Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι τείνουν να προσκολλώνται σε βλαβερές για τους ίδιους συνθήκες -όπως σε μια τοξική σχέση για παράδειγμα-. Ανάμεσα στις συνήθειες αυτές ανήκει και το πλέον διαδεδομένο doom scrolling. Για όσους δεν την έχετε ακουστά, η έννοια αναφέρεται στην άσκοπη κύληση στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα σε αρνητικού χαρακτήρα ειδησεογραφικά άρθρα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες που επιτρέπουν την κοινή χρήση περιεχομένου. Ουσιαστικά το να διαβάζετε τη μια ιστορία μετά την άλλη, να μεταβαίνετε από ένα δυσάρεστο βίντεο στο επόμενο και επαναλαμβανόμενα. Μάλιστα, μια έρευνα στον Καναδά ονόμασε το συγκεκριμένο φαινόμενο ως «τον πανικο των social media».
Σε περίπτωση που έχετε αφιερώσει αρκετά λεπτά ή ίσως ακόμη και ώρες αφοσιωμένοι στην ανάγνωση ιστοριών ή αναρτήσεων στο διαδίκτυο - και τείνουν να χαρακτηρίζονται από της οδυνηρή χροιά, είναι πιθανό να έχετε ξοδέψει το χρόνο σας στο doomscroll. Σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχικής υγείας, όσοι παλεύουν με άγχος ή διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος (αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχή πανικού, διαταραχή μετατραυματικού στρες [PTSD], ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή [OCD] και διαταραχή κοινωνικού άγχους) είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο doom scroll επειδή το άγχος αφορά τον έλεγχο ή την έλλειψη ελέγχου.
Γιατί ο κόσμος υποκύπτει στο doomscroll; Οι ειδικοί απαντούν πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο «σκρολλάρει» σε δυσάρεστο περιεχόμενο όμως ο κύριος λόγος είναι ότι αποτελεί έναν τρόπο να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο σε έναν κόσμο που αισθάνεται τόσο εκτός ελέγχου όλη την ώρα. Επομένως, η συνήθεια αυτή προκαλεί μια εσωτερική διαβεβαίωση, η οποία τίθεται ως εξής «Αν γνωρίζω τι συμβαίνει, μπορώ να είμαι καλύτερα προετοιμασμένος όταν τα πράγματα πάνε άσχημα».
Το doom scrolling θεωρείται αρνητικό για την ψυχική υγεία, αφού το μόνο που θα καταφέρετε μέσω της συνήθειας αυτής είναι να αυξήσετε το άγχος σας και να αναρωτιέστε συνεχώς για τα χειρότερα που μπορεί να σας συμβούν. Παράλληλα,σας αποτρέπει από το να δίνετε προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, κάτι που είναι επιπλέον επιζήμιο για την ψυχική υγεία και μπορεί να μην έχετε καν πλήρη επίγνωση του πόσο σας επηρεάζει.
Πώς θα παύσετε το doom scrolling;
1. Ορίστε ένα χρονικό όριο
Αν και είναι φυσιολογικό να θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι, μην μπείτε στο "doomscrolling" περιορίζοντας το χρόνο που αφιερώνετε για κύλιση μόνο σε 20 λεπτά!
2. Αναζητήστε τη θετικότητα
Αντί του "doomscrolling", αναζητήστε τη θετικότητα παρακολουθώντας κάτι αστείο, κοιτάζοντας οικογενειακές φωτογραφίες ή διαβάζοντας μια ιστορία για κάτι καλό που συμβαίνει στον κόσμο. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη και εντοπίστε πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες αντί να εστιάζετε σε πράγματα που πρέπει να φοβάστε.
3. Χρησιμοποιήστε την ενσυνειδητότητα
Λάβετε υπόψη σας τα συναισθήματα που σαςπροκαλεί το άρθρο κατά τη διαδικασία της κύλισης. Προσπαθήστε να δώσετε προσοχή στον τρόπο που αισθάνεται το σώμα και στην ανταπόκριση του μυαλού στο θέμα!
4. Αποφύγετε την καταστροφολογία
Η καταστροφολογία χαρακτηρίζεται από το άλμα κατευθείαν στα χειρότερα σενάρια αντί να λαμβάνονται υπόψη καταστάσεις. Αυτές οι σκέψεις είναι πιθανές αλλά ρεαλιστικά, όχι και τόσο. Αντίθετα, αναρωτηθείτε ποιο είναι το πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα της κατάστασης που διαβάζετε.
5. Δώστε έμφαση στη διακοπή της σκέψης
Η διακοπή της σκέψης είναι μια γνωστικήσυμπεριφορική τεχνική που χρησιμοποιείται για τον τερματισμό ιδεών ή ανήσυχων σκέψεων. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας που βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων και συμπεριφορών ψυχικής υγείας. Αντί να ελέγχετε το τηλέφωνο καταναγκαστικά και να το σηκώνετε, προσπαθήστε να σηκώνετε το τηλέφωνο συνειδητά και με σκοπό να αποφύγετε την ιδεοληπτική κύλιση. Όταν παρατηρήσετε ότι οι συμπεριφορές σας είναι καταναγκαστικές, κάντε παύση για ένα χρονικό διάστημα και να δώστε προσοχή στις συμπεριφορές και στην αιτία των συμπεριφορών.
6. Επιβραδύνετε την κύλισή σας
Εάν η ολοκλήρωση της διακοπής της σκέψης σαςφαίνεται συντριπτική, προσπαθήστε να επιβραδύνετε το ρυθμό. Εστιάστε στις ιδιότητες του περιεχομένου αντί της ποσότητάς του, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα ευρύ φάσμα προσοχής. Σας προτείνουμε, λοιπόν, να θέσετε μια ενσυνείδητη υπενθύμιση για να ορίσετε έναν ρυθμό για το περιεχόμενο και όχι να βιάζεστε να το προλάβετε!
7. Εστιάστε στο παρόν
Μερικές φορές η εστίαση και η προοπτική μπορεί να βρίσκονται στο τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον αντί για την παρούσα στιγμή. Το μέλλον συχνά δεν είναι προβλέψιμο ή κάτι που μπορεί να ελεγχθεί. Εστιάστε στον έλεγχο του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αναρωτηθείτε τι θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή.
8. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας
Το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το τι βρίσκεται στη ρίζα του scrolling σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις συμπεριφορές κύλισης. Κατανοήστε αυτό που ψάχνετε είτε αυτό είναι ένα τέλος στην πλήξη, τη διαβεβαίωση, την καθοδήγηση ή την επιβεβαίωση των φόβων. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το να το προσέχετε και να προσπαθείτε να βρείτε την απάντηση στη ρίζα του προβλήματος μάλλον είναι ένας πιο υγιής τρόπος κύλισης.