Long story, short. Θυμάμαι τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια να σκρολάρω αρκετά. Ναι, είμαι από αυτές που μπαίνουν ανά μισή ώρα στο instagram και τσεκάρουν ποια stories θέλουν να δουν, ποια θα παραλείψουν, ποια θα δουν κρυφά -και όμως γίνεται- και σε ποια θα απαντήσουν. Είμαι από αυτές και το παραδέχομαι και πολλές φορές με αντιπαθώ για αυτό το λόγο. Τρώω τον πολύτιμο χρόνο, μειώνω ενέργεια και μένω στάσιμη. Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Και εδώ ακριβώς έρχεται η κουλτούρα της όμορφης κοπέλας. Της επιτυχημένης, αυτής που όλα της πάνε καλά. Αυτής με το τέλειο δέρμα, με τις τέλειες φίλες, με τη μηδέν κυτταρίτιδα, με τα πολλά ταξίδια και με τις Dior τσάντες. Της κοπέλας που λάμπει. Φυσικά, τεχνητά και απέρριτα. Αυτής που δεν κατηγοώ, αλλά παράλληλα αυτής που θεωρώ πως οφείλουμε να αφήσουμε πίσω. Προσωικά και κοινωνικά.
Η έννοια του «λάμπει» είναι απλή. Το ότι γίνεται πιο ελκυστική και το καταγράφει ίσως είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα.
Γιατί έχουμε τόση εμμονή με αυτή την ιδέα της τελειότητας;
Η ομορφιά έχει βρει τη δική της σύγχρονη σημασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα μέρος που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβές για την ψυχική υγεία των εφήβων. Γιατί, λοιπόν, εξακολουθούμε να έχουμε εμμονή με αυτήν; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που παλεύουν με θέματα εικόνας σώματος και αυτοεκτίμησης να αισθάνονται επικυρωμένα όταν μπορούν να μετρήσουν την αλλαγή στην αξία τους μέσω αριθμών και μεγέθους ρούχων. Δυστυχώς αυτό το μονοπάτι αναγκάζει το άτομο να συνεχίσει να αναζητά πρόσθετες αλλαγές, ενισχύοντας το πλαίσιο ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετές. Άλλωστε η ομορφιά είναι για πολλούς αλληλένδετη με την έννοια της αγάπης, της προσοχής και του κατά πόσο αξίζει ένα άτομο την αποδοχή.
Υπάρχει τρόπος να σπάσει αυτός ο κύκλος;
Ενώ λοιπόν πλέον η ομορφιά έχει πάρει τη δική της πορεία, πολλές είναι οι γυναίκες που στη νέα κουλτούρα αγνοούν την ουσία. Και υπάρχουν και αυτές που κάπου αμφιταλαντεύονται προσπαθώντας να διαλέξουν στρατόπεδο για να δουν που βρίσκονται. Και όσο οι γυναίκες, όσο εμείς, επιμένουμε τόσο πιο έντονο γίνεται. Τόσο αυτός ο κύκλος μεγαλώνει και η πλαστή ομορφιά γίνεται ζητούμενο, από εμάς, από τους άντρες, από την κοινωνία. Όχι γιατί δεν έχει η κάθε μια την αυτοδιάθεση στο σώμα της και την ικανότητα να κρίνει τι θέλει να αλλάξει και τι όχι αλλά γιατί και μόνο πλέον μόνο αυτό θεωρούμε ως ζητούμενο για την επιτυχία. Προσωπική και κοινωνική, ξανά.
Το γεγονός ότι το να έχει κάποια πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, να είναι λεπτός και να έχει ελάχιστες έως καθόλου τρίχες στο σώμα είναι όλα χαρακτηριστικά της «κλασικής ομορφιάς» σχετίζεται άμεσα με τον δυτικοευρωπαϊκό αποικισμό του Παγκόσμιου Νότου. Με την άνοδο των νεότερων εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξε μια μικρή αλλαγή στα πρότυπα ομορφιάς, έτσι ώστε τώρα το «πρόσωπο του Instagram» να έχει χαρακτηριστικά από τη συγχώνευση διαφόρων εθνοτήτων που όμως συνεχίζουν να έχουν τη βάση τους στην Ευρώπη.
Η κουλτούρα της «λάμψης» πρέπει με κάποιο τρόπο να διαγραφεί για τα καλά καθώς τελικά το "επίτευγμα" μιας πιο συμβατικής ελκυστικότητας οδηγεί σε όλα όσα θέλουμε να αποβάλλουμε για να νιώσουμε εμείς καλύτερα. Όχι, δεν αξίζουν μόνο οι τέλειες αναλογίες την αγάπη. Όχι δεν αξίζουν μόνο τα αψεγάδιαστα, χειρουργικά πρόσωπα την προσοχή.
Το 2022 ας είμαστε λίγο πιο ρεαλιστές
Η μόνη «λάμψη» που αξίζει να αναγνωριστεί είναι το να βλέπουμε ανθρώπους να συμμετέχουν στην ανάδειξη της προσωπικότητας τους, των αξιών και των πεποιθήσεων τους. Τη νέα χρονιά ας γίνουμε λιγότερο ρατσιστές, ας επενδύσουμε στην ψυχολογία μας, στην αυτοβελτίωση και στην εσωτερική ανάπτυξη. Σε μια κοινωνία που καθοδηγείται από την εικόνα και είναι γεμάτη με προκαταλήψεις, το να «φωτιστείτε» σωματικά σημαίνει πρόσβαση σε μια πιο ουσιαστική ζωή. Πως θα γίνει αυτό; Με το να αποδεχτούμε πως η τέλεια κοπέλα στο instagram επιλέγει να είναι έτσι, με το να αποδεχτούμε πως το τέλειο πρόσωπο είναι το αυθεντικό, και τέλος με το να πούμε "ναι" σε όλα όσα έχουμε εμείς ουσιαστικά να χαρίσουμε. Όλα οφείλουν να υπάρχουν αλλά ο καθένας πρέπει να βρει τη δική του αλήθεια. Αυτό είναι το ζητούμενο.