείς δρόμους.
Πρόκειται για ένα κτίριο επτά ορόφων πάνω από το εσωτερικό λιμάνι του Ruhr. Η δομή χρονολογείται στο 1908 και από τότε λειτουργούσε ως μύλος, που με την αποξήλωσή του στη δεκαετία του '70 η πόλη εξασφάλισε τη συντήρηση του κτιρίου και στη δεκαετία του '90 αναδιαμορφώθηκε από την ελβετική αρχιτεκτονική επιχείρηση Herzog & de Meuron.
Πλέον, έχουμε να κάνουμε με ένα κτίριο, το design του οποίου έχει τον τρόπο να «κόβει» την ανάσα! Η επέκταση του μουσείου έχει ολοκληρωθεί και ολόκληρη η περιοχή γιορτάζει ένα νέο, τόσο πολυαναμενόμενο ορόσημο. Με την παρουσίαση έργων από τη Συλλογή Ströher σε επιπλέον 2.500 τ.μ. χώρου, το Küppersmühle πρόκειται να γίνει ένας κεντρικός χώρος για τη γερμανική και ευρωπαϊκή μεταπολεμική τέχνη.
Εκτίθενται περίπου 300 έργα, από την άμεση μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα, ενώ η μόνιμη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει έργα από διάσημους Γερμανούς σύγχρονους καλλιτέχνες όπως Sigmar Polke, Georg Baselitz, Candida Höfer και Abraham David Christian. Να αναφέρουμε πως συλλογή Ströher διαθέτει μια ευρεία επιλογή έργων από καλλιτέχνες: Afro, Josef Albers, Hans Arp, Willi Baumeister, Bernd and Hilla Becher, Anna and Bernhard Blume, Peter Brüning, Alberto Burri, Rafael Canogar, Abraham David Christian κ. ά.
Βασικός στόχος των συλλεκτών είναι να παρουσιάσουν τους καλλιτέχνες κι επιλογές έργων από όλες τις διαφορετικές δημιουργικές φάσεις της καριέρας τους. Σε αρχικό στάδιο, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την ιστορία της γερμανικής τέχνης από πρώτο χέρι, να συγκρίνουν γενιές δασκάλων και μαθητών και να εντοπίσουν την τέχνη και την ανάπτυξη διάσημων μεμονωμένων καλλιτεχνών. Η επέκταση και το νέο άνοιγμα, που θα δείξει τη συλλογή σε αυτήν την κλίμακα για πρώτη φορά, αντιπροσωπεύει ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για το καλλιτεχνικό τοπίο της Γερμανίας.
Αναφορικά με το design του μουσείου, βλέπουμε πόσο μοναδικά συνδυάζεται η τέχνη με τα industrial στοιχεία, σε χώρους που εξυμνούν με έναν σύγχρονο τρόπο τη μινιμαλιστική αρχιτεκτονική. Τρεις δομές διαφορετικού ύψους προεκτείνουν το μουσείο και σχηματίζουν ένα νέο κύριο οικοδόμημα, το οποίο προσαρμόζεται με απόλυτη αρμονία με τη σειρά των κτιρίων που πλαισιώνουν τη λεκάνη του λιμανιού.
Εμβαθύνοντας στο ξεχωριστό εσωτερικό του, δεν μπορούμε να αμελήσουμε τους 36 εκθεσιακούς χώρους -τέλεια φωτισμένοι και τόσο ευρύχωροι. Ως μέρος της κατασκευής επέκτασης, τα ιστορικά σιλό ανακαινίστηκαν και ενσωματώθηκαν στη νέα δομή, από την οποία γέφυρες στο πρώτο και δεύτερο ανώτερο επίπεδο δημιουργούν μια σύνδεση μεταξύ της νέας και της υπάρχουσας στοάς. Να σημειωθεί πως τα ίδια τα σιλό διατηρήθηκαν ως βιομηχανικό μνημείο.
Φωτογραφίες: ArchDaily