Όλα δείχνουν σαν να έχει βάλει ένα στοίχηµα η πόλη. Αυτό της ανάπτυξης και της εξέλιξης. Και φαίνεται να το κερδίζει σταδιακά. Μια πόλη µε σηµαντική ιστορία χιλιάδων ετών, εθνότητες που την επέλεξαν για «σπίτι» τους, πολυµορφικό πολιτισµό, µοναδικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος πλούτο, έντονη άλλοτε επιχειρηµατική ζωή. Μια πόλη που υπήρξε φυτώριο διανοητών, καλλιτεχνών και αθλητών, πρωτοπόρα στα ΜΜΕ, την τέχνη, την αρχιτεκτονική. Μια πόλη φιλόξενη, ασφαλή µε θαλάσσιο ορίζοντα, που πάντα δίνει µια αισιόδοξη προοπτική. Ένα µωσαϊκό ανθρώπων, γεγονότων, ιδεών, θρησκειών, ταλέντων και δράσεων, που ζύµωσαν και ζυµώνουν ακόµα τους πολίτες της. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της σίγουρα δεν τη συνόδεψαν µέχρι τη νεότερη ιστορία της, η µαγιά της, όµως, αποδεικνύεται τόσο ισχυρή -για να µην αναφερθούµε στο αυτονόητο του κοµβικού της σηµείου-, που φαίνεται ότι µια άνθηση ξεκινάει για την ίδια και κυρίως για τους ανθρώπους της. Και χωρίς να αγνοήσουµε τις χρονοκαθυστερήσεις, την παραµέληση ή µια σειρά λάθος αποφάσεων, σήµερα διαφαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη κινείται σε µια σηµαντική αναπτυξιακή τροχιά.
Νέες υποδοµές, αξιοποίηση ακινήτων, αναπλάσεις και παρεµβάσεις δηµόσιου χώρου, επενδύσεις, πρωτοβουλίες επιχειρηµατιών ή µεγάλων funds, πολιτιστικά, τεχνολογικά, τουριστικά κι εκπαιδευτικά projects αναµένονται να µεταµορφώσουν την πόλη, διαµορφώνοντας το νέο προφίλ της. Όλη αυτή η δραστηριότητα όχι µόνο θ’ αναβαθµίσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, αλλά θα τονώσει την παραγωγικότητά της, θα βελτιώσει την εικόνα της, τον αστικό ιστό της, θα δηµιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ταξιδέψει την πόλη εκτός συνόρων, θα γίνει επίκεντρο ενδιαφέροντος, θα εξυπηρετήσει τους επισκέπτες της κι αν σε αυτά προσθέσουµε την εντυπωσιακά αυξανόµενη τουριστική ανάπτυξή της, που ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία, είναι βέβαιο ότι ένας νέος αέρας άρχισε να φυσάει στην πόλη.
Μέσα στο 2022, αναµένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα τη µετατρέψουν σ’ ένα νέο, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ώστε το 2026 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλασή της µέχρι την 100ή επέτειό της.
