fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι ο κανόνας 80/20 και πώς μας βοηθάει να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας;
LIFE & CAREER

Τι είναι ο κανόνας 80/20 και πώς μας βοηθάει να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας;

Η διαχρονική μαθηματική αναλογία που οδηγεί στον ποιοτικό έλεγχο των duties μας


Η ζωή είναι μια ολοκληρωμένη σύνθεση από εμπειρίες. Καθημερινά ζητήματα, τα οποία περιέχουν χαρά, αγωνία, αλλά και ποικίλους προβληματισμούς, αναμένουν τις άμεσες ανταποκρίσεις μας. Αυτό, άλλωστε αποτελεί, εν τέλει, και το κλειδί της επιτυχίας στον κύκλο της. Να καταφέρουμε, δηλαδή, να οδηγήσουμε τους εαυτούς μας στο να γίνουν πιο σοφοί μέσα από την επίλυση μιας κατάστασης, είτε εύκολα διαχειρίσιμης, είτε πιο πολύπλοκης. Πολλές φορές, κάνοντας σύντομους απολογισμούς της μέχρι τώρα πορείας μας, μπορεί να έχουμε διαπιστώσει ότι όλα είναι αποτέλεσμα απλών μαθηματικών, παρόλο που στην αρχή έμοιαζαν στο μυαλό μας με άλυτα προβλήματα. H ποιότητα του ελέγχου που "χτίζουμε" στην καθημερινή μας ζωή, για τον αποτελεσματικό χειρισμό των διαφορετικών καθηκόντων της, συνδέεται άμεσα με τα γνωρίσματα της προσωπικότητάς μας, τα ερεθίσματα, με τα οποία έχουμε τροφοδοτηθεί ως παιδιά, αλλά και τα standards που έχουμε επιλέξει να έχουμε. 

Μια διαχρονική αρχή, η οποία βασίζεται σε έναν μαθηματικό και αρκετά ορθολογιστικό τρόπο σκέψης, δομήθηκε το 1906 από τον Ιταλό μηχανικό, οικονομολόγο και κοινωνιολόγο, Vilfredo Pareto. Ο ίδιος, μέσα από τη βιωματική μάθηση και παρατήρησή του, συμπέρανε ότι το 80% της γης στην Ιταλία ανήκε μόνο στο 20% του πληθυσμού. Το ίδιο έβλεπε να συμβαίνει με φυτά στον κήπο του. Το 20% αυτών έφεραν το 80% των καρπών. Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά σε μια ουσιαστική αναλογία μεταξύ δύο μεγεθών. Και όπως σε κάθε αντίστοιχη συνθήκη, έτσι και εδώ, όταν παρουσιάζεται μια αλλαγή στην μία ποσότητα, τότε επιφέρεται μεταβολή και στην δεύτερη, διατηρώντας μια σταθερή σχέση μεταξύ τους. Ο κεντρικός, λοιπόν, άξονας της συγκεκριμένης τακτικής είναι το γεγονός ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό (20%) μπορεί να μας φαίνεται πολύ απλό, ελάχιστο και χωρίς μεγάλη σημασία, όμως αυτό το ποσοστό έχει την δυναμική να επηρεάσει ένα ολόκληρο ποσοστό 80%. Είναι η πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Μοιάζει πολύ με την χαρακτηριστική επίσης αναλογία που αφορά στο ότι το 10% αντιστοιχεί στο τί μας συμβαίνει, ενώ το 90% στο πώς αντιδρούμε σε αυτό. 

article-productivity-pareto-principle-80-20-rule-2x.jpg

Στη διάρκεια των χρόνων, το συγκεκριμένο φαινόμενο, απέκτησε ποικίλες ονομασίες, με κυριότερες τις: "Αρχή Pareto", "Ο κανόνας 80/20", η οποία αποτελεί και την πιο συνηθισμένη, "Νόμος των λίγων στοιχείων ζωτικής σημασίας" και "Αρχή της στενότητας των παραγόντων". Παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, αλλά και αθλητικοί φορείς, έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τύπο αξιοποίησης και επίλυσης των ζητημάτων τους, ώστε να κατακτήσουν την επιθυμητή παραγωγικότητα. Ο κανόνας εφαρμόζεται συχνά, αποδεικνύοντας ότι το 80% των εσόδων της εταιρείας προκύπτει από το 20% των πελατών της. Έτσι, μπορεί να διατηρήσει το καταναλωτικό αυτό κοινό, διεκδικώντας και νέο με παρόμοια χαρακτηριστικά. 

