fbpixel

Search icon
Search
Το Μουσείο της Ακρόπολης κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει με ξεχωριστό τρόπο
ARTS & CULTURE

Το Μουσείο της Ακρόπολης κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει με ξεχωριστό τρόπο

Δείτε όλα όσα θα συμβούν στη μεγάλη επέτειο


Το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί στολίδι όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, αφού χτίστηκε για να φιλοξενήσει όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, καλύπτοντας  μία ευρεία χρονική περίοδο από τη Μυκηναϊκή έως τη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Το υπέροχο αυτό δημιούργημα σχεδιάστηκε από τους Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του.

Είναι ένας σύγχρονος χώρος που προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα μουσείο της εποχής του, έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βραβευτεί για την αρχιτεκτονική, τις εκθέσεις και ποιότητά του σε παγκόσμια κλίμακα. Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από το πρώτο μουσείο, που είχε χτιστεί στον λόφο της Ακρόπολης, δίπλα από τον Παρθενώνα, το οποίο δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το πλήθος των επισκεπτών του.

akro4.jpg

Όλοι οι συντελεστές και άνθρωποι που εργάζονται καθημερινά σε αυτό το μοναδικό δημιούργημα αναφέρουν ότι πάντα γι' αυτούς ο βασικός στόχος αυτού του μουσείου ήταν ο επισκέπτης του. Και φυσικά το αποδεικνύουν καθημερινά, αφού όποιος το έχει επισκεφτεί μαγεύεται και νιώθει περήφανος για τη χώρα του και για τον τρόπο που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, που κλείνει τα 10 χρόνια λειτουργίας του, η ομάδα του αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο δώρο σε εμάς και σε όλους τους λάτρεις των τεχνών και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έτσι, ο  Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του, πως στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική αποκάλυψη. Πιο συγκεκριμένα, 
πρόκειται να ανοίξει προς επίσκεψη η ανασκαφή κάτω από το κτίριο, μία πτέρυγα που είχε αρχίσει να δρομολογείται από το 2014 και θα λειτουργήσει ως ένας ακόμη όροφος του υπόλοιπου Μουσείου.

img-0013.jpg

Όποιος έχει επισκεφτεί το Μουσείο της Ακρόπολης, θα έχει παρατηρήσει το γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, μπροστά από την κύρια είσοδο, ενώ η ανηφορική κλίση παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη. Από τώρα και στο εξής θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τον χώρο του υπογείου, να διαβάσει την ιστορία του και θαυμάσει τα σπάνια ευρήματα. Στόχος είναι οι επισκέπτες να καταφέρουν να δουν τα αυθεντικά ερείπια της αρχαίας Αθήνας όπως ακόμη και μία πλούσια συλλογή από απλά καθημερινά αντικείμενα της τότε ζωής των Αθηναίων.

Όσο αναφορά την προσθήκη απλών χρηστικών πραγμάτων της αρχαίας ζωής, ο κ. Παντερμαλής σχολίασε χαρακτηριστικά πως «η ζωή δεν αποτελείται μόνο από τις μεγάλες στιγμές της αρχαϊκής και της κλασικής Αθήνας. Είναι κι αυτά τα ταπεινά ευρήματα της καθημερινότητας, που δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα». Σημαντικό είναι ακόμη να σημειωθεί πως η είσοδος την ημέρα του εορτασμού στην αποκάλυψη αλλά και σε όλες οι εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου, είναι ανοιχτή στο κοινό. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα τα happenings  των γενεθλίων. Οπότε, stay tuned!

akro2.jpg

Extra Info

To μοναδικό αυτό κτίριο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009. Mία ημέρα πριν, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις, ο λαός αλλά και ολόκληρος ο κόσμος μάχονται για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα. Ο κύριος στόχος της δημιουργίας ενός σύγχρονου ολοκαίνουργιου μουσείου στην καρδιά της έγινε κυρίως με στόχο να βοηθήσει στο αίτημα της επανένωσης. Μέχρι στιγμής καμία συζήτηση με την άλλη πλευρά δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος, αν και πλέον οι πιέσεις στο Βρετανικό Μουσείο είναι ασφυκτικές από τους περισσότερους ηγέτες και ιστορικούς τέχνης του κόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τη διαδρομή του Μουσείου μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του.