Το νέο πρόσωπό της βρίσκεται όχι µόνο επί χάρτου, αλλά ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται. Μια δυναµική κινητικότητα που θα τη µετουσιώσει σε µια σύγχρονη, ευρωπαϊκή µεγαλούπολη, που θα νιώθουµε περήφανοι που αποτελούµε κοµµάτι της. Στο περιοδικό GLOW επιλέξαµε να ερευνήσουµε και να καταγράψουµε όσα περισσότερα έργα διαπιστώσαµε επίσηµα ότι βρίσκονται στον δρόµο της υλοποίησης και να επικεντρωθούµε σε µια σειρά θετικών πρωτοβουλιών, χωρίς επικρίσεις και διακρίσεις, φωτίζοντας ό,τι καλύτερο συµβαίνει αυτήν τη στιγµή σε µια πόλη, που δικαιούται να ξαναµπεί στον χάρτη των top ευρωπαϊκών -και γιατί όχι- των παγκόσµιων προορισµών.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ξεκινώντας από την καρδιά της πόλης, η ∆ιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα µετατραπεί σ’ ένα νέο, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο. Μέσα στο Α’ εξάµηνο του 2020 αναµένεται να διεξαχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισµός και το 2022 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, ώστε το 2026 να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση, αφού στόχος είναι να είναι έτοιµη στην επέτειο των 100 ετών της ∆.Ε.Θ. Παραµένοντας στον πυρήνα του αστικού ιστού, µια νέα παιδική χαρά σχεδιάζεται στον περιβάλλοντα χώρο βορείως του Μνηµείου της Ροτόντα, επί της Αρµενοπούλου. Τα 610 τ.µ. θα περιλαµβάνουν συνολικά 10 παιχνίδια, 5 για νήπια και 5 για µεγαλύτερα παιδιά. Εντός του 2020, θα διενεργηθεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισµός δηµοπράτησης του έργου και αναµένεται ως το τέλος του έτους να υπάρξει ανάδοχος που θα ξεκινήσει την κατασκευή, η οποία θα διαρκέσει 9 µήνες. Λίγο πιο ανατολικά, θα αξιοποιηθούν οι παλιοί Στάβλοι Παπάφη, ένα δηµοτικό ακίνητο 4775 τ.µ., το µεγαλύτερο τµήµα του οποίου προορίζεται για κοινωφελείς χρήσεις και υπηρεσίες προς τον πολίτη, ενώ η υπόλοιπη έκταση αντιστοιχεί σε ήδη διαμορφωμένο χώρο πρασίνου και παιδικής χαράς που θα ανασχεδιαστούν. Το κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων & κοινωνικών εκδηλώσεων, χώρο μνήμης - αρχείο προσφυγικής Τούμπας, Δημοτική βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, κτίριο γραφείων, κοινοτικό ιατρείο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και υπόγειο πάρκινγκ.
Η δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκεται εν αναμονή ενός μεγαλόπνοου project, την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου. Το στρατηγικό σχέδιο για το Πάρκο, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κι επιστημονικό συνεργάτη του δήμου Παύλου Μελά, Πρόδρομο Νικηφορίδη, προβλέπει 258.700 τ.μ. πρασίνου, 57.000 τ.μ. πλατειών, επανάχρηση 25 κτιρίων, δημιουργία υποδομών αναψυχής και ήπιες εμπορικές δραστηριότητες, ξενώνα και συνεδριακά κέντρα. Στο κτίριο της δυτικής πλευράς, θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά. Σε προτεραιότητα, όμως, τίθεται το πράσινο, με πρόβλεψη να φυτευτούν 2.500 δέντρα και να δημιουργηθούν ελαιώνες και οπωρώνες με καλλωπιστικά φυτά.
