fbpixel

Search icon
Search
Το αρχείο υφασμάτων του Alexander McQueen γίνεται το καλύτερο eco-conscious δώρο για νεαρούς σχεδιαστές της Μ. Βρετανίας
ECO GLOW

Το αρχείο υφασμάτων του Alexander McQueen γίνεται το καλύτερο eco-conscious δώρο για νεαρούς σχεδιαστές της Μ. Βρετανίας

Μια σημαντική πρωτοβουλία του εμβληματικού οίκου μόδας για την καινούρια γενιά των fashion designers


Η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου McQueen, Sarah Burton, μπορεί να αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρισμένες και συνάμα ταπεινές σχεδιάστριες της σύγχρονης μόδας, ωστόσο ήταν εκείνη που αποφάσισε να υμνήσει τον ιδρυτή του fashion brand και μέντορά της, Alexander McQueen, προσφέροντας τα υφάσματα, τα οποία έχουν περισσέψει από τα σχεδιαστικά χρόνια του μόδιστρου, στους μελλοντικούς designers της Μ. Βρετανίας. Το μεγάλο αυτό «δώρο» της, πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις πασαρέλες της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου, μέσα από τις δημιουργίες των νεαρών σχεδιαστών.

alexander-mcqueen-1KB11.jpg
Sarah Burton

Τα μοναδικά υφάσματα McQueen θα διατεθούν σε γνωστά κολέγια μόδας, όπως στους φοιτητές μόδας του Πανεπιστημίου του Westminster, αλλά και στους απόφοιτους του διάσημου fashion college, Central Saint Martins. «Εγώ ήμουν τόσο τυχερή, γιατί όταν δούλεψα για πρώτη φορά στον McQueen, εκείνος με βοήθησε να βρω τα υφάσματα για τη δική μου final συλλογή στο πανεπιστήμιο», δήλωσε η Burton. «Σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολο για έναν νέο σχεδιαστή να βρει τις κατάλληλες υφές, πόσο μάλιστα σε μια εποχή που όλοι αισθανόμαστε, ότι οι πολύτιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά.»

Το γεγονός, ότι υπάρχουν άθικτα πολλά περίσσια κομμάτια κι εκατοντάδες μέτρα από τα άχρωμα σιφόν μέχρι τα tweed, πουκάμισα και μεταξωτά πανιά στα χρώματα του ουράνιου τόξου -που υπολογίζονται πάνω από 10 ή 15 χρόνια υλικού του οίκου- επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι όντως από την στιγμή που δούλεψε η Burton για τον McQueen το 1996 δεν πετάχτηκε τίποτα από τα υλικά...

Δεκατέσσερα κολέγια από όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία έχουν ήδη παραλάβει τα υφάσματα μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι οι φοιτητές που μπορεί να μην είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποικίλες πρώτες ύλες, τώρα μπορούν και δημιουργούν επάνω σε δωρεάν πολυτελή υλικά -τα οποία δε μπορούσε να τους προσφέρει ο ακαδημαϊκός κόσμος.

Η σχολαστική αρχειοθέτηση και αποθήκευση του κάθε κομματιού και υφάσματος ανά μοτίβο και χρώμα ήταν ο τρόπος της νεαρής μαθητευόμενης τότε Sarah Burton να μάθει τα πάντα για τη σχεδιαστική κουλτούρα του Alexander McQueen, αλλά και για να είναι πάντοτε σε επιφυλακή, φροντίζοντας να ξέρει που ήταν όλα σε περίπτωση που το ζητούσε εκείνος.

alexander-mcqueen.jpg
Το φόρεμα "Roses" από την έκθεση του Alexander McQueen στην Old Bond Street, Λονδίνο

Οι γνώσεις της για το τεράστιο εσωτερικό αρχείο του οίκου πυροδότησε την ιδέα της Burton για τη δημιουργία μίας εγκατάστασης στο κατάστημα του Alexander McQueen πέρυσι. Η ανοιχτή πρόσβαση σε ό,τι αφορά τις αόρατες λεπτομέρειες του σχεδιασμού βοηθά κατά καιρούς πολλούς σπουδαστές μόδας, ενώ ολόκληρη η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο φέρνει τους μαθητές στη boutique για δομημένες εκπαιδευτικές συναντήσεις. Πλέον, η ιδέα έχει προχωρήσει στην παροχή πρακτικής στήριξης (όπως είναι τα υφάσματα) στους μαθητές για τη δημιουργία της δικής τους σχεδιαστικής επιχείρησης. 

Ωστόσο, εκτός από τη βοήθεια στους ανερχόμενους ανθρώπους της βιομηχανίας, το μεγάλο brand συμβάλλει στην εξάλειψη της υπερβολικής κατανάλωσης που επικρατεί σε όλη τη fashion industry. Παρέχοντας ήδη υπάρχοντα υφάσματα σταματούν την αλόγιστη χρήση των καινούριων. Αντί λοιπόν να απορρίπτουν τους τωρινούς πόρους, ο μεγάλος οίκος συντελεί σε ένα σύγχρονο εποικοδομητικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας πιο υπεύθυνης κυκλικής οικονομίας, που καλό θα ήταν να τεθεί σε λειτουργία από ολόκληρο τον κόσμο της μόδας. 

mcqueen.jpg
Δημιουργίες του σχεδιαστή Steven Stokey-Daley, που έγιναν χρησιμοποιώντας υφάσματα του McQueen.

Ελπίζουμε λοιπόν, ότι ο McQueen δεν θα είναι το μόνο brand που θα προβεί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ή τουλάχιστον θα καταφέρει να αποτελέσει παράδειγμα για αντίστοιχα fashion houses, αλλάζοντας συνολικά την κουλτούρα των οίκων-κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την ανακύκλωση των υφασμάτων, μέσω του βρετανικού συστήματος εκπαίδευσης φοιτητών -οι οποίοι καταφθάνουν στην Αγγλία από όλο τον κόσμο, η πρωτοβουλία του McQueen έχει τη δυνατότητα να βγει έξω από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Πράγματι, μια τέτοια κίνηση αποτελεί μία μοντέρνα μορφή υποστήριξης που αντηχεί σε διεθνές επίπεδο και συμπίπτει υπέροχα με το ενεργειακό κλίμα της τρέχουσας γενιάς που ακτινοβολεί από τις απανταχού σχολές της μόδας. Μπορεί να προκύψει μια όμορφη και πρωτότυπη μόδα από κάτι που υπάρχει ήδη; Οι σπουδαστές και οι ανερχόμενοι σχεδιαστές αποτελούν ήδη τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της!