fbpixel

Search icon
Search
The comebacks: Ποιοι είναι οι διάσημοι σχεδιαστές που επιστρέφουν στις πασαρέλες;
MAGAZINE

The comebacks: Ποιοι είναι οι διάσημοι σχεδιαστές που επιστρέφουν στις πασαρέλες;

Λανσάροντας τα δικά τους brands ή συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο που άφησαν για λίγο πίσω τους


Μια νέα εποχή, με την πρωτοπορία και το diversity να πρωταγωνιστούν,σκιαγραφείται από τους fashion experts, που ξεχώρισαν μέσα στα χρόνια για τη σχεδιαστική φιλοσοφία και το ταλέντο τους. Από το comeback της Phoebe Philo, αλλά και των Marc Jacobs, Giorgio Armani και Balenciaga, μέχρι τη new era στη φιλοσοφία της Victoria’s Secret, όλα τα φώτα είναι και πάλι στραμμένα σε όσους έδωσαν σάρκα και οστά στην έννοια της μόδας!

Phoebe Philo

phoebe-philo.jpg
Phoebe Philo

Μια αναδρομή στην καριέρα της βρετανίδας designer μάς υπενθυμίζει μερικά από τα highlights που την οδήγησαν στο σήμερα. Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες, μια από τις καλύτερες στιγμές της στον χώρο της μόδας ήταν πριν από μία τριετία, όταν ήρθε η ανάδειξη, χάρη στη μοντέρνα σχεδιαστική της ματιά, στον οίκο Celine, όπου εργαζόταν επί δέκα χρόνια. Γυρνώντας τον χρόνο ακόμη πιο πίσω, το 1997, την εντοπίζουμε να σχεδιάζει για την Chloé, από την οποία και ξεκίνησε, ούσα βοηθός της Stella McCartney. Εκεί παρέμεινε έως και το 2006. Σήμερα, ύστερα από την εμπειρία της σε μερικά από τα πιο επιτυχημένα fashion houses, επιστρέφει με τη δική της εταιρία, που θα φέρει το όνομά της και θα λανσαριστεί ως μέλος του ομίλου LVMH τον Ιανουάριο του 2022. Το πιο σημαντικό στοιχείο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι πως η φιλοσοφία του label θα βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας, ενώ είναι πιθανό η ίδια να καταφέρει να δημιουργήσει εξολοκλήρου μια σειρά πολυτελείας, που θα εστιάζει στην αγάπη για τον πλανήτη και την αφοσίωση σ’ αυτόν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα στερείται τη γοητεία της μοντέρνας αισθητικής.

Marc Jacobs, Giorgio Armani & Balenciaga

marc-jacobs.jpg
Marc Jacobs

Τη στιγμή που η πανδημία έβαζε προσωρινά φρένο στα live catwalks και υποχρέωνε τους σχεδιαστές ν’ αναζητήσουν νέους τρόπους για να παρουσιάσουν τις κολεξιόν τους, ο Marc Jacobs αποφάσισε να πράξει διαφορετικά: Για έναν χρόνο έμεινε μακριά από τα digital events και τα ατμοσφαιρικά films και φέτος επέστρεψε στις πασαρέλες με μια συλλογή, η οποία απέδειξε πως ένα διάλειμμα ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Η high drama Fall ’21 σειρά του, που παρουσιάστηκε στη μαρμάρινη είσοδο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, είχε έντονο το φουτουριστικό στοιχείο και αποτελούνταν -μεταξύ άλλων- από puffer κομμάτια, space age 60’s αισθητική και XXL παγιέτες. Στα ίδια μονοπάτια βάδισε και ο Giorgio Armani, ο οποίος πραγματοποίησε το comeback του στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού μ’ ένα σόου στην ιταλική πρεσβεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη φθινοπωρινή Privé συλλογή του ξεχώριζε η διαχρονική κομψότητα και ο ανυπέρβλητος ρομαντισμός. Αριστοκρατική επιστροφή στην haute couture, έπειτα από 52 χρόνια, έκανε και ο οίκος Balenciaga, με μια εντυπωσιακή επίδειξη στην Πόλη του Φωτός, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Bourse de Commerce. Ο creative director του πολυτελούς brand, Demna Gvasalia, παρουσίασε μια collection-ωδή στις εμβληματικές δημιουργίες του Cristobal Balenciaga -ιδρυτή του οίκου- με επιρροές από τη γαλλική φινέτσα των 50’s και 60’s.

Victoria’s Secret

victorias-secret.jpg

Σε μια νέα εποχή περνά και η Victoria’s Secret -που ξεχώρισε για τα πολυτελή εσώρουχα και τα supermodels που ανέδειξε, όπως η Heidi Klum, η Gisele και η Adriana Lima. Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση της εταιρίας πως «σβήνει» τα φώτα της πασαρέλας της, μια σωρεία σκανδάλων και καταγγελιών για μισογυνισμό, καθώς και την εμφάνιση της πανδημικής κρίσης, ένα dream team γυναικών αναλαμβάνει την αναβίωση της φίρμας και υπόσχεται ν’ αλλάξει μια για πάντα το προφίλ της. Επτά πρέσβειρες της VS Collective -γνωστές για τον ακτιβισμό τους σε θέματα που αφορούν στην ισότητα των φύλων και το body positivity- παίρνουν τη θέση των “Angels” και καταρρίπτουν την εικόνα της «ιδανικής» και σέξι γυναίκας, προσαρμόζοντας το δημοφιλές label στα πραγματικά πρότυπα του σήμερα. Μεταξύ αυτών, η Megan Rapinoe -η επιτυχημένη soccer player και υπέρμαχος της LGBTQ κοινότητας-, το plus size μοντέλο Paloma Elsesser, η Ινδή ηθοποιός Priyanka Chopra, αλλά και άλλες προσωπικότητες που βρίσκονται στην κορυφή χάρη στη δράση και τα επιτεύγματά τους και στοχεύουν σ’ ένα φωτεινό μέλλον, φτιαγμένο για όλους. Το πολλά υποσχόμενο Victoria’s Secret fashion show αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

Kεντρική Φωτογραφία: Giorgio Armani

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021