Ένα αίτημα πολλών τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά με την υλοποίηση του Αποτεφρωτηρίου, η μελέτη και πολεοδομική χωροθέτηση του οποίου ξεκινάνε άμεσα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που περιλαμβάνει μελέτες για τρία αποτεφρωτήρια, το ένα στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, ενώ η διοίκηση του δήμου Θέρμης σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλα δύο: ένα ζώων κι ένα οστών. Μεγάλη ανάπτυξη αναμένεται και στο δίκτυο της εταιρίας φυσικού αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην πόλη, ανοίγοντας τον δρόμο για περίπου 63.000 νέες συνδέσεις µε κατοικίες κι επιχειρήσεις. Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα συνδυάζει την επέκταση του δικτύου, των συνδέσεων µε μείωση των τιµολογίων, επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχµής, σε σύγχρονο εξοπλισµό κ.ά. Ο υπερ-δραστήριος Όμιλος Σαββίδη, από την άλλη, συμμετέχει στην επέκταση του ΟΛΘ. Οι υπογραφές μπήκαν τον Δεκέμβριο του 2017 κι έβαλαν το Λιμάνι σε μια νέα εποχή, αφού υπάρχει συμφωνία για υλοποίηση επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσα σε μια 7ετία. Πριν έναν μήνα, ξεκίνησε η επέκταση της 6ης προβλήτας, έργο-σταθμό για την πόλη και τη Β. Ελλάδα. Εντός του Απριλίου, θα ξεκινήσουν και τα έργα, που θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων από το Λιμάνι προς την υπόλοιπη χώρα και τα Βαλκάνια. Τέλος, με στόχο τη διαχείριση των αποβλήτων, στην υπηρεσία της κυκλικής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, ο Φo.Δ.Σ.Α. σχεδιάζει την κατασκευή 2 νέων Mονάδων Eπεξεργασίας Aπορριμάτων -ολοκληρώνονται οι μελέτες-, μία στον Δυτικό και μία στον Ανατολικό τομέα του Νομού, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Επιπλέον, μέσα στο 2020 αναμένεται να τοποθετηθούν για πρώτη φορά και οι Καφέ Κάδοι για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (τρόφιμα, χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες και οργανικό υλικό).
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
Ένα νέο πρόσωπο της πόλης αναδύεται με βάση τις αναπλάσεις που έχουν σχεδιαστεί σε διάφορα σημεία της, όπως στην Επταπυργίου, που αφορά στη διαμόρφωση ζώνης πρασίνου μεταξύ των Τειχών και της οδού Επταπυργίου, στο τμήμα από την οδό Ακροπόλεως έως την Παλαμίδου.
Στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του τείχους, της δημιουργίας ενός λειτουργικού χώρου με εμφανείς διαδρομές, καθορισμένους χώρους στάσης και ανάπαυσης κι ελεύθερους χώρους πρασίνου. Στη μεταμόρφωση δύο ιστορικών σημείων, της Πλατείας Αριστοτέλους - Παλιά Παραλία και της Πλατείας Διοικητηρίου, προχωράει άμεσα ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Ξεκινάμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μέσα στο 2020 για την Πλατεία Αριστοτέλους και τη μελέτη για την κατασκευή του παραλιακού deck από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Λιμάνι», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδης, ενώ για τη δεύτερη -το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού μελετών κέρδισε η Schema 4 architects Γραφείο Μελετών Ο.Ε. - Γιάννης Βλάχος, Concept Σύμβουλοι Μηχ/κοί ΕΠΕ και η D.K.N.D. Engineers O.E.-, τόνισε: «Βάζουμε μπροστά τη μελέτη για την ανάπλαση κι ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει μαζί με την Εγνατία Οδό». Στα ανατολικά, η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου - Βούλγαρη, θα περιλαμβάνει ενοποίηση με το άλσος της Νέας Ελβετίας, νέες φυτεύσεις πράσινου, τοποθέτηση καθιστικών κι εγκατάσταση υπαίθριας αθλητικής υποδομής, κατασκευή υδάτινου καναλιού ως στοιχείο βιοκλιματικού σχεδιασμού, περίφραξη του χώρου κι εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων (led). Στο πλαίσιο της βιοκλιματικής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των δημόσιων χώρων του Δήμου, όμως, θα είναι και η ανάπλαση του πάρκου στη συμβολή των οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας. Σκοπός είναι ν’ αποτελέσει πόλο έλξης για περίπατο, αναψυχή και μια στάση στο κέντρο της πόλης, για όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε μια περίοδο που ο Τουρισμός της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ο ΟΣΕ δίνει το παρών με σημαντικά έργα πνοής, όπως την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από τον Εμπορικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης ως την είσοδο της πόλης και της γραμμής του Λιμανιού μέχρι την Πύλη 11 -αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020-, την ανακαίνιση των wc του Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης ως τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στα άμεσα έργα δημοπράτησης συγκαταλέγονται έργα συντήρησης των γραμμών και ασφάλειας. Τα μακροπρόθεσμα έργα αφορούν στην πλήρη ανακαίνιση του Επιβατικού Σταθμού, της σιδηροδρομικής γραμμής από Σ.