Η Αυστραλία τους τελευταίους μήνες βιώνει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί ποτέ, με περισσότερα από 80 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν καεί μέχρι στιγμής, μια περιοχή σχεδόν ίση με την έκταση της Αυστρίας. Οι τεράστιες πυρκαγιές έχουν κοστίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και φυσικά σε περίπου μισό εκατομμύριο ζώα. Πρόσφατα έγινε γνωστό, πως οι καπνοί έγιναν ορατοί ακόμη από τη Χιλή και την Αργεντινή.
Και σαν να μην έφτανε η απόλυτη καταστροφή του τεράστιου αυτού τμήματος της Ηπείρου, στο παζλ της κόλασης έρχεται να προστεθεί και η πιθανή δημιουργία κυκλώνα, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για πλημμύρες στις παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα. Τις προηγούμενες ημέρες, όλοι μας παρακολουθήσαμε εικόνες βιβλικής καταστροφής που δείχνει για ακόμη μία φορά την τεράστια σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή του πλανήτη Γη που κατοικούμε και που τόσο απλόχερα μας έχει χαρίσει όλα τα αγαθά του για να ζούμε πλήρεις.
Από την άλλη, οι συζητήσεις τις τελευταίες μέρες είναι πολλές, εκτός από τα μηνύματα υποστήριξης, τις πολλές δωρεές σταρ του Χόλιγουντ όπως αυτή της διάσημης ηθοποιού Nicole Kidman κι εκείνη της τραγουδίστριας Pink, έρχεται στο προσκήνιο και η στάση της τωρινής κυβέρνησης της χώρας που υπέδειξε μία εξαιρετικά αδιάφορη στάση προς τη μεγάλη καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Χαβάη όχι επειδή συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά εξαιτίας της λαϊκής κατακραυγής, την οποία κιόλας βίωσε από πρώτο χέρι σαν επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές. Ο παλιότερα κυνικός αρνητής της κλιματικής αλλαγής δήλωνε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνησή του χειρίστηκε περίπου υποδειγματικά μια ακραία κατάσταση. Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για τις αντιδικαιωματικές και αντιπεριβαλλοντικές του θέσεις και πρακτικές τόσο ως υπουργός όσο και ως πρωθυπουργός. Και κάπου εδώ εμφανίζεται ένα μεγάλο ερώτημα, τι μπορεί να πει ο υπόλοιπος πλανήτης όταν η ίδια χώρα δεν είχε δημιουργήσει καμία οικολογική συνείδηση παρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις της κλιματικής αλλαγής;
Ακόμη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που με αφέλεια αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως δε βοηθούν τον πλανήτη κάνοντας ανακύκλωση ή μειώνοντας τη χρήση πλαστικού. Είναι καλό να καταλάβουμε όλοι συνολικά πως πρέπει να γίνει μία παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία της Γης και φυσικά ο καθένας μεμονωμένα πρέπει να βάλει το λιθαράκι του στην τεράστια αυτή προσπάθεια που καταβάλετε, έστω και αυτή την στιγμή που ήδη έχουμε αργήσει όπως μπορείτε να καταλάβετε από τις αλλαγές στη θερμοκρασία, τις αμέτρητες πυρκαγιές και τον αφανισμό πολλών ζώων από τον παγκόσμιο χάρτη.
Κάνεις δε μπορεί να κατηγορήσει μόνο μία κυβέρνηση, ένα έθνος ή έναν άνθρωπο. Η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας προήλθε μετά από πολλά χρόνια αφέλειας και ματαιοδοξίας του ανθρώπινου γένους, που πλέον μένει άφωνο μπροστά στη μανία και την εκδικητικότητα της φύσης που φωνάζει για βοήθεια.
Κανείς δε μπορεί να μείνει ασάλευτος μπροστά σε αυτές τις εικόνες, που ραγίζουν την καρδιά ακόμη και των πιο αδιάφορων. Ζώα που βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ζούσαν ήρεμα στο φυσικό τους περιβάλλον, εκατοντάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χωρίς καμία ελπίδα κι ένας πλανήτης που καταστρέφεται μέρα με τη μέρα. Αυτή η πύρινη λαίλαπα θα αφήσει πίσω της μία χώρα που δε μοιάζει σε τίποτα με αυτή που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να αλλάξουμε συνήθειες, να αγαπήσουμε τη φύση και τον πλανήτη που ζούμε κι εκείνος θα μας ανταμείψει για όλα εκείνα που θα του προσφέρουμε αφού μέχρι στιγμής έχουν σταθεί αχάριστοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αμέτρητες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά ακόμη και στη χώρα που πριν από περίπου έναν χρόνο βιώσαμε μία φονική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή Μάτι της Αττικής, στοιχίζοντας τη ζωή σε 100 ανθρώπους και καταστρέφοντας ολοσχερώς ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της. Φυσικά η σκέψη μας είναι στη μακρινή Αυστραλία, που αυτή τη στιγμή βιώνει μία τρομερή καταστροφή που θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη αργά ή γρήγορα. Ευχόμαστε να μην αντικρίσουμε ξανά τέτοιες εικόνες.
Ας γίνουμε επιτέλους υπεύθυνοι πολίτες του πλανήτη που μας φιλοξενεί γιατί οι μόνο υπεύθυνοι για την υπερθέρμανσή του είμαστε εμείς!