fbpixel

Search icon
Search
Τα 2 πολυαναμενόμενα events του Mαϊου που φέρνουν στο προσκήνιο τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη γυναικεία δημιουργικότητα
CITY VIBES

Τα 2 πολυαναμενόμενα events του Mαϊου που φέρνουν στο προσκήνιο τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη γυναικεία δημιουργικότητα

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η 7η Art Thessaloniki Fair υπόσχονται να χαρίσουν στο κοινό μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, γεμάτη από ηχηρά μηνύματα


Η Θεσσαλονίκη διακρίνεται για την ιδιαίτερη αδυναμία της στην Tέχνη, στην ανάγνωση και στην εκλεπτυσμένη αισθητική και αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους, για τον οποίο της έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία! Για ακόμη έναν Μάιο, ενδιαφέρουσες ιστορίες και πολλά υποσχόμενες εικαστικές διαδρομές πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην καρδιά της πόλης, με την υπόσχεση να μάς χαρίσουν μια σπουδαία ανοιξιάτικη συντροφιά, συστήνοντάς μάς, ταυτόχρονα, στη φιλοσοφία κάθε δημιουργού. Όλα προετοιμάζονται για τις δύο μεγάλες διοργανώσεις, την 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και την 7η Art-Thessaloniki International Fair, με πλούσια καλλιτεχνικά προγράμματα να επιμελούνται, ώστε να μάς υποδεχθούν και φέτος στους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO. Αξιόλογες πρωτοβουλίες, διεθνείς συνεργασίες και πεδία συζήτησης ανήκουν στους κεντρικούς πυλώνες και των δύο projects, με τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη γυναικεία δημιουργικότητα να κατέχουν φέτος σημαντικούς ρόλους, τους οποίους και θα ανακαλύψουμε.

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Γιορτάζοντας φέτος 20 χρόνια βιβλίων και ιδεών!

tbf-photo-3.jpg

Ένας γοητευτικός κόσμος, πλημμυρισμένος από χρώματα, μελωδίες και εικόνες, καλωσορίζει τις αισθήσεις μας. Φράσεις, που δημιουργούν οικείους, αλλά και πρωτόγνωρους δεσμούς με διαφορετικούς χαρακτήρες, οδηγώντας μας, εν τέλει, στην πιο βαθιά κατανόηση του εαυτού μας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις ερμηνείες, που θα έδινε κανείς, μιλώντας για το «βιβλίο». 

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου φροντίζει για 20η χρονιά να μάς προσφέρει τη γοητεία της εμπειρίας αυτής και ετοιμάζεται να γιορτάσει μαζί μας την επιτυχημένη πολυετή της πορεία! Από το 2004, κάθε Μάιο «Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες!» στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου που φέτος θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO. Ακόμη πιο πλούσια σε διεθνείς συμμετοχές και σημαντικές πρωτοβουλίες για συγγραφείς αλλά και επαγγελματίες του βιβλίου, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ), η ΔΕΒΘ 2024 υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40 ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, δημιουργώντας μια μεγάλη κοινότητα που την ενώνει όχι μόνον η αγάπη για το βιβλίο, αλλά και η διάθεση διαλόγου, συνεργασίας και ανάδειξης των σύγχρονων προβληματισμών.

Διαπολιτισμικός διάλογος στο επίκεντρο

Με πολύ σημαντικές για τη χώρα μας διεθνείς συνεργασίες και προγράμματα που διαρκώς διευρύνονται, με τιμώμενη τη Σάρτζα να γεφυρώνει τον ελληνικό με τον αραβικό πολιτισμό μέσω των βιβλίων, με εκδηλώσεις και δράσεις με ανθρώπους και φορείς από τον χώρο του βιβλίου, των τεχνών, του πολιτισμού και της επιστήμης, φεστιβάλ και συναντήσεις, διάλογο και σύγχρονους προβληματισμούς, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ουσιαστικά μια πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου και συμπερίληψης.

tbf-photo-1-HCGpZ.jpg

Θέματα αιχμής: Τεχνητή νοημοσύνη και Γυναίκες στα βιβλία

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής ΔΕΒΘ με θέμα «Άνθρωπος και Μηχανή» θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά στην εφαρμογή της στον κλάδο των εκδόσεων που επηρεάζει και αλλάζει εξολοκλήρου τον τρόπο λειτουργίας όλων σχεδόν των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου. 