Σ. Πλατέως έως Σ.Σ. Θεσσαλονίκης με σκοπό την επίτευξη της ταχύτητας των συρμών με 200km/h και δημιουργία Σιδηροδρομικού Μουσείου στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη πλευρά της πόλης, τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία προχωρούν με αμείωτο ρυθμό. Ο νέος αεροσταθμός αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου και τα δυο κτίρια θα συνδέονται με αερογέφυρα. Το πλήρως αναβαθμισμένο αεροδρόμιο θα παραδοθεί στα τέλη του 2020 και θα φιλοξενεί κατά 45% περισσότερα check in, 7 ιμάντες παραλαβής αποσκευών, 24 πύλες αναχωρήσεων και τα σημεία ελέγχου θα αυξηθούν κατά 115%, ενώ θα γίνει επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο και κατασκευές στον νέο πυροσβεστικό σταθμό. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του Αεροδρομίου θ’ αυξηθούν, μετατρέποντάς το σε μια σύγχρονη πύλη για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια. Το εκσυγχρονισμένο αεροδρόμιο θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσελκύοντας περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και δρομολόγια σε νέους προορισμούς, ενώ θα φιλοξενεί κορυφαία εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης. Παράλληλα, η Aegean επενδύει στη διεύρυνση της δραστηριότητας και παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας δρομολόγια προς Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μιλάνο, Ζυρίχη, Βερολίνο και αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εξωτερικού κατά 25%.
Η εταιρία προσθέτει έτσι 8 νέους προορισμούς (6 εξωτερικού και 2 εσωτερικού), ενώ επενδύει και σε νέο lounge 500 τ.μ. για την αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών. Τα νέα από τον χώρο των ξενοδοχειακών μονάδων αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα με πολλές, νέες επενδύσεις κι έντονη κινητικότητα. Το εμβληματικό Electra Palace προχωράει σε πλήρη ανακαίνιση, με τον όμιλο Electra Hotels & Resorts να έχει ξεκινήσει από τις 23 Ιανουαρίου 2020 τα έργα, που θα ολοκληρωθούν σ’ ένα τρίμηνο. Οι εργασίες είναι καθολικές, με τα νέα δωμάτια, τους κοινόχρηστους χώρους και τα εστιατόρια να σχεδιάζονται και ν’ ανακατασκευάζονται από την αρχή.
Λίγο πιο κάτω, στο εκπληκτικό διατηρητέο, όπου στεγαζόταν το θρυλικό εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα, που αγοράστηκε από την Grivalia και την TOR Hotel Group, σχεδιάζεται το re-οpening του εστιατορίου, αλλά και η λειτουργία ενός πολυτελούς boutique ξενοδοχείου 60 δωματίων, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το κτίριο θ’ αναστηλωθεί πλήρως και θ’ αναδειχθεί μέσα από τον καινοτόμο σχεδιασμό που έκαναν οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Θωμόπουλος και Νικόλας Τραβασάρος (Divercity). Το εστιατόριο θα παραμείνει πιστό στην αρχική του εμφάνιση, ενώ το μενού θα επαναφέρει τον θεσμό της ελληνικής αστικής κουζίνας. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο, θα διατηρηθούν οι εξαιρετικές τοιχογραφίες και όλα τα στοιχεία της τοιχοποιίας, που θα αποτελέσουν τη βάση του σχεδιασμού για τις 8 σουίτες. Τα δωμάτια θα φέρουν μια λατρευτική αναφορά στο Όλυμπος Νάουσα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με το βλέμμα στραμμένο στον Θερμαϊκό. Στην κατασκευή ενός ολοκαίνουριου πολυτελούς ξενοδοχείου στην οδό Μοναστηρίου 24, προχωρά και ο όμιλος Anatolia Hospitality, που οραματίζεται ένα νέο τουριστικό “hub” για την πόλη, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020. Το ήδη υπάρχον κτίριο των 4800 τετραγωνικών μέτρων -δίπλα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και το μετρό- αγοράστηκε στις αρχές του έτους.