Εκτός όμως από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, ο συγκεκριμένος κανόνας έχει επιτυχία και στην προσωπική μας ζωή και αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Πολλοί είναι αυτοί που παραδέχονται ότι αφιερώνουν το 20% του χρόνου τους σε συνήθειες και ανθρώπους που εξασφαλίζουν το 80% της ευτυχίας και επιτυχίας τους. Ακόμη, έχει αποδειχθεί ποσοτικά ότι επιλέγουμε να φοράμε το 20% της ντουλάπας μας στο 80% του χρόνου. Ρούχα, δηλαδή που είναι πολύ συγκεκριμένα και ίδια, τα οποία αγαπάμε και συνοδεύουν τις εμφανίσεις μας στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Ακόμη, το κινητό μας τηλέφωνο είναι γεμάτο με εφαρμογές για το 20% των αναγκών της ζωής μας, με τις υπόλοιπες να μην τις χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να αλλάξουμε "πλεύση¨ και να αντιληφθούμε ότι η ευτυχία στη ζωή μας έρχεται μέσα από τα απλά και τα μικρά. Αυτά θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά. 

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τον κανόνα 80/20 στην προσωπική μας ζωή

033896c2fcebaf29bb7206675d76b4c7.jpg

Τα βήματα είναι πολύ απλά, αρκεί να δώσουμε πραγματική σημασία στον στόχο μας. Ξεκινάμε με την δημιουργία μιας λίστας, στην οποία θα καταγράφουμε δέκα συνήθειες, στα οποία ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο μας. Στη συνέχεια, κυκλώνουμε τις δύο πρώτες, τις οποίες πιστεύουμε ότι μας οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα. Ακολουθούμε τη συγκεκριμένη πορεία και για υπόλοιπες συνήθειες που θεωρούμε ότι έχουν έναν καλό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Σε αυτές που έχουν μείνει, πατάμε "παύση" ή τις παραδίδουμε σε κάποιον άλλον. Εμείς μένουμε εστιασμένοι σε αυτά που αξίζουν για την δική μας επιτυχία. Έτσι ερχόμαστε πιο κοντά στο κέντρο μας και στα δυνατά μας σημεία και βλέπουμε τι πραγματικά έχει αξία. 

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τον κανόνα 80/20 στο επαγγελματικό μας περιβάλλον

fae4a08c3f26b36e25705dddfa14710f.jpg

Μέσα από πολύ οργανωμένες κινήσεις θα χαρίσουμε στους εαυτούς μας τη δυνατότητα να γίνουμε πολύ αποτελεσματικοί στα επαγγελματικά tasks μας. 

Σε πρώτο βήμα, απαριθμούμε όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας μας. Τότε, είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε στη λίστα που προετοιμάζουμε ποιες είναι οι εργασίες που θα έχουν τον καλύτερο αντίκτυπο. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαίσιο επαγγελματικής συνεργασίας και επικοινωνίας με την ομάδα, ο τρόπος επίλυσης, οργάνωσης και διαχείρισης, παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για μια υγιή κοινή ροή. Όταν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη στρατηγική, έχουμε ως προτεραιότητά μας να βρούμε τα προβλήματα της ομάδας μας. 

Συνεχίζουμε με την εύρεση των κύριων αιτιών που οδήγησαν στη γέννηση του προβλήματος αυτού. Πλησιάζουμε, δηλαδή, σιγά σιγά στη μικρή σημαντική λεπτομέρεια του 20% και το αναλύουμε.  Για να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία, είναι αναγκαίο να κατηγοριοποιήσουμε τα ζητήματα αυτά σε μικρότερες ομάδες, ώστε να είναι με πιο απλό και ομαλό τρόπο διαχειρίσιμες. Τότε έρχεται η στιγμή της εκτίμησης της χρηματικής αξίας κάθε ζητήματος και της επιρροής που η ίδια έχει στη συνολική λειτουργία της επιχείρησης. Επιμένουμε, λοιπόν, στην αποσύνθεση του προβλήματος και στον εντοπισμού του κρίσιμου 20% που αλλάζει τα ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά δεδομένα ενός ολόκληρου τύπου εργασίας. Αυτό, λοιπόν, το ποσοστό το αναλύουμε και το παρατηρούμε. Λύνουμε τα όποια ζητήματα ώστε να σιγουρευτούμε ότι πλέον είναι ικανό να επηρεάσει θετικά το υπόλοιπο 80%. Τότε θα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια νέα αποτελεσματική βάση στη δουλειά μας.