Μια επίσης βασική θεματική της ΔΕΒΘ που αντανακλά σύγχρονους προβληματισμούς είναι οι Γυναίκες στα βιβλία. Μέσα από συζητήσεις, δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της επαγγελματικής θέσης της γυναίκας στον χώρο του βιβλίου, αλλά και μια συνοπτική χαρτογράφηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής των γυναικών δημιουργών, που εν μέρει παραμένει αφανής ακόμη και σήμερα. Σημαντική είναι η συμμετοχή στην έκθεση του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer - Women in Publishing, ενώ θα γίνει επίσης παρουσίαση συλλογής δεκάδων μεταφρασμένων στα αγγλικά τίτλων απ’ όλον τον κόσμο, παρουσίαση του booklet “Κnow her words” από το PEN Greece, πάνελ με γυναίκες από τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλές ακόμα δράσεις.

Όπως μοιράστηκε μαζί μας η συντονίστρια του θεσμού, Νόπη Χατζηγεωργίου, σχετικά με τη φετινή διοργάνωση: «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος τα είκοσί της χρόνια. Έχει πλέον το κύρος που φέρνει η διεθνής της καταξίωση, αλλά παράλληλα και τη φρεσκάδα ενός θεσμού που διαρκώς ανανεώνεται, αφουγκράζεται τις νέες τάσεις, σχεδιάζει διαρκώς δράσεις, παίρνει πρωτοβουλίες και είναι ανοικτός σε πολύπλευρες συνεργασίες. Η 20ή έκδοση φέρνει καταρχήν την τεράστια δυναμική που της έδωσε η μεγάλη επιτυχία του Επαγγελματικού προγράμματος που ξεκίνησε πέρυσι. Φέτος, πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από τουλάχιστον 22 διαφορετικές χώρες έρχονται στην έκθεση για να γνωρίσουν καλύτερα τους Έλληνες εκδότες και την ελληνική βιβλιοπαραγωγή και να προχωρήσουν στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων, πράγμα πολύ σημαντικό για την ελληνική αγορά βιβλίου, καθώς, σύμφωνα με την εμπειρία μας από τον πρώτο χρόνο, αυτοί οι άνθρωποι λειτουργούν πλέον ως πρεσβευτές και πολλαπλασιαστές της χώρας μας. Παράλληλα, διεθνείς φορείς, δίκτυα, οργανισμοί και γνωστοί συγγραφείς και επαγγελματίες του βιβλίου θα είναι στη Θεσσαλονίκη, ενώ φεστιβάλ, συναντήσεις, όπως βραβεία,. Πάνω από 50 ξένοι συγγραφείς και εκατοντάδες αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς θα βρίσκονται στη ΔΕΒΘ καλύπτοντας κάθε ενδιαφέρον: Γυναίκες, πολιτική, Ιστορία, μουσική, τέχνες, αστυνομικό μυθιστόρημα, οικολογία, ποίηση, κινηματογράφος, και τόσα ακόμη- και φυσικά μια Παιδική και Εφηβική Γωνιά με καλεσμένα χιλιάδες παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς από σχολεία της Θεσσαλονίκης, με πολύ κέφι και δράσεις ανοικτές για το κοινό.

Ανταποκρινόμενοι στα ερεθίσματα της εποχής μας, έμφαση δώσαμε φέτος σε θεματικές, όπως οι Γυναίκες στα Βιβλία και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Για τα ζητήματα θα υπάρχουν πάνελ συζητήσεων και εκδηλώσεις με εκλεκτούς καλεσμένους, ενώ φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το φόρουμ δικτύωσης PublisHer - Women in Publishing, που θα ασχοληθεί εκτενώς με τις γυναίκες στον εκδοτικό χώρο. Τιμώμενη για το 2024 είναι η Σάρτζα (Sharjah-UAE), ένα από τα επτά Εμιράτα και πνευματικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Έχουν προηγηθεί και θα συνεχιστούν προγράμματα ανταλλαγής, διαλόγου και στήριξης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αράβων συγγραφέων, μεταφραστών και εικονογράφων, με στόχο την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών που μας ενώνουν από την αρχαιότητα με γνωριμία, παράλληλα, με τη νέα γενιά Αράβων λογοτεχνών. Σας περιμένουμε στην επετειακή 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!».

Info: Διάρκεια: από 16 έως 19 Μαΐου 2024. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του θεσμού. 