«Με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, του νέου μουσείου Ολοκαυτώματος και τη σταδιακή αναβάθμιση της περιοχής, το ξενοδοχείο αναμένεται να καθιερωθεί ως ένα νέο σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, που τα τελευταία χρόνια αποπνέει μια υγιή εξωστρέφεια και τουριστική ανάπτυξη», τονίζει η εταιρία. Το πρώτο 5άστερο ξενοδοχείο της στην καρδιά της πόλης, στην οδό Βασ. Ηρακλείου 45, πρόκειται να θέσει σε λειτουργία η Ledra Hotels & Villas του ομίλου Σπανού. Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο των 100 δωματίων αναμένεται ν’ ανοίξει τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2020. Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον για πολλά ιστορικά και μη, κτίρια της πόλης έχουν εκδηλώσει όμιλοι ισραηλινών επιχειρηματιών με σκοπό τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, όπως το ιστορικό κτίριο «Βιέννη» στην Εγνατία, τη διατηρητέα οικοδομή στην οδό Αγ. Δημητρίου, κοντά στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το Καραβάν Σαράι (παλιό δημαρχείο), αλλά και το νεοκλασικό κτίριο της πρώην Ιονικής Τράπεζας στην πλατεία Ελευθερίας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο τομέας της εκπαίδευσης μπαίνει κι αυτός στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Δήμου Θεσσαλονίκης με πρώτο έργο την Ενεργειακή Αναβάθμιση και Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα επί της οδού Κλεάνθους 30, στην Κάτω Τούμπα, που είναι υπό δημοπράτηση. Περιλαμβάνει μια σειρά εκτεταμένων επεμβάσεων τόσο στο κέλυφος και στα Η/Μ συστήματα και στα πέντε κτίρια του συγκροτήματος, καθώς, και στον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, σχεδιάζονται δύο νέα νηπιαγωγεία (Κάτω Τούμπα και Ξηροκρήνη), πλήρης ανακαίνιση του ιστορικού 5ου σχολείου στην Κριεζώτου για χρήση γυμνασίου και του δημοτικού στην οδό Ολυμπιάδος. Και τέλος, μέσα στην επόμενη διετία έχει προγραμματιστεί η κατασκευή 10 νέων σχολικών συγκροτημάτων σε διάφορες περιοχές της πόλης.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ως κοιτίδα πολιτισμού, η πόλη αναμένει να υποδεχτεί μεγάλα projects που θα φωτίσουν την εξωστρέφειά της. Αρχικά, προχωρά το φιλόδοξο έργο του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -μέρος του εθνικού δικτύου Film Offices που στηρίζεται από τον ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας).
Όπως μας δήλωσε ο τομεάρχης Tουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη υλοποιηθεί. Στόχος για το Α’ εξάμηνο του 2020 είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η βελτίωση της εικόνας της Περιφέρειας «ώστε οι scouts τοποθεσιών να μπορούν να μας βρουν. Στο Β’ εξάμηνο θα περάσουμε στις πρώτες παραγωγές. Ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο των Βαλκανίων, το Nu Boyana Film Studios, για να χτίσει υποδομές στην περιοχή των Βασιλικών της Θέρμης, ενώ υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλους επιχειρηματίες του χώρου. Ο κ. Θάνος συμπληρώνει: «Επιπλέον, στο Β’ εξάμηνο του έτους, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο τομέα όσον αφορά στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών».
