fbpixel

Search icon
Search
Τέσσερις σημαντικοί εικαστικοί παρουσίασαν το έργο τους στη γκαλερί Citronne στην Art Athina 2022
PEOPLE & MOMENTS

Τέσσερις σημαντικοί εικαστικοί παρουσίασαν το έργο τους στη γκαλερί Citronne στην Art Athina 2022

Σε μια από τις μεγαλύτερες φουάρ της Ευρώπης


H Citronne Gallery συμμετείχε στην φετινή Art-Athina 2022, που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. H γκαλερί φέτος παρουσίασε έργα τεσσάρων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών: του Γιάννη Αδαμάκου, του Γιώργου Λάππα, της Βάνας Ξένου και του Πάνου Χαραλάμπους. Και οι τέσσερις ανήκουν στην ίδια γενεά. Είναι καταξιωμένοι εικαστικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ο Γιώργος Λάππας και ο Πάνος Χαραλάμπους έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας· η Βάνα Ξένου και ο Γιάννης Αδαμάκος έχουν σημαντική διεθνή εκθεσιακή παρουσία. 

H Art Athina ιδρύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης το 1993 και αποτελεί μία από τις παλαιότερες φουάρ της Ευρώπης. 

Η ισχυρή θεσμική της παρουσία φαίνεται σήμερα καθώς φιλοξενεί ελληνικές και διεθνείς γκαλερί αλλά και από τις παράλληλες δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους.

About the artists 

adamakos-reemergencee-2017.jpg
Γιάννης Αδαμάκος, Re-emergence E, 2017. Λάδι σε καμβά, 200×160 εκ.

Γιάννης Αδαμάκος

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με δασκάλους τους Μυταρά, Μαυροϊδή και Τέτση. Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη Νέα Υόρκη (Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, 2002). Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το λεύκωμα Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007. Συμμετείχε επίσης στην Α' Μπιενάλε της Αθήνας (Destroy Athens, 2007) και σε θεματικές εκθέσεις (1994: «Η Απώλεια της Μορφής στο χώρο», «Τα Εφήμερα της Τέχνης», κ.ά.). Το 2013 πραγματοποιήθηκε έκθεση πρόσφατων έργων του στο Μουσείο Μπενάκη.

giorgos-lappas.jpg
Γιώργος Λάππας, Σακίδιο με Αυτιά, 2013, 39x28x34 εκ., Μπρούντζος

Γιώργος Λάππας

Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950 και πέθανε στην Αθήνα το 2016. Σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο Reed College Portland Oregon και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία. Το 1974 με υποτροφία του Ιδρύματος Watson ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Architectural School of Architecture του Λονδίνου και στη συνέχεια μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη. Συνέχισε τις σπουδές του στην École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού με υποτροφία του γαλλικού κράτους. Εργάστηκε στην Γαλλία και την Αγγλία ως το 1986. Το 1991 πήρε υποτροφία του ιδρύματος Cartier στο Παρίσι. Από το 1995 και έπειτα ταξίδευε και εργαζόταν στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία. Το 1992 εξελέγη Καθηγητής στην έδρα της Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έργα του βρίσκονται σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος.

vana-xenou-by-yerolymbos-09-copy-1.jpg
Φωτογραφία εγκατάστασης από την έκθεση "Για εκείνη" της Βάνας Ξένου

Βάνα Ξένου

Η Βάνα σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην École Nationale Supérieure des Αrts Décoratifs και στην École Nationale Supérieure des Beaux-Αrts, στο Παρίσι. Το εικαστικό έργο της Βάνας Ξένου αναπτύχθηκε σε μια σειρά θεματικών ενοτήτων, μεγάλο μέρος του οποίου έχει στηριχθεί στους μύθους και την φιλοσοφία των Ελληνικών Μυστηρίων και ιδιαιτέρως στα Ελευσίνια Μυστήρια. Το διδακτικό της έργο το οποίο στηρίχτηκε στην έρευνα και τις ερμηνείες του πλαστικού χώρου επίσης έχει την βάση του στην παιδευτική και μυητική διαδικασία των Ελευσινίων Μυστηρίων το οποίο παρουσίασε με εκθέσεις, διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε επίσης, με την μελέτη του Ιερού στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη.Είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων.

panos-charalambous.jpg
Πάνος Χαραλάμπους, Αρχείο Καπνού : Δίπτυχο Καπνιστές, 1994-1995. Μικτή τεχνική σε φύλλα καπνού, 280 x 215 εκ. (Το καθένα)

Πάνος Χαραλάμπους

Ο Πάνος Χαραλάμπους ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 58η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας το 2019. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις όπως: Voice-o-gragh & Flatus Vocis, documenta 14 (Αθήνα και Κάσελ, 2017) / Genii Loci. Greek art from 1930 since today (Αγία Πετρούπολη, 2016) / White House Biennial (Βάρνα, 2016) / Breakthrough, ARCO (Μαδρίτη, 2004) / Eidos (Besançon, 2004) / Κοπεγχάγη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1996) / Ogrody (Poznań, 1996) / Kunst-Europa, Visual European Landscape (Βερολίνο, 1991) / Γλασκώβη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1990) / Οut of limits (Poznan, 1990) / 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών από τη Μεσογειακή Ευρώπη (Βαρκελώνη, 1987).

Aνατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφία Εξωφύλλου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ ΠΟΛΛΑΛΗ, ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογραφία: Studio Panoulis