7η Art-Thessaloniki International Fair: Η σύγχρονη Τέχνη συστήνεται ακόμη πιο εξελιγμένα 

ksanthhs-konstantinos-xanthis-konstantinos-cut-2.jpg
XANTHIS KONSTANTINOS

Μια εικαστική διαδρομή θα μάς ταξιδεσει ξανά στα ξεχωριστά μονοπάτια κάθε καλλιτέχνη. Ο αγαπημένος δημιουργικός θεσμός, Art-Thessaloniki International Fair με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Παντελή Τσάτση και με τη συμμετοχή 80 γκαλερί και projects απ' όλο τον κόσμο ανοίγει φέτος τις πύλες του στις 23 Μαϊου, φιλοδοξώντας να ενισχύσει την επενδυτική και εικαστική δραστηριότητα γκαλερί και καλλιτεχνών. Ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικά πρόγραμμα πρόκειται να μάς υποδεχθεί στα περίπτερα 10,9,8 στη ΔΕΘ-HELEXPO μέχρι τις 26 Μαϊου, με τη διάθεση να μάς συνεπάρει στην αισθητική κουλτούρα των δημιουργών που συμμετέχουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της Τέχνης. Εξέχουσα είναι συμμετοχή του Hellenic DIASPORA Foundation με έργα των Lucas Samaras, Chryssa, Takis, Lynda Benglis, Philolaos, Peter Voulkos, Stamos, Yiannis Bouteas, William Baziotes, αλλά και αυτή της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Κωνσταντίνου Ξενάκη Δήμου Σερρών.

Όπως μοιράστηκε μαζί μας η διοργανώτρια του θεσμού, Εύα Αποστολίδου«Εμείς, που έχουμε τη Θεσσαλονίκη στην καρδιά μας, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι ένα ακόμη βήμα προς την πολιτισμική πολυμορφία, την εξωστρέφεια και τον κοσμοπολιτισμό, που επιβάλλει η μακρόχρονη ιστορία και η γεωγραφική θέση της πόλης. Έχουμε καταφέρει με επτά, πλέον, επιτυχημένες διοργανώσεις με την μικρή ομάδα -την ομάδα μας- να ξαναδώσουμε τη χαρά στους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες, μετά από δύο χρόνια απουσίας, να απολαύσουν το σημαντικό αυτό γεγονός. Φέτος, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε γκαλερί και καλλιτέχνες από Ευρώπη, Αμερική και Ασία και είναι πολύ σημαντικό για εμάς σε αυτή τη γιορτή της τέχνης που καθιερώνεται πλέον να γίνεται κάθε Μάιο, να υποδεχόμαστε κάθε χρόνο μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών».

Η Όπυ Ζούνη τιμώμενη καλλιτέχνιδα

1998-simmetriki-kiones-skies-2.jpg
Συμμετρικοί κίονες -σκιές-, Όπυ Ζούνη

Τιμώμενη καλλιτέχνις στη φετινή διοργάνωση είναι η διεθνώς καταξιωμένη ζωγράφος και εικαστικός, Όπυ Ζούνη. Η ίδια ήταν εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα με τις δημιουργίες της να είναι επηρεασμένες από τον αραβικό πολιτισμό αλλά ενσωμάτωναν και ελληνικά στοιχεία. Οι συμμετοχές της σε παγκόσμιους σημαντικούς φορείς Τέχνης κατάφεραν να ξεχωρίσουν ακόμη περισσότερο την αισθητική της ταυτότητα. Ο τρόπος, με τον οποίο προσέγγισε τη δημιουργικότητα είχε ισχυρές δόσεις απόλαυσης και ευτυχίας. Όπως τόνιζε, χαρακτηριστικά: «Η τέχνη είναι τόλμη, ένας διαρκής αγώνας για να ξεπερνάς τα όρια του εαυτού σου».

Οι ευκαιρίες προς τους νέους καλλιτέχνες 

pexlidu-basilikh-pechlidou-vasiliki-1.jpg
PECHLIDOU VASILIKI

Η διοργάνωση για 4η συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με την ΠΕΕΒΕ, παρουσιάζει τα βραβεία MATAROA για νέους καλλιτέχνες ως 33 χρόνων και για 2η χρονιά δίνεται η ευκαιρία σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες να συμμετέχουν μαζί με άλλα projects, όπως είναι η συμμετοχή των συλλόγων αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων καλλιτεχνικών σωματείων από όλη την Ελλάδα.

Info: Διάρκεια από 23 έως 26 Μαΐου 2024. Pερίπτερα 10, 9 και 8 (είσοδος από το περίπτερο 10, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ- HELEXPO). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του θεσμού.

Κεντρική φωτογραφία: Αριστερά: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Δεξιά: ISMINI TELIGIORIDOU