Έντονη θα είναι και η παρουσία της Αγιορείτικης εστίας με την «Έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό - αρχειακό υλικό από το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929. No woman’s land” (Μάιος - Σεπτέμβριος 2020), σε επιμέλεια του Διευθυντή της, Αναστάσιου Ντούρου. Σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Princeton, θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από το ταξίδι μικρής ομάδας τριών καλλιτεχνών - περιηγητών στο Άγιο Όρος και τα Μετέωρα, που το 1929 αποφάσισαν να ταξιδέψουν από την Αμερική στην Ελλάδα και να παρουσιάσουν τον βίο, τις συνήθειες, τις παραδόσεις, το τοπίο και την αρχιτεκτονική των μοναστηριών. Επίσης, διοργανώνει εικαστικά προγράμματα, κατά τη διάρκεια των οποίων προσκαλεί σύγχρονους καλλιτέχνες που ταξιδεύουν στο Άγιον Όρος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσιάζοντας τη βιωματική σχέση τους με την Αθωνική Πολιτεία, μέσα από τα έργα τους. Ο ζωγράφος Γιώργος Ταξίδης θα ταξιδέψει στο Άγιον Όρος εντός του 2020, με σκοπό το 2021 να παρουσιάσει τη δουλειά του στους εκθεσιακούς χώρους της Εστίας. Την ίδια χρονιά, επίσης, προετοιμάζεται μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη συμβολή του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση, με θέμα «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως».
Τιμώντας την τεράστια ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τα νέα projects αποσκοπούν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Από τον 15ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, η Θεσσαλονίκη ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη όπου οι Εβραίοι αποτελούσαν την πλειονότητα. Μετά τον Β’ Π. Π., συνολικά 80.000 Έλληνες Εβραίοι αφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το μέγεθος της πληγής που υπέστη η πόλη την κατέστησε ως καταλληλότερη για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ο θεμέλιος λίθος του οποίου τοποθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2018. Πλέον, οι διαδικασίες για την ανέγερσή του στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεδρίασε για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας επί της Βασ. Ηρακλείου.
Στην ίδια οικοδομή, θα στεγαστούν και τα γραφεία του Μουσείου, στους επόμενους μήνες. Στα άμεσα σχέδια είναι και ο σχεδιασμός προγραμμάτων προβολής του Μουσείου. Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην οδό Αγίου Μηνά, από την άλλη, στεγάζεται σε διατηρητέα εμπορική στοά, που ανήκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα, και είναι ένα από τα λίγα οικοδομήματα που σώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917. Η νέα επέκτασή του, σε αρχιτεκτονική μελέτη των KARD Architects (Δημήτρης Ραΐδης, Αλέξανδρος Κουλουκούρης, Δρ. Ηλίας Μεσσίνας) βοηθάει να δημιουργηθεί πλέον μία ολοκληρωμένη μουσειακή δομή, ικανοποιώντας τις ανάγκες ασφάλειας, εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού επισκεπτών, επιπλέον εκθεσιακών χώρων, χώρων για σεμινάρια και παρουσιάσεις, καθώς και πωλητηρίου. Το 2021, η Χ.Α.Ν.Θ. συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της κι ενόψει της σημαντικής επετείου έθεσε ως στόχο την ανάδειξη ενός Αρχειακού κι Ερευνητικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, που θα στεγάσει το ιστορικό της αρχείο, το οποίο θα είναι ανοιχτό για μελέτη κι έρευνα σε ιστορικούς κι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο. Η σημαντική αυτή προσπάθεια ξεκίνησε με τη συγκέντρωση πόρων -στόχος είναι τα 215.000 € μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο “Thess Intec” αποτελεί ένα νέο επιχειρηματικό Πάρκο με σκοπό την ανάπτυξη της Καινοτομίας στην Επιχειρηματικότητα. Το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στην Ελλάδα θα λειτουργεί σύμφωνα με το μοντέλο των 367 αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Σε αυτό θα εγκατασταθούν τμήματα επιχειρήσεων κι ερευνητικά εργαστήρια ακαδημαϊκών κι ερευνητικών ιδρυμάτων, με στόχο την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., τον Σεπτέμβριο του 2019, το Thess Intec θα εγκατασταθεί σε έκταση 760 στρεμμάτων, δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Το έργο αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, με 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικά εργαστήρια να έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας.
Η ψηφιακή τεχνολογία θα πρωταγωνιστεί στο Digital Hub της Pfizer -ένα από τα έξι του παγκοσμίου δικτύου που αναπτύσσει. Η πολυεθνική σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, που θα βοηθήσει να αξιοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, με σκοπό να είναι πιο γρήγορα διαθέσιμες στους ασθενείς, αλλά και θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων των διαθέσιμων θεραπειών και κατάλληλων λύσεων, που θα βελτιώνουν την εμπειρία των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας. Στόχος είναι να ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του 2020, με τη δυνατότητα δημιουργίας με έως 200 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Τέλος, εντός του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θέρμη για την περαιτέρω αξιοποίηση των πολυβραβευμένων, καινοτομικών, ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του Κέντρου, στους τομείς της Καθαρής Ενέργειας, των Καθαρών Κινητήρων/Οχημάτων και των Βιομηχανικών Διεργασιών Χαμηλού και Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα.
ΥΓΕΙΑ
Ζωτικής σημασίας στον χώρο της υγείας για την πόλη, αλλά και την ευρύτερη Περιφέρεια Μακεδονίας είναι το νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μία υπερσύγχρονη μονάδα σε διεθνή πρότυπα, που θα ανεγερθεί στο Φίλυρο και θα εξοπλιστεί με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επικεφαλής της μελετητικής ομάδας είναι ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano. Έως τον Μάιο του 2020, θα εκπονηθεί η οριστική μελέτη και θα περάσει για έγκριση από τη Βουλή, ώστε ν’ ακολουθήσουν η δημοπράτηση του έργου και η κατασκευή του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2024.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess. Πρόκειται για μία προ-θερμοκοιτίδα για start-ups, όπου δέκα φορείς της πόλης βοηθούν στα αρχικά τους βήματα, προσφέροντάς τους mentoring και coaching, ώστε να προχωρήσουν την ιδέα τους παρακάτω. Φέτος, εκτός από την Demo day (συνάντηση επενδυτών με τις start-ups), προστίθενται η Open day και η Partners day, με στόχο να αναβαθμιστεί περαιτέρω το Οικοσύστημα Καινοτομίας της πόλης. Και η Deloitte Ελλάδας, όμως, στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στην πόλη, επενδύοντας στο ταλέντο νέων εξειδικευμένων επαγγελματιών με τη δημιουργία του Alexander Competence Center, το οποίο στεγάζεται ήδη από το προηγούμενο έτος στη Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης στη Θέρμη κι έχει θέσει στόχο ν’ αυξήσει τις νέες θέσεις εργασίας, φτάνοντας τις 200 μέχρι το τέλος του 2020. Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο δημιουργίας τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και παραγωγικότητας, που θ’ απασχολεί απόφοιτους πανεπιστημίων με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης, με σκοπό να εργαστούν πάνω σε projects με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ένα από τα πιο εμβληματικά projects της Θεσσαλονίκης και της χώρας είναι η κατασκευή της Nέας Τούμπας, με την υπογραφή του Ομίλου Σαββίδη. Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, που θα συνοδευτεί από την ανάπλαση της γύρω περιοχής, θεωρείται ένα έργο-σταθμός για την πόλη, αφού θ’ αλλάξει ριζικά την εικόνα όλης της Τούμπας, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών θ’ απασχοληθούν 7.000 άτομα!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ & ΚΕΙΜΕΝΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΟΥΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΗ ΚΑΛΛΙΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΕΧΑΓΙΑ, ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 157 ΜΑΡΤΙΟΣ 2020
Κεντρική Φωτογραφία: Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης